torsdag 24 oktober 2013

Bara ännu en morgon i demokraturen
Jag vill minnas att vid ett val i Argentina, för ett antal år sedan, gick landets ärkebiskop ut och förklarade att en röst på oppositionen var en röst på Djävulen. Det kan låta bisarrt, men precis där befinner sig även Sverige, och den som tvivlar på det behöver bara lyssna på vår nya ärkebiskop Antje Jackelén. Hon gästade imorse Malous morgonsoffa i regimkanalen TV4 och etablissemanget kunde förtjust sitta och nicka sig igenom hela intervjun.

Hon avviker inte i något ämne från det politiskt korrekta. Hon hyllar homosexuella äktenskap, samtidigt som hon lägger ut texten om islams förträfflighet och att kristnas uppgift är att öppna sig för denna lära. Jag bryr mig inte särskilt mycket om huruvida homosexuella kallas för gifta eller inte, men jag har fått en känsla av att det är annorlunda inom islam. Om denna motsättning får hon dock inte någon fråga.Helt ur luften tar sedan Malou upp Sverigedemokraterna. Eftersom mediemänniskor absolut aldrig skulle rösta på partiet, och utgår från att de inte heller känner någon som gör det, har de en sorts känsla av att sverigedemokrater inte finns i verkligheten. Man kan därför på ett självklart sätt diskutera partiet på ett nedlåtande och fördömande sätt. Möjligen inser de att partiet faktiskt har sympatisörer, men de tänker då att dessa troligen helt utgörs av de berömda lågutbildade, ensamma männen på landsbygden och dem vill man nog inte ha som tittare iallafall, när det finns fina människor att vända sig till.

Sålunda kan Malou obekymrat ställa frågan till en ärkebiskop;

"...fick rejält med röster. Hur skulle du förklara det?"

Hon vet nu att hon varken kommer att få svaret "det är ett utmärkt parti som jag faktiskt själv röstar på", eller ens "som ärkebiskop arbetar jag för kyrkan och lägger mig inte i vilka politiska val människor gör". Jackelén gör ingen besviken utan förklarar i princip att en röst på partiet är en röst på Djävulen, även om hon formulerar det på det svenska sättet, där det naturligtvis handlar om människosyn.

Hon förklarar att vi varit alltför naiva när vi trott att materiell standard och god utbildning skulle göra människor till "övertygade demokrater", men för att människor skall sluta rösta på Sverigedemokraterna behövs också en "moralisk självdisciplin". Det betyder troligen att när Djävulen drar i er, och ni får den där onda känslan vid röstbåset, då gäller det att frambringa tillräckligt med självdisciplin för att rösta på ett gott sätt. Och visst måste man ha en särskild disciplin för att bortse från logik, förnuft och sina egna övertygelser, för att istället rösta på ett sätt som gör Malou och Antje nöjda.

Faktum är att Jackelén inte ens nöjer sig där, utan tillägger att människor behöver "fostran" för att "mogna" ur sina sverigedemokratiska sympatier, för att istället vara "kloka, visa och goda".

Malou förklarar sedan att Sverigedemokraterna bygger sin politik på att det finns en rädsla för det främmande och undrar hur ärkebiskopen skall motverka det. Självklart har hon ett svar på det, vilket är att "ta diskussionen". Ja, det har vi hört några gånger förut, och det verkar sällan gå särskilt bra.

Malou skäms inte för sig utan har ytterligare en fråga på detta tema:

"Är du orolig för...i de här opinionsundersökningarna så växer ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna?"

Hennes svar är både väntat och fantastiskt. Hon har nämligen bott i fyra länder! Dessa visar sig vara Tyskland, Schweiz och USA, så hon har en vana vid det som är annorlunda och främmande. Visst, logiken är glasklar; om hon fann sig tillrätta i Schweiz, borde naturligtvis Sverige fyllas på med Afrika och Mellanöstern. Efter denna förklaring inleds förstås kärleksförklaringen till islam och det sedvanliga tramset om "de tre abrahamitiska religionerna".

