tisdag 1 juli 2014

Erik Ullenhag bjuder på nya "myter"!
I svensk debatt är negativa aspekter av invandringen automatiskt "myter", som det är de godas ansvar att bekämpa. Få är lika goda som Erik Ullenhag och han har följaktligen en hel lista med dessa "myter", som han ser som sin uppgift att motbevisa. Trots att han alltså väljer ut punkterna själv, lyckas han inte motbevisa dem, utan bekräftar rentav de flesta.

På regeringens hemsida har Ullenhag sedan länge en lista, som han idag har försett med fyra alldeles nya punkter. Man skulle kunna titta på hela listan, men låt oss av utrymmesskäl välja ut de viktigaste. Inför DN är herr Ullenhag inte blygsam:

"Det här är ett sätt att göra kunskap om invandring och kunskap om myterna om invandring tillgänglig. Det finns en väldig vilja att möta rasism och främlingsfientlighet och jag är övertygad om att kunskap är nyckeln."

"Jag är övertygad om att vi valt rätt väg i Sverige. I många länder har man jamsat med de främlingsfientliga partierna och i de länderna blev det främlingsfientliga partiet ofta det största i Europaparlamentsvalet."

Det sista uttalandet är egentligen fantastiskt, men det är den helt förhärskande inställningen bland Sveriges politiker. Om en oro för invandringens konsekvenser växer fram bland människor, är det viktigare än någonsin att bara köra på, för att verkligen visa folket att de har fel. Låt oss då titta på några av Ullenhags myter och hans motargument:


1. "Man får inte diskutera migrations- och integrationspolitik"

I Sverige har vi en omfattande yttrandefrihet. Migrations- och integrationspolitiken debatteras och diskuteras dagligen runt om i Sverige. Men den som argumenterar med hjälp av rasistiska och främlingsfientliga påståenden möter självklart berättigade motreaktioner.

Det är förvisso inte olagligt att diskutera invandringspolitiken, men det är inte heller vad vi menar. Problemet är hur ensidigt och förljuget alla frågor som berör invandring och integration skildras i medierna och hur människor som ställer sig kritiska till den förda politiken utmålas och behandlas. Det bevisas dessutom redan i Ullenhags egen förklaring, där han direkt avfärdar alla avvikande uppfattningar som "rasistiska och främlingsfientliga".
2. "Det pågår en massinvandring och om några årtionden kommer svenskar att vara i minoritet i sitt eget land"

Det största problemet med påståendet är att det bygger på föreställningar om att kvinnor och män med utländsk bakgrund aldrig blir svenskar och att det är ett problem om människor har en bakgrund från ett annat land. I dag är knappt 16 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att andelen utrikes födda kommer att öka något de närmaste åren för att sedan stabiliseras på en nivå kring 18 procent.

"Knappt" 16%? När man talar om att bli minoritet i sitt eget land talar man förstås om etniska svenskar och då är utvecklingen ett faktum. Hög nativitet kombinerad med årlig påfyllning får just den konsekvensen, vilket kan ses rent statistiskt. Affes Statistikblogg tydliggör denna utveckling:4. "De som får stanna i Sverige tar hit hela släkten"


Anhöriga som kan komma till Sverige är i huvudsak makar, sambor, minderåriga barn och personer som avser att gifta sig eller inleda samboförhållande med någon i Sverige. Det kan också röra sig om andra nära anhöriga.

Och därmed var "myten" helt felaktig, eller?


5. "Sverige är på väg att bli ett muslimskt land"

Uppskattningsvis bor några hundratusen personer i Sverige som har sin bakgrund i huvudsakligen muslimska länder. Den siffran säger emellertid inte något om huruvida personen är troende muslim eller inte. Enligt personuppgiftslagen (1998:204) är det som huvudregel förbjudet att behandla personuppgifter som avslöjar etniskt ursprung eller religiös övertygelse. De muslimska trossamfunden i Sverige har mellan 100 000 - 150 000 medlemmar, vilket motsvarar drygt en procent av Sveriges befolkning. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att den svenska staten är och ska fortsätta att vara sekulär.

