söndag 8 september 2013

Ökände Martin Aagård "recenserar" Jimmie Åkessons bok
Jag har själv inte läst Jimmie Åkessons "Satis Polito" och kan därför inte uttala mig om innehållet. Möjligen kan jag tycka att titeln inte är särskilt välfunnen. Att använda latin ger ett onödigt pretentiöst intryck och att vara "tillräckligt polerad" är inte mycket till politisk vision.

Någon som dock absolut inte skall recensera boken är Martin Aagård. Dels tillhör han kommunistiska Aftonbladet kultur, dels har han nyligen gjort sig ökänd genom att finna fascism i allt vad norrmän företar sig. Hans inlägg i dagens tidning blir därför inte en recension, utan en liten pamflett med de vanliga trötta argumenten mot Sverigedemokraterna. Taktiken blir att försöka förlöjliga partiet och Åkesson genom små hånfulla kommentarer här och där. Låt oss titta på några av dessa.

Martin Aagård
Inledningsvis är Aagård ledsen över att inte mer utrymme ägnats åt det som han själv, och övriga delar av medieetablissemanget, tycker är modern tids viktigaste politiska händelse:

"Vi får med andra ord vänta tills Jimmie Åkesson avslöjar vad han egentligen tycker om järnrörsskandalen då han sparkade sin gode vän Erik Almqvist och kollegan Christian Westling."

Antaglien tycker han, liksom jag själv, att de knappast uppförde sig exemplariskt, men att det finns större samhällsfrågor än detta gamla filmklipp. Även att boken är väl skriven ger upphov till lite subtilt hån:

"Den uttalade offerposition han intagit i svensk politik gör att han aldrig blottar sig för enkla påhopp som att han till exempel skulle formulera sig illa."

Eftersom SDs intåg i riksdagen varit mycket traumatisk för människor som Aagård, förmår han inte ens ta till sig lite humor i all sin beklämdhet:

"Boken är däremot inte rolig på något sätt, särskilt inte när han försöker vara rolig, ämnet är alldeles för allvarligt – Sverigedemokraternas väg in i riksdagen."

Aagård hittar dock en ny bottennivå, när han utan vidare ger följande beskrivning av partiet:

"Det var ett parti som samlade gatuhuliganer som gillade Ultima Thule. Musiken var viktig. Jimmie Åkesson gillade också Ultima Thule."

Rimligtvis var de flesta av partiets sympatisörer inte "gatuhuliganer". Det är lika rimligt att anta att det fanns många som inte heller gillade Ultima Thule.

"Det blir uppenbart att han egentligen aldrig intresserat sig för migration och dess orsaker utan är enögt upptagen med asylsökande, utomeuropeiska flyktingar. Särskilt muslimska flyktingar."

Ja, självklart är det just utomeuropeisk asylinvandring som är problematisk, inte tysk arbetskraftsinvandring. Den svenska invandringspolitiken har ingenting med naturlig migration eller globalisering att göra, utan är ett mycket onaturligt projekt.

Martin Aagård bor på Södermalm och är gift med Aftonbladet-krönikören Natialia Kazmierska.

Aftonbladet

10 kommentarer:

 1. Torbjörn Lasson8 september 2013 16:17

  Jag har aldrig hört Ultima Thule, men om jag bott kvar Sverige skulle jag nu spela deras musik för öppna fönster med hög volym. Det är tyvärr inte särskilt meningsfullt här i södra Frankrike.
  Jag har inte heller läst Jimmies bok, men tydligen har den stört "herr" Aagård, men han kan ju söka tröst hos sin lika infantila Kazmierska!

  SvaraRadera
 2. Ansvarslöst att Aagård recenserar en SD-bok.

  SvaraRadera
 3. Vad är det för fel på Ultima Thule? Det är ett band som mer eller mindre skapat en egen musikstil och som har stora konstnärliga kvaliteter. Jag tycker många av deras texter är poesi. Till exempel i bäring nord som beskriver en gammal sjöman som kallas hem av ett brev från sin son:

  Ung och stursk i sinnet
  inga drömmar sköts i sank
  jag matats har med minnen
  fast utsvulten och pank
  men när vildheten i hjärtat
  men ålder viker bort
  och tankar om ett äventyr
  är att minnas år som gått

  Jag tycker det fångar en generell skillnad mellan den gamle mannen och den unge? Många av deras texter är precis lika bra. Det är också uppfriskande med ett band som inte bara ständigt och jämnt sjunger om förälskelse förälskelse förälskelse. Vad krävs för det? Vilka band uttrycker samma bildning som UT gör i sina texter? Den som använder att lyssna på UT som någonting nedvärderande säger mer om sin egen obildade och fördomsfulla attityd än om andra.

  Nu kanske det inte var tanken att angripa UT men det lät litet illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var absolut inte min poäng att angripa UT! Jag angrep Aagårds idiotiska beskrivning av SDare. Även jag tycker att UT hade en hel del begåvning...

   Radera
 4. just ultima thule hade väl 5 låtar på topplistan samtidigt,

  1.2.3.5.9. eller något sådant,, innan pk eliten fick spelet å kastade ut dom från skivbolaget ,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det var ett par tre album på 10 i topplistan vid något tillfälle på 90-talet. Åhlens m.fl. plockade sedan bort dem från skivhyllorna efter påtryckningar från vänstermedier, det var bl.a. pga låten "Stolt och stark".

   Radera
 5. Jag tror att jag någon gång har hört någon snutt av Ultima Thule? Men det var ju vad jag minns mest skrammel.
  Själv föredrar jag Carl Grönstedt med t.ex. "Månsken över Ångermanälven eller något med Einar Ekberg.
  Rune

  SvaraRadera
 6. Förutom hans tjej finns det inte en enda utlänning i huset där han bor. Gärna stor invandring men "not in my back yard". En sådan hycklare. *suck*

  SvaraRadera
 7. "Den uttalade offerposition han intagit i svensk politik gör att han aldrig blottar sig för enkla påhopp som att han till exempel skulle formulera sig illa."


  Jag börjar lessna på attityden att man påstår att Sverigedemokraterna på nåt sätt skulle leva/lever på nån slags "offer-roll". Om de är nån eller några som vill att de är på de sättet så är de journalister och övriga som ändå inte gillar SD.

  SvaraRadera
 8. Men Thule? Varför blanda in ett rockband? Aagård får gärna ge ett exempel på varför det är olämpligt att lyssna på Ultima Thule.

  SvaraRadera