lördag 19 april 2014

"Extremistens invit till SD"
När jag läste rubriken i Aftonbladet trodde jag att det handlade om någon obskyr nationalsocialist i Sverige som försökte värva sverigedemokrater. Uppenbarligen är jag, trots att jag borde vara luttrad, fortfarande alltför naiv inför dessa publikationer. "Extremisten" visade sig syfta på Front Nationals Bruno Gollnisch. Jag tror att få av bloggens flitiga läsare delar uppfattningen att Front National är extremister.

"Det är fortfarande oklart vilka Sverigedemokraterna vill samarbeta med om de kommer in i EU-parlamentet.
Men klart är att franska högerextrema Nationella Fronten gärna vill ingå i samma partigrupp som svenskarna.
– De delar vår oro för utvecklingen i Europa, säger EU-parlamentarikern Bruno Gollnisch från Nationella Fronten."

Självklart ska SD samarbeta med dessa partier, då man har samma syn på de avgörande frågorna, det vill säga EU-bygget och massinvandringen. Eftersom det krävs 25 parlamentariker från sju länder kan även SDs deltagande bli avgörande.

"Det är franska partiet är i dag grupplösa, vilket minskar chanserna till rejält inflytande i parlamentet. Men redan nu står det klart att man efter valet vill bilda en ny partigrupp med bland annat högerextrema Frihetspartiet från Holland, som leds av den hårdföra islamkritikern Geert Wilders. Marine Le Pen, som också är EU-parlamentariker, har tidigare sagt att hon gärna ser att SD ingår i den planerade grupperingen. Hennes partikollega i parlamentet, Bruno Gollnisch, håller med.
– Ja, om de vill vore det bra. Jag tror att vi behöver alliera oss med folk som delar våra värderingar om EU:s dåliga effekter och att det behövs mer nationellt självbestämmande. När det gäller EU tycker jag SD mer eller mindre delar de värderingarna. Vi har velat träffa svenska patrioter under en lång tid. Det har varit svårt på grund av demoniseringen av oss."

Det är som vanligt intressant att notera hur man använder språket i sådana här sammanhang, där man alltid kryddar med "högerextrem" och "hårdför". Den sista meningen är en viktig förklaring till beröringsskräcken mellan Europas patrioter, vilket Bruno Gollnisch kommer in på ytterligare än gång:

"Det fungerar inte att svartmåla oss i Frankrike längre för folk vet att vi inte är rasister eller fascister. Men i andra länder så skrivs det saker om oss som inte stämmer."

Exakt, därför att man i Frankrike kan se partiets företrädare själva tala i debatter och intervjuer. Därför försöker jag på denna blogg översätta och lägga upp så mycket jag hinner av dessa inslag, så att det även i Sverige finns en möjlighet att få en riktig bild av partiet och dess företrädare. Det komiska är ju att även Aftonbladets artikel är ett exempel på den snedvridna rapporteringen:

"Nationella Fronten har en kontroversiell historia, kantat av hårda utspel mot judar, invandrare och politiska motståndare. Gollnisch har själv dömts för ett uttalande där han ifrågasatt Förintelsen. I dag har hans falang i partiet tappat inflytande, efter att han förlorade partiledarstriden mot Marine Le Pen då hennes pappa Jean-Marie Le Pen avgick för några år sedan.
Den nya partiledaren har tonat ned det mest hårdföra antisemitiska inslagen och i stället gått in på en mer islamkritisk linje."

Det stämmer att Gollnisch har en dom mot sig, men historien var mer komplicerad än vad som står ovan. Det hela var ett längre resonemang, som vi inte behöver gå in på här, men där Gollnisch betonade att han inte förnekade förintelsen eller koncentrationslägren. Det kan tilläggas att han är gift med en japanska och har varit professor i det japanska språket och kulturen (förutom att han är advokat). Han är troligen inte "främlingsfientlig".

Att Front National skulle ha en historia av "hårda utspel mot judar" är en ren lögn. På samma sätt är det en mycket märklig beskrivning att Marine Le Pen skulle ha "tonat ned de mest hårdföra antisemitiska inslagen", då hon aldrig ger uttryck för några antisemitiska idéer.

Björn Söder (sd) lyfter fram någonting korrekt:

"Vi vill se vad det är för partier, vilken riktning de går i och hur de utvecklas. Vi bedöms ju inte på samma sätt i media som andra. Vi får stå till svars för vad partier i andra länder gör vilket inte drabbar andra partier i Sverige."

Greklands Kommunistparti är ett av de partier Vänsterpartiet samarbetar med

Svenska Vänsterpartiet sitter i samma grupp (GUE/NGL) som uttalade kommunistpartier, med hammaren och skäran, varav en del har bakgrund i Sovjetunionens gamla kommunistparti. I en serie inför Europavalet, ställde Expressen faktiskt frågan till kandidaten Malin Björk, mest känd för att ha stoppat en flygning med en avvisad asylsökande. Hon kom då undan med svaret:

"Jag tror att alla partier i Sverige som sitter i partigrupper i EU-parlamentet har olika partier, vissa som man känner sig mer som systerpartier med och vissa som man inte står så nära. Det gäller naturligtvis för oss också."

Svårare än så behöver det väl inte vara för Sverigedemokraterna heller?

Jag arbetar för närvarande med ett inslag med Front Nationals vice-president Florian Philippot, tillika kampanjdirektör inför Europavalet. Detta kommer att läggas upp idag eller imorgon.

2 kommentarer:

 1. Lägg märke till den förslagna rubriksättningen i Aft*nbl*d*t. Den som läser riktigt snabbt, kanske bara läser dessa rubriker:

  -Nationella Fronten bjuder in SD
  -Hetsat mot judar och invandrare
  -"Det är ett högerextremt parti"
  -SD: "Vi vill vänta till efter valet"

  Mycket effektivt

  SvaraRadera
 2. Sverige är ju upp och ner. Den som förtjänar ekonomiska muskler, en stab av reportrar och spridningen som aftonbladet har är ju vår Tobbe. Om allt hade varit friskt i landet dvs...

  SvaraRadera