Återigen använder Ullenhag ledigt en siffra, "några hundratusen", som om den var helt marginell. Den sista gången en folkräkning gjordes där religion noterades var 1930, och då uppgav 15 personer att de var muslimer. Nu är alltså 100 000 - 150 000 medlemmar i ett muslimskt samfund, samtidigt som vi fortsätter att ha en mycket stor årlig invandring från huvudsakligen muslimska länder. Att Erik Ullenhag påpekar att den svenska staten ska fortsätta vara sekulär betyder dessvärre mycket lite när denna andel har uppnått en kritisk massa. Vi såg för övrigt hur han själv, och hans kollega Birgitta Ohlsson, var noga med att utropa "Ramadan Kareem!" för ett par dagar sedan. I den sekulära staten Sverige firade också denne minister själva nationaldagen i en moské.
6. "Alla utrikes födda som kommer till Sverige lever på bidrag"

Nej, det är det ingen som tror. Den myten har du hittat på alldeles själv.


Detta var fem av Ullenhags totalt tjugo myter. Vi kan återkomma till de övriga vid ett senare tillfälle.


13 kommentarer:

 1. Tror det var i förrgår jag läste om tiggaren Kristos (han som blev falskeligen anklagad för stöld av någon tokkvinna). Nu figurerar han igen då han angivit de som styrt en liten tiggargrupp och med hot/våld tagit deras pengar för eget bruk att skicka hem. Och en eller två artiklar någonstans om rapporter om organiserat tiggeri.

  Igår såg jag något om att Ullenhag har lagt till en Myt: myten om det organiserade tiggeriet.

  sicken otur karln har ... jämt och ständigt

  SvaraRadera
 2. Ullenhag nådde en ny bottennivå i Aktuellt ikväll när han mycket hetsigt anklagade Åkesson för "att vilja skicka små barn till mördarna i Syrien".

  SvaraRadera
 3. Bagatellisering
  "Uppskattningsvis bor några hundratusen personer i Sverige som har sin bakgrund i huvudsakligen muslimska länder. Den siffran säger emellertid inte något om huruvida personen är troende muslim eller inte." Ullenhag

  Är det ett problem Ullenhag om de muslimer som kommer till Sverige är troende alt. djupt troende? Varför är det i så fall det? Om det inte är ett problem, varför tar du då upp frågan?

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 4. Sverige är ett litet land. När har den kritiska massan av Sveriges befolkning förändrats till den grad att landet inte kan restaureras?

  Är den nu förda ökningen av antalet uppehållstillstånd av lågavlönad arbetskraft/bidragsinvadring ett tecken på att SD i framtiden inte kommer kunna få inflytande?

  // Magne

  SvaraRadera
 5. Ullenhags lögn om att bara 16 % skulle vara invandrare är lätt att genomkåda för den som har ögon att se med. Oavsett vilken svensk stad man bor i så behövs inte ens statistik för att konstatera att svenskarna snart är i minoritet. Araber och afrikaner dominerar alltmer och i rasande fart stadsbilden. I många stadsdelar är de totalt dominerande och den totala arababiseringen & afrikaniseringen kryper allt närmare centrala stadsdelar.
  De i Sverige födda invandrarungdomarna som attackerar polis, brandkår, ambulans och även brevbärare (!!) för att dessa "inkräktar" på deras inpissade revir i förorterna varken kan eller bör betraktas som svenskar. De har sin lojalitet och identitet i sina föräldrars arabiska och afrikanska kulturer. Dessa invandrarungdomars svenskhetsförakt och hat kommer givetvis till stor del från deras föräldrar som vägrar att assimileras.

  Om inte makar, sambor, minderåriga barn, blivande fruar och andra nära anhöriga är "hela släkten" vilka är det då som är släkten enligt Ullenhag? Som den usla ordvrängare Ullenhag är så tror jag att han här anmärker på ord när vi säger att "de som får stanna i Sverige tar hit hela släkten". Om någon gammal krasslig farmor eller dement morfar stannar kvar i hemlandet men resten av släktens 20-30 personer kommer hit så är det ju så gott som hela släkten. Vi säger ju ofta att "hela tjocka släkten" kom på vår födelsedag, vårt bröllop eller liknande även om någon enstaka släkting inte kom.