Jag är tämligen luttrad, men jag är fortfarande fascinerad över att sådana här program kan göras. När vinden har vänt, behöver uppenbarligen en rejäl översyn ske av både medier och kyrka.


32 kommentarer:

 1. I fråga om medierna räcker det nog inte med en rejäl översyn? På sikt måste de nog läggas ner? Rötan har gått för långt! Nedläggning och sedan måste nya medier startas där det är ett absolut krav att sanning och fri diskussion måste råda.
  Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. För i Guds namn, Tobbe! Varför går det inte att kommentera med Disqus? Förresten tycker jag att din blogg är riktigt bra. Blir nog stammis här. Ha det! :-)

   Radera
  2. Instämmer betr Disqus - och sällar mig till alla dem som berömmer Tobbes blogg - fantastiskt skriven, slår ideligen huvudet på spiken

   Radera
 2. Efter att ha sett denna uppkastning från fekalkanalen så minns jag varför jag skurit bort "4" på fjärrkontrollen.

  Sedan tycker jag att en präst och inte minst en blivande ärkebiskop ska kunna uttala uppdragsgivares namn ordentligt.

  SvaraRadera
 3. Avskeda alla präster som icke tror på uppståndelsen och jungfru-födseln - omedelbart.
  mvh
  Gustaf

  SvaraRadera
 4. Underbar analys av intervjutekniken!
  (glöm vad du lärde dig på journalisthögskolan, tänk Cecilia Unden eller vad expo kommer att säga)

  SvaraRadera
 5. Tobbe!
  Är du medveten om att du driver Sveriges i särklass bästa blogg? Jag försöker sprida den till alla jag känner!
  Mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då, tack Anna (och ni andra förstås)! Jag vill ju gärna tro det själv, men det är kul att få det bekräftat! ;-)

   Radera
  2. Instämmer och dessutom vill jag tacka för din HELT UNIKA insats att bevaka och översätta francofona siter. Marine LePens "aspirateur de réfugiés" glömmer man inte i första taget....

   Radera
 6. Riktigt bra skrivet, Tobias! Malou verkar perverst fixerad vid SD. Även när hon intervjuade George Scott började hon svamla om SD... med en f.d. boxare!? Antagligen såg rasisten Malou bara Scotts hudfärg och utgick från att han skulle spy galla över partiet, men ack så hon bedrog sig den gången.

  SvaraRadera
 7. Den s k ärkebiskopen Antje fick mig att i måndags begära utträde ur svenska kyrkan. Jag spar 5.000 skattade kronor per år.
  Grämer mig att jag väntade så länge att ta det beslutet. Har alltså under ett 40-årigt yrkesliv betalat över 100.000 kronor till en organisation, som anställer muslimska imaner och jämställer Jesus med Mohammed.
  Det finns ingen annan Gud än Allah, och Antje Jackelén är hans profet.

  Ahmed

  SvaraRadera
 8. Jag tycker inte att frågan är lätt. Den typ av andlighet som hon står för kommer att försvinna eftersom den inte har något riktigt innehåll förutom skenhelighet och självgodhet (Jackelén är ett utmärkt exempel). Vad som grämer mig är att alla våra vackra kyrkor kommer att övergå i muslimernas händer och de kommer att göra med dessa vad de gjort med Sofiakyrkan i Istanbul.
  Jag kvarstår efter uppmaning från den präst som också är medlem i SD. Jag vill kunna rösta i kyrkovalet och är inte beredd att ge upp hela vårt kulturarv.
  Fö. tycker jag enormt mycket om din blogg som jag ganska nyligen upptäckt. Om den är Sveriges bästa vågar jag inte säga, men en av de absolut bästa. Läser också varje dag everykindapeople.blogspot.com som är en toppen blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har just lagt upp ditt tips på facebook, en alldeles utmärkt blogg. Gick ur svenska kyrkan för länge sedan, men har ångrat mej något, då jag nu inte längre kan rösta SD där!

