måndag 10 mars 2014

Belgien driver tillbaka uppehållstillstånden


Något färre än 2 000 utlänningar fick under förra året uppehållstillstånd i Belgien. Framför allt ska denna minskning bero på förkortade asylprocesser och en bättre kontroll av medicinska journaler. Statssekreteraren för asyl och migration Maggie De Block, från liberala Open Vld, är glad över att regulariseringen av illegala återigen har blivit den särskilda åtgärd den ursprungligen var tänkt som.

Maggie De Block

Vid den förra stora regulariseringskampanjen, för fem år sedan, fick på två års tid ungefär 40 000 människor uppehållstillstånd. Förra året fick alltså endast 1 900 asylsökanden uppehållstillstånd. Dessutom var två tredjedelar av dessa tillfälliga uppehållstillstånd.

Genom den förkortade asylprocessen stannar asylsökanden en kortare tid i landet. Tidigare kunde de genom oändliga processer hoppas på att i slutändan få asyl på humanitära grunder, baserat just på deras långa vistelse och integration i landet. Maggie De Block säger:

"Regularisering av humanitära skäl finns fortfarande, men tillämpas nu endast i undantagsfall."

Ett annat skäl till minskningen är den nya kontrollen av asylsökanden som söker av medicinska skäl. Nu ser man till att först göra den medicinska undersökningen, före den administrativa, vilket gör att falska ansökningar snabbare kan sorteras bort.

De Block pekar också på de avrådanskampanjer som Belgien har organiserat utomlands. Hon menar att det är logiskt att endast ett fåtal antal utlänningar regulariseras:

"Regularisering är för speciella omständigheter. Normalt sett ska människor ha sina papper i ordning från diplomatiska inrättningar i sina hemländer."

De Block har fått kritik för att hon inte längre tittar på regulariseringarnas innehåll, utan endast siffrorna. Det menar hon är orättvist:

"Man tittar alltid på innehållet. Dessa siffror är korrekta, det handlar om speciella åtgärder, och vi har helt enkelt gått tillbaka till grunden."

Standaard

Hur blev Sverige ett så märkligt land?
3 kommentarer:

 1. Sverige blev ett så märkligt land därför att det f.n. har en mycket mentalt störd statsminister som beter sig bortom allt logiskt tänkande!

  SvaraRadera
 2. Land efter land tar förnuftet till fånga. Sverige?

  SvaraRadera
 3. Belgien har ungefär lika många invånare som Sverige. 2000st tog dem alltså emot förra året.

  Sverige tog emot...................... :-(

  SvaraRadera