  Islamiseringen har inte bara med det starkt växande antalet muslimer att göra utan även vilken stark påverkan muslimerna och deras organisationer har på samhället och inte minst den huckledominerade stadsbilden i de flesta svenska städer. Alla Sjuklöverns partier har minst en (inkvoterad) muslim i riksdagen och massvis med moskéer och muslimska förbund har vuxit upp i Sverige de senaste 15 åren. Och när inte ens Ullenhag själv kan fira nationaldagen med svenskar utan med muslimer i en moské då är han den siste att svamla om att Sverige inte håller på att islamiseras. Löfven "firade" nationaldagen med att rabbla citat ur koranen inför muslimerna i Rinkeby. Nääädå, Sverige håller inte alls på att islamiseras...

  Stig  SvaraRadera
 6. Intressant att se att 2/3 av min egen lilla familj klassas som personer med utländsk bakgrund. Maken har föräldrar föda i annat Nordiskt land och vår son råkar vara född under en utlandsvistelse. Bägge hamnar i kategorin "utländsk bakgrund", liksom drottningen och alla kungabarnen. De kommer alltså att bidra till att svenskar hamnar i minoritet, statistiskt sett. Så när du väljer att lyfta fram sådan här statistik, är det för att du tycker att den visar en korrekt bild av verkligheten, eller för att den förstärker dina argument, och då är det inte så noga med detaljerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, den visar en annan bild av verkligheten än Ullenhags. Själv ser jag inte invandringen som huvudsakligen en etnisk fråga, vilket jag ofta understryker. För detaljerna kan du läsa Affes artikel. Min huvudpoäng var att bemöta Ullenhags märkliga resonemang.

   Radera
  2. Invandring/Utvandring från de vanligaste asylländerna 2000-2013:

   Syrien medb 24400/367
   Afgh medb 24700/530
   Eritr medb 14900/285
   Irak medb 93200/4140
   Iran medb 24000/3840
   Somal medb 49100/3580
   Statslös 16500/825
   S:a nettoinvandring från dessa sju länder: 233 000

   Svensk medb 242000/325000
   S:a nettoutvandring: 83 000

   Total nettoinvandring 2000-2013 exkl svenska medborgare: 684 000

   Radera
  3. Invandring/Utvandring från de vanligaste asylländerna 2000-2013:

   Syrien medb 24400/367
   Afgh medb 24700/530
   Eritr medb 14900/285
   Irak medb 93200/4140
   Iran medb 24000/3840
   Somal medb 49100/3580
   Statslös 16500/825
   S:a nettoinvandring från dessa sju länder: 233 000

   Svensk medb 242000/325000
   S:a nettoutvandring: 83 000

   Total nettoinvandring 2000-2013 exkl svenska medborgare: 684 000

   Radera
 7. Inser också att enligt definitionen ovan så kommer den stora nativiteten hos utlänningarna faktiskt att lösa "problemet". För när alla dessa barn till utlänningar födda i Sverige själva får barn så klassas dessa ju som "etniska svenskar", statistiskt sett. Tänk så lustigt det kan bli med statistik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men överhuvudtaget tycker jag att det snabbt blir fånigt att diskutera svenskhet och vem som är svensk. Min egen utgångspunkt är att invandringens omfattning kommer att skapa allt fler samhällsproblem.

   Radera
 8. Här kommer en till.

  7. Det är en myt att jag står på en pall när jag låter mig intervjuas.

  ;-)

  SvaraRadera
 9. Sverige tycks starkt vilja efterlikna USA. Senast igår i Svt-sändningen i Almedalen ställdes frågan: "När kan Sverige se en svart president?" Precis som det är en självklarhet att det är vad vi eftersträvar? Mångkultur, etnisk diversifiering och gärna en svart president tycks samtliga vara enligt devisen - ändamålen helgar medlen. Det vill säga att Sverige är villiga att sänka sin levnadsstandard och bryta ned kulturen i förmån för den Svenska drömmen.

  Att räkna etnicitet är lätt: man gör som i USA - räknar enligt ras. Sverige vill ju efterlikna USA, så varför då inte räkna in människor efter ras?

  // Magne

  SvaraRadera