   Radera
 9. Du skall icke missbruka Herren din Guds namn, lyder det andra budordet. Det betyder att man inte ska svära, fick vi lära oss i skolan. Med lite eftertanke hittar man dock en mycket allvarligare förseelse. Det är när personer utger sig för att vara kristna, men lever på ett sätt som drar skam och vanära över deras skapare. Den som därtill är kyrkans yrkesmässiga förkunnare, har definitivt bokat biljett till en av helvetets hetaste platser.

  SvaraRadera
 10. Antje = Anti-Jesus ?

  SvaraRadera
 11. Usch vad "schizo" Sverige är. Tack för en bra genomlysning!

  Bitte Assarmo skriver bra i Sankta Birgitta:

  http://sanktabirgitta.com/debatt/ledare-solidaritet-med-syriens-kristna-men-varfor-sa-halvhjartat/

  SvaraRadera
 12. Här får man äntligen en kvinnlig ärkebiskop och så beter hon sig så här. Jag är besviken, både som kvinna och kristen.

  SvaraRadera
 13. Konstaterar krasst att Svenska Kyrkan under Jackelens ledning kommer att fortsätta sin golgatavandring mot undergången. Om inte ens ärkebiskopen förmår markera avstånd mot islam finns inget hopp för kyrkan.

  SvaraRadera
 14. Ärkebiskopen försöker imponera i full kristen ornat,men under kappan döljer sig bockfoten,hen jämställer fridsfursten Jesus med mördaren muhammed!

  SvaraRadera
 15. Jag har tidigare alltid tyckt att det känts bra att vara medlem i SK eftersom jag därigenom stött bevarandet av en viktig del av vårt kulturarv, men nu får det banne mig vara nog. Jag går ur!

  SvaraRadera
 16. Jag tycker att ärkebiskopen ska besöka närmaste moské i morgon och gästspela under fredagsbönen. Det tycker säkert också moskébesökarna och ser fram emot en kvinnas predikan. Helt OK eftersom alla har samma Gud!

  SvaraRadera
 17. Du ärkebiskopen, du är en ynkedom. Du ska älska din nästa, det mest
  elementära i kristendomen har du tydligen ingen aning om. Du är tydligen
  inte kristen på riktigt. Som SD-sympatisör spyr du ditt hat även över mig!
  Vet hut!

  SvaraRadera
 18. Vi tror inte på samma Gud som muslimerna. De är måndyrkare, och har inget med YWHW att göra!

  SvaraRadera
 19. Om man pratar med en ateist, socialist,kommunist,nazist eller
  muslim om islam kontra kristendom kommer alltid som ett
  brev på posten att kristendomen minsann också är komprometterad,
  man pekar på korstågen,inkvisitionen,judeförföljelser,häxprocesser
  och underlåtenheter tex vid WW2. Dessutom pekar man på alla
  krig i G:a testamentet som beskriver historien främst för judarna.
  Vad man inte får glömma i dessa sammanhang är att det är den
  tidens kyrka/religösa tillsammans med värdslig makt har svarat för
  dessa grymheter.
  Min poäng är att man skall skilja på kyrkan och kristendomen.
  Man kan väldigt enkelt idag konstatera att svenska kyrkan har
  gått väldigt fel väg fom 1990 med först 2 socialister/kommunister
  som ärkebiskopar och nu en muslim-lierad kraft som Jackelen.
  Väldigt mycket fel är det. Sen att det finns församlingar inom
  svenska kyrkan som predikar kristendom är en annan sak och
  ger ändå hopp för kristenheten.
  ALLUH AKBAR

  SvaraRadera
 20. Jag är kristen, därför lämnar jag nu svenska kyrkan.

  SvaraRadera
 21. AJ är en byråkrat - inte en andlig ledare - anställd för att verkställa nedläggningen av Svenska Kyrkan.

  Fredrik H

  SvaraRadera
 22. Vilken såspanna! Ursäkta uttrycket men det var det mildaste av de som kom upp. Kan man ana en liten främlingsfientlighet mot t.ex hinduer i hennes utläggning? Jo jag gjorde det.

