fredag 6 juni 2014

Jag önskar alla läsare en trevlig nationaldag




Idag firar vi Sveriges nationaldag av två skäl. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung i Strängnäs och Kalmarunionen upphörde därmed slutgiltigt, varpå Sverige blev en självständig stat. Samma datum 1809 skrevs en ny regeringsform under, som innebar en brytning med kungligt envälde genom en reglerad maktdelning. Denna regeringsform kom att gälla fram till 1974.

1953, alltså innan denna dag kom att handla om världens andra kulturer, firade man så här i Stockholm:





Lite musik, dagen till ära:










Det är nu viktigare än någonsin att stå upp för vårt land. Håll fanan högt!





3 kommentarer:

  1. Underbart Tobbe, får en liten tår samtidigt som jag ser att det är så bråttom att nu ta tillbaka Sverige från dessa samhällsförstörare.

    Henrik Palmgren på RedIceCreations talar mycket om att vi måste hitta tillbaka till våra rötter. Jag kan väldigt lite men det är intressant att få insikt om att Sverige innan vi kristnades inte alls bara var barbarer och vildar som vissa vill få oss att tro. (läs Reinfeldt).

    Istiden gjorde ju att här kunde ingen bo. Det var ju först när den drog sig tillbaka som det gick att bo här. Till en början var det också svårt med växtligheten och klimatet var inte gynnsamt. Människan följde med flockdjuren upp mot norr. Det var därför också mycket mindre befolkat och vi hade därför här i det som nu är Sverige inte alls de stora städer och därmed den arbetsdelning som krävs för att kunna skapa utvecklade samhällen på samma sätt.

    Svenskarna var fredliga och jordbrukare, samlare och jägare. Små samhällen byggdes upp. Vi hade runskriften. Vi hade andlig kontakt genom asatron. Vi hade stor kontakt med andra länder. Dels åkte vi med båt för att idka handel, så långt ner som till Konstantinopel. Dels reste vi på upptäcktsfärder. Självklart fanns också brottslingar, rövargäng, vilket vi förknippar med Vikingar. De rövade främst sina egna, dvs. lokalbefolkningen. Det intressanta är att Kristendomen självklart har haft ett intresse att svenskarna ska lära sig att Vikingarna var rövare och barbarer och allting gott kom med kyrkan. Det Henrik visar genom sina intervjuer med skickliga forskare är bl.a. att en del av det barbari som Reinfeldt talar om var ett ren självförsvar på attacker som skedde på Norden av folkstammar som kom nerifrån. Om jag förstått det rätt så levde den svenska asatron och kristendomen sida vid sida en tid men till slut så krävdes det för mycket av att man helt skulle ge upp sin livsstil, osv och naturligtvis blev det konflikter.

    Det är rätt så självklart att där det har legat 3 km tjockt istäcke de som vandrade dit sedan inte i en handvändning kunde omgående komma ikapp 30.000 år utveckling där det inte var någon is. Vi har dock alltid haft bra genetik och snabbt tagit till oss och vidareutvecklat saker utifrån.

    I ett nyligt program med Frank Salter, en forskare i genetik, visar forskningen att det ur ett evolutionärt perspektiv är så att vi som har vårt ursprung här i norr har mycket närmare släktskap än vad man vill lura i oss. Tittar man på det så är det mer än 1000 ggr så sannolikt att två slumpvis valda svenskar delar gener än att man gör det med någon från en annan kontinent. Vi är alltså 1000 ggr mer lika varandra, mätt med genetiska skalor.

    Forskningen visar att rent biologiskt evolutionärt kan det löna sig för mig att offra mitt liv för en annan svensk eftersom jag delar en stor del av mina gener med den personen. Det lönar sig dock inte för mig att offra mitt liv för en främling långt bort ifrån. Våra gener är för olika. Detta förklarar också den nästan instinktiva längtan hos de flesta människor att söka sig till sina egna. Se på reservaten Östermalm, Vasastan, Södermalm, Bromma, eller varför inte på Malmö, där bor svenskarna på ena sidan och på andra sidan bor invandrare som i sin tur grupperar sig enligt etnicitet.

    Vad vill jag säga med detta då. Jo att vi har fåtts att tro att vårt arv, vår historia och våra gener inte spelar någon roll. Det är precis tvärtom. Detta vill man dölja för oss och man vill förringa vår längtan att just känna oss trygga och rotade här.

    Det hela började 1776 i Ingolstadt med Adam Weishaupt...men detta är en helt annan historia....(Under Skorpionens Tecken, Jüri Lina)











    SvaraRadera
  2. Det värsta är sveket mot kommande generationer, våra barn och barnbarn. Det vi fick i arv förskingras och de får inget, bara ett moras!
    Ina Höst

    SvaraRadera
  3. Många tittar på Norges 17:nde mai firande. Jag som svensk växte upp i Norge. Norge var/är nationalistiskt, så jag är uppfostrad med nationalism först norsk och nu svensk-norsk och är för all världens nationer! Men hur lyckades norrmännen skapa en sådan magnifik och folklig festdag?
    Diktaren Henrik Wergeland, sonen till en av undertecknarna av den nya grundlagen den 17:nde mai 1814 på Eidsvoll efter frigörelsen från 400 år av danskt styre, var mycket angelägen om att den dagen måste högtidlighållas. Han menade att barnen måste involveras och skrev barnens nationalsång Vi ere en nation vi med, vi små en alen lange.... Och det tror jag är hemligheten, barnparaden och att skolorna är involverade.
    Lågstadieklasserna tränade på skolgården en månad i förväg i att marschera och att sjunga alla sånger. På dagen hade alla barn nya kläder i rött, vitt och blått och en del lärare som gick bredvid oss hade sina folkdräkter. Alla hade sina flaggor, inte pappersflaggor utan flaggor i tyg. Alla vuxna kantade gatorna när barnen gick förbi och de var iklädda finkläder.
    Så här såg dagen ut:
    Klockan 6 kom studenterna i lastbilar och väckte lärarna i gatan med tutor och skrän. Sedan gjorde min styvfar frukost bestående av räkcocktail och konserverade persikor med vispgrädde. Sedan klädde vi oss och anlände till skolan kl. 11 för att därifrån marschera. Sedan var det lekar i parken och borgmästaren höll tal och berättade om vår historia och tackade de allierade från WW2. Korv och glass fick vi äta så mycket vi orkade, leksaker såldes. Därefter tågade de som tagit realexamen och de som tagit studenten i sina respektive mössor till musik. Sedan var det en paus då vi kunde äta tårta hos någon släkting eller hemma. Kl.16 tågade olika yrkesgrupper och kl 18 var det tekniska skolans tur med lite fräcka och roliga sketcher på lastbilflak. Sedan var barnen trötta och lades till sängs, medan vuxna fortsatte fästandet hemma hos någon eller på restaurang.
    Ina Höst

    SvaraRadera