torsdag 8 maj 2014

Romer kräver mer pengar
För en tid sedan fick vi alla höra talas om det så kallade "rom-registret", vilket alltså var ett register som polisen i Skåne upprättat, där påfallande många av namnen tillhörde etniska romer. Jag följde naturligtvis debatten som detta register skapade och försökte därigenom forma en bild av verkligheten. Mycket av kritiken gick ut på att även icke-dömda fanns med, ibland till och med spädbarn och avlidna personer. Kritikerna, en kombination av fina vänstermänniskor och romer, talade högljutt om att polisen försökte registrera alla romer och troligen låg nu deportationer och avlivningar inte långt borta.

I verkligheten var det långt ifrån alla romer i Skåne som upptagits i registret. Om man ska tro polisens egna förklaringar, och de framstod som långt mer sansade än motståndarna, så omfattade registret personer som hade någon koppling, till exempel genom släktband, till kriminella personer. Jag är ingen expert på polisarbete, men tydligen är det vanligt att utredningar av kriminella leder till omfattande kartläggningar av släktingar och vänner, som mycket väl kan uppgå till över 100 personer.

Varför skulle polisen enbart för sitt höga nöjes skull upprätta ett etniskt register? Vad skulle i så fall syftet vara? Hur högljutt vissa personer än vill dra paralleller till 1930-talet, så har polisen i Skåne faktiskt inga förintelseläger att skicka dessa kartlagda romer till.

Den mest förbjudna aspekten togs naturligtvis aldrig upp: varför hamnar så många romer i polisens register? Istället blev genast alla kränkta och det dröjde inte länge innan någon också kom på att det här borde kunna ge pengar.

Polisen har i ett pressmeddelande skrivit att en person som ansökt om skadestånd har beviljats 5 000 kronor i ersättning, för att hans personuppgifter har behandlats i strid med polisdatalagen. Många romska företrädare är nu upprörda, då de hade väntat sig betydligt större summor. Erland Kaldaras på Romska ungdomsförbundet säger att skadeståndssumman, 5 000 kronor, är som ”ett slag i ansiktet”:

"Det ger en signal om att ett fel har begåtts. Då ska man också straffas och dömas för det, vilket sker i det här fallet. Men det här är ett historiskt brott utan motsvarighet under efterkrigstiden, och därför blir beloppet ett hån mot den romska befolkningen."

Det gäller att inte skräda orden. "Historiskt brott" och "den romska befolkningen" anses tydligen vara en helt rimlig beskrivning av att ha nämnts i ett register.

Erland Kaldaras

Romska ungdomsförbundet har tidigare krävt 250 000 kronor per person i en kollektiv kompensation till dem som funnits upptagna i polisregistret. Observera att det totalt handlar om 4 000 personer. En miljard kronor är alltså vad som är rimligt att ge romer i Skåne.

Romska Soraya Post, som nu också är Feministiskt Initiativs förstanamn till Europaparlamentet, använder också en intressant vokabulär, när hon kallar det "ytterligare en kränkning":

"Förstår inte myndigheterna att det är skamligt och förnedrande. Ett skambud."

Nu är det ju inget bud överhuvudtaget, eftersom ni inte har någonting att erbjuda. Det är skattepengar som ska ösas över 4 000 personer, utan någon större anledning.

Om man olagligen är upptagen i Expos eller Researchgruppens register, vart kan man då vända sig och vad är ett lämpligt skadestånd? Nog borde väl Robert Aschberg eller Thomas Mattsson kunna få fram 250 000 kronor?

SvD
DN

4 kommentarer:

 1. Mitt i prick Tobbe!
  J_B

  SvaraRadera
 2. Betänk att doktorn som fick sitt liv förstört pga falsk barnamordsanklagelse fick 20 tusen i kompensation. Har dessa människor ingen skam?
  /Plainview

  SvaraRadera
 3. Så svenska skattebetalare ska hosta upp 20miljoner kronor till zigenare för att polisen har gjort sitt jobb?

  Snurrigheten i landet ökar exponentiellt...

  SvaraRadera
 4. Torbjörn Lasson8 maj 2014 19:52

  Finns det inga utöver en del skattebetalande svenskar kvar i Sverige längre?
  Zigenare utnyttjar allt för att "mjölka", stjäla, råna eller på annat sätt tillskansa sej den välfärd vanliga människor måste arbeta för.för att uppnå.
  Upprätta ett spaningsregister över kriminella åldringsrånare eller på annat sätt i brott inblandade zigenare är alltså inte korrekt, medans register över ostraffade svenskars anonyma åsikter, anses vara journalistik. Nå, gäller källskyddet "anonyma" uppgiftslämnare till Dagens nyheter, så gäller detsamma anonyma kommentarorer på nätet. Om inte, ut med namnet på grisen, som "tjallade" till DN och orsakade det svenska samhället en förlust på många miljoner! Denne/a gris borde hållas ansvarig för skadan och borde således tillsammans med DN solidariskt vara ansvarig för kostnaderna!

  SvaraRadera