onsdag 4 september 2013

Pinsamma Eva Joly i utfall mot Fremskrittspartiet
För er som inte känner till Eva Joly sedan tidigare, räcker nästan en titt på bilden ovan för att förstå vad det handlar om. Hon är en norsk 40-talist, ett spöke från 1968 och var 2012 presidentkandidat för De Gröna i Frankrike. Hon sitter även i Europaparlamentet för detta parti. Trots att hon har bott i Frankrike sedan 1960-talet, och där är en offentlig person, är hennes franska relativt usel, och efter över 50 år i landet, har hon fortfarande problem med grundläggande uttalsregler. En fransk president bör kunna skilja på exempelvis "de är" (ils sont) och "de har" (ils ont).

Nåväl, nu är hon, liksom vår egen Gustav Fridolin och hans hijab till talesperson, i Norge för att stötta De Grönne, som åtnjuter stöd av 0,3% av väljarna. Det viktigaste är dock inte gröna värderingar, utan att motverka Fremskrittspartiet:

"I et land som Norge, hvor det er budsjettoverskudd, ingen arbeidsledighet og hvor man har tilgang på de beste helsetjenestene i verden, hvordan kan folk stemme på et parti som er basert på fiendtlighet, hat og eksklusjon. Det skjønner ikke jeg."

Nej, Eva, det förstår inte du, men jag gissar att de som röstar på partiet kanske vill behålla ett Norge med budgetöverskott, ingen arbetslöshet och bra sjukvård? Fixeringen vid FrP påminner om de svenska politikernas fixering vid att utesluta SD:

"Det er viktig at Miljøpartiet De Grønne blir store, for de har garantert at de aldri vil alliere seg med Frp."

Fremskrittspartiets Ketil Solvik Olsen tar dock lugnt på utfallet:

"Dette får være hennes lille hverdagshobby. Vi er opptatt av å finne bedre løsninger for Norge."

AftenpostenInga kommentarer:

Skicka en kommentar