torsdag 12 september 2013

Därför röstar Gustav Fridolin i kyrkovaletGustav Fridolin tillkännager idag på SVT Debatt att han röstar i söndagens kyrkoval av en enda anledning; för att stoppa Sverigedemokraterna. Denna fixering vid SD är lite festlig, särskilt i samband med kyrkovalet, eftersom partiet där faktiskt inte haft sådana framgångar att etablissemangets oro skulle vara berättigad.

När SD för första gången ställde upp i kyrkovalet 2001 fick man 0,8 procent, att jämföra med 1,9 procent i 2002 års riksdagsval. 2005 ökade man i kyrkovalet till 1,7 procent, medan man i riksdagsvalet 2006 fick 2,9 procent. 2009-10 var motsvarande siffror 2,9 respektive 5,7 procent. En förklaring kan naturligtvis vara att det är ett år mellan de två valen och att partiets ständigt växande siffror gör att siffrorna i det följande riksdagsvalet därför blir högre. En annan förklaring är att partiets sympatisörer sägs vara mer religionskritiska och mindre flitiga kyrkobesökare än andra partiers. Det är mer uppenbart än någonsin att SD står för den enda oppositionen, och därmed utgör tyngdpunkten i svensk politik.

Fridolin inleder sitt inlägg med kokettera med hur lite han egentligen bryr sig om valet:

"Jag får väl erkänna att när röstkorten damp ner i lådan var min första tanke: ”Redan? Det är väl inte val förrän nästa år? Hur ska jag se till att jag inte tappar bort dem?” Sedan öppnade jag, påmindes om det här med kyrkovalet, la dem på diskbänken och snart så var de borttappade i alla fall."

Ändå vill han uppmana alla andra att rösta mot ett annat parti. Hans syn på kyrkan är i själva verket rensad från all kristendom och handlar istället framför allt om flyktingmottagande:

"I kyrkan finner många stöd vid en livskris, i det diakonala arbetet hjälps människor som drabbats av fattigdomens kyla, av hemlöshet eller som förvägrats asyl. Globalt bidrar Svenska kyrkan genom arbete för bistånd och klimat. Ibland har jag mött kyrkan i mitt politiska uppdrag, när dess medarbetare klokt och ödmjukt burit slutsatser från detta samhällsuppdrag till politiken och kunnat dela med sig av erfarenheter från människor som annars inte syns i samhällsdebatten. Så var det när påskuppropet 2005 förändrade livet för tusentals flyktingar i vårt land, så är det när man visar på konsekvenserna av att sjuka och arbetslösa utförsäkras och så är det när man driver på för ett globalt ansvarstagande mot fattigdom och för miljön."

"Förvägrats asyl" är en intressant formulering. Sverige har på pappret en reglerad invandring och följaktligen händer det att människor får avslag på sin asylansökan, eftersom de helt enkelt saknar skäl. Fridolin ser det som att de förvägras något de utan vidare har rätt till. Uppenbarligen ser även dagens svenska kyrka det på samma sätt. Miljöpartiet ställer inte upp i kyrkovalet, men på något sätt har vi ändå fått Miljöpartiets kyrka. Det visas av en senare rad om Fridolins syn på kyrkan:

"En kyrka som finns där och ställer upp för sina medmänniskor oavsett ursprung, livssituation eller ens religion."

I Fridolins kyrka är den viktigaste uppgiften helt enkelt att ta hand om muslimer.

På SVT Debatt skriver även tre sverigedemokrater om söndagens val och jag vill minnas att av dessa är åtminstone Julia Kronlid kristen, vilket ger henne lite mer tyngd i denna debatt. Deras inlägg är oändligt mycket sundare än Fridolins:

"Svenska kyrkan och kristendomen är oupplösligt sammanflätade med vårt lands kultur och historia. Men idag påverkas kyrkan allt mer negativt av liberala och socialistiska värderingar. Svenska kyrkan måste bejaka rollen som förvaltare av det nordiska, kristna kulturarvet. Vi vill inte se en kyrka som tonar ned sin kristna identitet och understödjer islams frammarsch i Sverige."
2 kommentarer:

 1. MP har blivit det parti som är mest positivt till "öppna gränser" och sånt verklighetsfrämmande flum.
  Detta utspel av Fridolin visar att han försöker driva en extrem islamistist-vänlig agenda.
  Maria Ferm är en annan galenpanna i samma islamistkramande stil.
  Rösta bort dessa från allt inflytande

  SvaraRadera
 2. STOPPA VANSINNET


  SD 2014

  SvaraRadera