fredag 4 april 2014

Dagens citat: Jan Helin


"Två flanker går framåt just nu. Vänsterpartiet på tydligheten kring frågan om vinster i välfärden och Sverigedemokraterna på sitt budskap om att i stort sett alla problem i Sverige beror på invandring."
Det roliga, eller tragiska om man så vill, är att det är och och kommer att bli en vanlig problembeskrivning. Å ena sidan, en populistisk fråga där ytterst få har insikt; bör skattesubventionerade företag kunna ta ut vinst? Det direkta svaret, populistiska, är förstås, nej, och kanske är det riktigt. Varför skulle vi betala in skatt till verksamhet till företag som ger vinst, och där dessutom vinsten placeras i så kallade skatteparadis? Jag uppfattar dock ingen tydlighet kring frågan; finns det fördelar, finns det nackdelar? När det gäller Vänsterpartiets fokusering på frågan, låter det som om att man plockat en symbolisk fråga, som i princip handlar om det gamla "de rika mot de fattiga". Ett ytterst medvetet upprepande utgör ingen "tydlighet".

När det gäller Sverigedemokraterna, spårar det förstås ur fullständigt, som vanligt. Ingen, inte heller Sverigedemokraterna, har sagt att alla problem i Sverige beror på invandring. Varför är ett parti legitimt när det ägnar all sin kraft kring en perifer teknisk fråga, medan ett annat, som vill diskutera en ödesfråga, måste förpassas till kylan? Sverige skulle överleva om det lät suspekta skatteparadis ta hand om vårdföretag (vilket ingen önskar), medan jag inte tror att vi skulle överleva många år till av nuvarande invandringspolitik.

Aftonbladet6 kommentarer:

 1. Gick in på länken till aftonbladet och läste frågorna och svaren. Det var bland det sämsta jag någonsin läst. "Är ditt skrivbord tillräckligt stort".....???
  Lät som något hemma-hos-reportage från svensk damtidning på 70-talet.
  Vilket visar kvaliteten på svensk press av idag. Tack och lov att det finns utländsk press och Tobbe.

  SvaraRadera
 2. Är inte denna chatt från 7/2 ? Helin säger apropå att han kommer att vägra SDs valreklam: "Också vilka man gör affärer med är ett uttryck för en värdegrund." Varje gång man går in på Aftonbladet möts man av braskande reklam för casino, poker och bingo. Där har vi tydligen Helins värdegrund.

  SvaraRadera
 3. Rätt självklart att AB är nerlusat med spelreklam!
  "Få pengar" genom spel är på vänsterkanten det enda politiskt godkända sättet att bli rik!
  ..och om man vinner är det utan arbetsinsats..
  Vänstern vet redan att tjäna stora pengar t ex genom företagande är oftast lönlöst..(v) önskar hårdade beskattning av "högavlönade", såg detta senast i lokalblaskan.
  Nä, arbetsbefriade inkomster ska det vara! Helt i linje med politiken

  SvaraRadera
 4. "Varför skulle vi betala in skatt till verksamhet till företag som ger vinst, och där dessutom vinsten placeras i så kallade skatteparadis?"

  Skatt går och har alltid gått till verksamhet i vinstdrivande företag på massor av ställen, även i välfärden. Till exempel byggföretagen som bygger sjukhus, företagen som tillverkar allt som finns i sjukhus (möbler, kontorsmateriel, sjukhusrockar, etc), och inte minst läkemedelsföretagen. Men av någon anledning så är själva driften helig, och där och endast där är det hemskt om skattepengar går till vinst.

  När får vi se lite länkar till de artiklar på andra fora som du skrev att du varit upptagen med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 01:31. Där har du en poäng - men så är ju detta "nej till vinster i välfärden" ren valpopulism också.

   När det gäller mina skriverier har jag ibland återgivit vad jag skrivit på andra platser - du kan titta på exemeplvis d-intl.com, där allt just nu ligger öppet. Nationell Idag är en papperstidning, så du får helt enkelt skaffa prenumeration!

   Radera
 5. Anledningen till att driften är helig är att det påverkar människor direkt. Tänk ett varv till så tror jag du ser skillnaden. Om vinst blir incitamentet för vård och skola krävs en mycket strikt kontroll och byråkrati för att säkerställa att det inte leder fel. Det är det vi nu ofta ser när oseriösa skolor lockar med Ipads och lunchkuponger istället för en god utbildning. Jag är inte emot privat ägande i alla lägen men t.ex. den svenska godtrogenheten till vilka som får bedriva friskolor förvånar internationella bedömare.

  SvaraRadera