  SvaraRadera
 23. Jag postade nyligen nedanstående på Svenska kyrkan FB sida. Vi får väl se hur länge det får stå kvar! 25/10, 17:00. Det är visst redan borta. Så är det med åsiktsfriheten hos Svenska kyrkan, alltså! :-) / Kung Ond
  - - -
  Jag är demokrat ut i fingerspetsarna och försvarar i alla lägen åsiktsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet... religionsfrihet... i princip alla friheter som finns som den enskilda individen kan ha.

  Det jag har problem med är de totalitära systemen som inte tillåter oss kristna att vara som vi vill. Till exempel kommunismen, nazismen, fascismen och i synnerhet islamismen som högt och tydligt i många muslimska länder, hotar kristna, avrättar kristna, bränner kyrkor och tvingar kristna att fly hals över huvud om man har sig livet kärt.

  Hur kan det komma sig att den nya ärkebiskopen har så svårt att se vilket hot islamismen utgör mot kristendomen? Hur kommer det sig att ärkebiskopen framträder i TV och helt okontrollerat breder ut texten om att folk är rädda för det "främmande"? Kan det kanske vara så att dom som HAR ögonen öppna, ser vad som pågår i världen och vilket hot islam utgör med sin syn på demokrati, homosexuella, kvinnosynen för att bara nämna några exempel. Hur kommer det sig att ärkebiskopen anser att folk ska uppbringa "moralisk självdisciplin" för att sluta rösta på Sverigedemokraterna?? SD är ju - efter att ha studerat ALLA partiprogram, de enda som FÖRSVARAR kristendomen, homosexuella och kvinnorättigheter? Alla andra partier ställer dörren på vid gavel för ohämmad invandring eller kontroll över islamister till Sverige. Moderaterna har Waberi i regeringsställning som bland annat anser det är ok att slå sin fru!

  Hur skulle det vara om ärkebiskopen tog ställning för kristendomen? Hur skulle det vara om vi börja se islamismen som en rörelse som är förvillande lik nazismen i sin syn på till exempel judarna?

  Hur skulle det vara om kyrkan höll sig politiskt neutral överhuvudtaget??

  Själv vet jag inte vad jag kommer att rösta på i nästa val men jag finner det osannolikt att det blir ett parti som omfamnar den mest rasistiska rörelse vi skådat sedan 30-talets Tyskland.

  Vad tänker Svenska kyrkan göra åt detta? Istället för att klanka ner på äkta ära och redbarhet, kanske man ska börja se verkligheten i ögonen?

  SvaraRadera
 24. Att predika kärlek med en lågmäld och mjuk röst ger inte rätten att förakta!
  Ärkebiskopen gör ett moraliskt "lågstadie-misstag" när hon tillskriver en lägre stående moral och falska och själviska motiv till alla dem som har andra åsikter än hon själv, d.v.s. till "de andra" medan hon lätt accepterat att hennes egna ("våra") motiv är oförvitliga. Att så, i allmänhet, inte är fallet i en komplex och svårförståelig värld är ju faktiskt Först Testamentets djupaste insikt och lärdom. Medan vi alla glömmer denna lärdom i striden hetta, vet vi ju att efteråt måste man vara beredd till dialog.och förståelse. Det är trist att Sveriges första kvinnliga ärkebiskop har så lite livserfarenhet eller förståelse for den mänskliga naturen. Hon har en lång väg att gå ...

  SvaraRadera
 25. Här kan man ladda ner en PDF-fil med boken "Sann mot sig själv – öppen mot andra" ((Tolerant mot intoleranta - Intolerant mot dig själv) min översättning). Förorden är skrivna av Antje Jackelén och det är väl bara att denna bok i stort sätt kommer att ersätta Bibeln.

  http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=829018

  /M

  SvaraRadera
 26. Hon är dessutom för könsstympning av pojkar enligt eget brev till DN Debatt.

  SvaraRadera
 27. Säg upp tv avgiften. Det går utmärkt att ha en dator eller surfplatta kopplad till skärmen. Du slipper betala tv avgift och du bestämmer själv vilket utbud du får.
  Samma sak med kyrkan, gå ur och spara en massa pengar som kan spenderas på att sponsra valfri media ni själva gillar.

  /BO

  SvaraRadera