lördag 22 mars 2014

Relativt korrekt artikel om Front National i DN


Marine Le Pen, tillsammans med Steeve Briois, kandidat i Hénin-Beaumont.
Bilden illustrerar DNs artikel, men vad som inte nämns (förutom att kandidatens
namn förstås är felstavat), är att denna kommun, enligt opinionsundersökningarna,
kommer att vinnas av Fronten, kanske redan efter första omgången.

På söndag sker första omgången i de franska kommunalvalen, som sedan följs av andra omgången, där de listor som samlat över 10% tävlar om slutsegern. Idag bjuder DN på en mindre artikel om detta val, som trots en del sedvanliga tendentiösa formuleringar, är ovanligt korrekt. Just detta val kommer jag att täcka för Nationell Idag, men jag kan lova er läsare en sak: vill ni veta något om de nationella rörelserna i Frankrike, Holland och Belgien, får ni på denna blogg veta oändligt mycket mer, än ni någonsin kommer att få veta i svensk etablerad media. Under etiketten "Front National", finner ni ett hundratal artiklar, intervjuer och tal.

DNs artikel har fått rubriken "Extremhögern ser sin chans i lokalvalen", vilket teoretiskt sett skulle kunna rendera en anmälan från partiet, då Marine Le Pen lovat att hädanefter anmäla användningar av just "extremhöger".

"Den franska extremhögern hoppas på ett genombrott i de franska lokalvalen på söndag. Nu vill Nationella fronten bli ett rumsrent parti. Både vänstern och högern fruktar otrevliga överraskningar."

Front National har haft sitt "genombrott" för länge sedan. De har sedan decennier mandat i Europaparlamentet och kan mycket väl bli det största franska partiet i det kommande europeiska valet i maj. Även i lokalvalen kommer partiet att gå framåt, även om det inte nödvändigtvis handlar om något jordskred. Ett par orter är närmast säkra, till vilka tillkommer ytterligare ett tiotal, där partiets kandidat kan bli den slutlige vinnaren. I Frankrike talar ingen om att partiet inte skulle vara "rumsrent", framför allt då själva ordet är ett svenskt fenomen. Då det dessutom är ett av de tre stora partierna, känner nog även franska journalister att den typen av demoniseringar börjar bli något löjliga. Visst kommer det att bli otrevliga överraskningar för både höger och vänster, men det beror lika mycket på korruption, och på den socialistiske presidenten Hollandes impopularitet, som det beror på Front National.

"För den högerextrema Nationella fronten blir valet ett styrkeprov. Ända sedan Marine Le Pen, dotter till partiets grundare Jean-Marie Le Pen, tog över pappas toppstyrda parti 2011 har hon kämpat mot partiets främsta svaghet: dess brist på gräsrötter. I det förra valet kunde Nationella fronten bara ställa upp i bara 119 olika städer. I morgon är det 597."

Det är faktiskt en stor framgång, och fler listor än partiet någonsin haft tidigare. När man i fjol utlovade 500 lokala listor, hånskrattade en del motståndare, men nu kan man alltså presentera närmare 600. Vid förra valet befann sig Front National i ett mycket sämre läge, vilket främst berodde på brist på finansiella resurser.

"Att döma av en opinionsundersökning i veckan, så är partiledaren på god väg att lyckas. Enligt institutet Ipsos anser 30 procent av de franska väljarna att det skulle vara bra att ha en borgmästare med etiketten Nationella fronten. Fyra av tio tycker att det vore bra att ha folkvalda från det partiet i kommunfullmäktige."

Valsystemet med två omgångar är dock som gjort för att sätta käppar i hjulet för Front National. Om det står mellan FN och något annat parti i andra omgången, gör övriga partier allt för att mobilisera alla sina väljare att rösta på just den kandidat som inte är FN. Det innebär att Front National verkligen måste övertyga över 50% av väljarna att stödja partiet, som alla andra är emot.
2 kommentarer:

 1. Tobbe,
  efter att ha läst artikeln i DN är jag inte lika snäll i min bedömning som du. Det var mest floskler. Jag skrev faktiskt direkt till journalisten och hänvisade till din sida, som jag gjort i ett flertal andra fall. Jag hoppas genom detta få upp ögonen på vederbörande journalist att det de skriver är löjligt och är på skrattretande låg nivå. Jag har naturligtvis ingen större förhoppning om att de skall inse sin nivå, men ibland när man ser sig i spegeln kommer man till slut till viss insikt. Förhoppningsvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag varit lite snäll och kallat den "relativt korrekt" beror på att jag nog är lite avtrubbad och van vid att svensk medias få inslag om partiet brukar vara sprängfyllda med fel och rena lögner. Jag tyckte att denna artikel var ovanligt befriad från just det, även om nivån förstås var låg och tonen nedlåtande. Men den som vill följa Front National, gör det förstås här ;-)

   Radera