torsdag 10 april 2014

Andra partier går samman mot PVV i Almere
För ett par veckor sedan genomförde Nederländerna sina kommunalval. Geert Wilders PVV ställde endast upp i två kommuner, Haag och Almere. Enligt kritiker var det för att han själv inte skulle förlora kontroll till hundratals lokalpolitiker, medan han själv förklarade det med att det gällde att växa i lagom takt. Om detta val har jag skrivit mer i Nationell Idag.

I Almere, förstad till Amsterdam med 200 000 invånare, blev PVV största parti, med 20,6% och 9 mandat (av 39). När förhandlingarna för att bilda kommunstyrelse nu är är klara, kommer partiet dock inte att ingå, vilket däremot valets stora förlorare, PvdA, kommer att göra. Genom att bilda en synnerligen bred koalition, har ett antal andra partier lyckats stänga ute PVV. Istället kommer Almeres nya kommunstyrelse nu att bestå av:

PvdA (socialdemokrater) 5 mandat
D66 (liberaler) 6 mandat
Leefbaar Almere (lokalt parti) 4 mandat
CDA (kristdemokrater) 2 mandat
SP (vänstersocialister) 4 mandat

Volkskrant

Vi kommer säkerligen att få se intressanta konstellationer även i Sverige, där valresultatet mycket väl kan komma att bjuda på kommuner med 25%-30% för Sverigedemokraterna. I Belgien har man en vana vid att på detta sätt utestänga Vlaams Belang och kallar denna princip då Cordon Sanitaire, alltså en avspärrning för att upprätthålla hygienen. Hur många skånska kommuner kommer att styras exempelvis av M+S+FP+MP?
2 kommentarer:

 1. Så SD:s inträde i svensk politik blir tydligen dödsstöten för demokratin i Sverige. Höger och vänster i bred koalition i kommuner, landsting - och riksdag? Sorgligt!

  SvaraRadera
 2. Det fnns brister i demokratin och de som är snabbast och flitigast på att utnyttja det är den politiska och massmediala eliten. De har suttit så länge vid maktens köttgrytor att de anser att det är deras eget inpissade revir dit oliktänkande icke äger tillträde.
  När det största partiet utestängs av en blå-grön-röd "allians" - som inte är någon allians alls i övriga frågor- är det inget annat än politisk korruption och ett mycket gravt missbruk av demokratin och medborgarnas förtroende för både demokratiska spelregler, politiker och rättsstaten. Samtidigt gnäller dom över politikerföraktet, i alla fall här i Sverige, men hur ska man kunna annat än förakta en politisk adel som varken har ett uns rättspatos eller fingertoppskänsla för folkets behov av en demokratiska och rättvisa spelregler inom politiken.
  Dessa politiska rättshaverister legitimerar och underblåser en nationalistisk revolution och hur blodig en sådan än blir så kan den inte sjunka på en lägre etisk och moralisk och odemokratisk nivå än de oheliga allianserna inom det politiska toppskiktet.
  Om man en gång har delat upp politiken i ett borgerligt och ett socialistisk block borde det finnas en lag som förbjuder ideologiskt motstridiga allianser med undantag för krisartade situationer då hela landets existens hotas.
  I vår riksdag kan ju den ökända politiska skökan MP hoppa i säng med såväl borgare som kommunister vilket bör betraktas som ett asocialt beteende inom politiken. Om en privatperson agerat så bedrägligt, gravt hycklande och schizofrent hade denne säkert fått en diagnos ställd på sig och blivit omyndigförklarad.

  Samarbetet över blockgränserna visar dessutom att uttrycket "Sjuklövern" är helt korrekt (eller "Femklövern" i Hollänska Almere då) och inte bara innebär att de är i maskopi angående migrationspolitiken utan även EU-medlemskap, nedrustning av försvaret, islamiseringen, flumliberal lagstiftning, Kalle Anka-straffsatser för grova brott mm. (Jag antar att de nederländska PK-partierna fungerar på ett liknande sätt, eller hur är det med den saken?)

  De små tvister som finns mellan de politiska blocken i Sverige (några procent mer eller mindre i A-kassa o likn. ) är inte större än de som finns inom respektive parti. På det sättet är det logiskt att de bildar ett enda borgeligt-socialistisk block när nationalistiska partier hotar deras Herre på täppan-ställning men folket/väljarna blir rejält blåsta. De bevisar dessutom att ideologierna är döda när så på ytan vitt skilda politiker som kommunister, kulturmarxister, liberaler och konservativa slår sina påsar ihop.

  Stig

  SvaraRadera