tisdag 10 september 2013

Niqabundervisning och fåroffer


Alburaq-moskén i Mechelen
Det nya Europa blir allt mer spännande och man får känslan av att islam kanske tar allt större plats trots allt. Från staden Mechelen i norra Belgien kommer idag två olika nyheter, som båda ger små bilder av möten med denna kultur.

Niqabister undervisas i moskén för att slippa slöjförbudSkatt på offrande av får upprör muslimerPå söndag är det dags för den muslimska högtiden Eid Al-Adha, då får skall offras. I Mechelen har en skatt införts på 15 Eur per får, som motiveras med stadens kostnader för bortforslande av slaktavfall och extra säkerhetsvakter.

Muslimerna rasar och stadens moskéer har uppmanat till bojkott:

"Offerfesten kommer säkert att kunna firas, men detta år sker det utan får."

Marc Hendrickx, som även är kommunalråd för mångfald, säger att han försöker hitta en lösning, men tillägger:

"Men vi kommer inte att backa från vår princip att muslimer måste bidra en smula för kostnaderna för slakten."

De Telegraaf
Hln.be

Mechelen har dykt upp en gång tidigare på detta forum, i inlägget "Superchef för avradikalisering sökes".

2 kommentarer:

 1. Hej tobbe!

  Jag läser din blogg dagligen, den är min absoluta favorit dels för att du inte kompromissar, och dels för att du upplyser om övriga Europa på ett sätt som få andra i den patriotiskt sinnade sfären gör.
  Kommer det någon uppföljning på "Hijab-uppropet", var det hela en bluff? Jag anar en försiktighet hos etablissemanget att göra en ny symbolfråga av tex överfallet på mannen och sonen på gångbron häromsistens, de brukar annars vilja koppla ihop liknande saker i egna syften.

  /leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif!

   Tack skall du ha - sådant är alltid trevligt att höra. Tja, beskrivningen av hijab-incidenten är ju inte särskilt trovärdig, minst sagt. När det gäller mannen och sonen, stod det ganska snart klart att förövarna kom från Mellanöstern, så jag får känslan av att pk-människorna vid det här laget dragit sig ur, en efter en...

   Radera