onsdag 16 juli 2014

Romer jagas bort med musik i BelgienPå söndagskvällen slog sig en grupp romer med 30 husvagnar ner på ett industriområde i den flamländska staden Landen. Kommunen hade inte gett något tillstånd och bad gruppen att lämna området, vilket resulterade i en överenskommelse om att de skulle ge sig av imorse (onsdag). Borgmästare Gino Debroux, från socialdemokratiska SP.A, berättar dock att problem snart tillstötte:

"Men zigenarhövdingen, gängledaren alltså, meddelade oss senare att de skulle avresa först på fredag. Det kunde vi verkligen inte acceptera."

När gruppen sålunda inte gjorde några förberedelser för att lämna området under tisdagskvällen, skickade Debroux en ordentlig ljudanläggning, tillsammans med en DJ, till området. Samtidigt fick den lokala polisen förstärkning av den federala. Områdets ägare berättar i en intervju att han i princip inte har något problem med människor som tillfälligt slår sig ner på området om "de visar lite respekt", men:

"Det gör dessa inte. Allt slängs på marken. Allt runt byggnaderna blir en stor offentlig toalett, så man får se upp var man går på kvällen. Det tycker jag är en fruktansvärd brist på respekt."

Gino Debroux

Klockan halv tio imorse var det dags för DJ Jos första nummer, "Sultans of Swings" med Dire Straits, att genljuda över området. Han beskriver upplevelsen:

"För det mesta försöker vi liva upp människor, men idag skulle det vara det omvända. Det är första gången jag är med om det."

Efter en timme tystnade musiken och förhandlingar inleddes mellan polisen och gruppen, som slutligen lovade att lämna området imorgon. Vi får se. Debroux kommenterar vidare:

"De senaste dagarna har vi försökt med olika lösningar. Vi har verkligen försökt med alla medel, men det var omöjligt att finna en lösning. Nu blev det en lösning, och jag tror att alla behöver tid att hämta andan och låta känslorna lugna ner sig lite."

Trots att myndigheterna alltså har gått ytterst försynt fram, har naturligtvis ett antal fina människor reagerat bestört på händelserna i Landen. En av de finaste torde vara Jos Vander Velpen, ordförande för Ligan för Mänskliga rättigheter:"Det är ett tecken på den tilltagande intoleransen gentemot minoriteter som sticker ut."

"Det är ironiskt att zigenare, som egentligen är dagens musikaliska trubadurer, jagas iväg med musik. De jagas bort från ställe till ställe och är konstant på flykt. Det skulle vara nyttigt och nödvändigt att leta efter en alternativ plats där de kan stanna."


VRT Nieuws
De Standaard

12 kommentarer:

 1. Kan det vara "Du schwarzer Zigeuner" ?

  https://www.youtube.com/watch?v=Oe6Rclh99eY

  SvaraRadera
 2. Så Jos Vandervelpen anser de vara en mänsklig rättighet att använda all marken på lägret som en enda stor toalett. Nån belgare borde trycka ner hans fejs i skiten som ligger på denna där stortoan.

  SvaraRadera
 3. Alternativ plats ?
  Vad sägs om deras eget land, troligen Rumänien, Bulgarien etc. EU, dvs. vi, betalar ett stor summa pengar till dessa länder för att de ska ta hand om sina egna medborgare !
  Case closed.......
  SD2014

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar i vems fickor dessa pengar egentligen hamnar?.

   Radera
  2. Precis, varför ska dom hänga på otillåtna platser i vårt land och bara skräpa ner som dom jävlarna gör? Skräpa ner och bo på otillåtna platser kan dom väl göra i sitt eget land.

   Radera
 4. "Säg det i toner och inte i ord"
  Sven-Olof Sandberg med orkester, Berlin 1929.
  /J_B

  SvaraRadera
 5. "De jagas bort från ställe till ställe och är konstant på flykt."
  Vilket svammel. De är inte på "flykt" och har aldrig varit.
  Resandet är helt självvalt.

  SvaraRadera
 6. "Det är ironiskt att zigenare, som egentligen är dagens musikaliska trubadurer.." Hm, generaliserande om en folkgrupp. Hur står det till med värdegrunden, Herr Ordförande för Ligan för Mänskliga Rättigheter?

  SvaraRadera
 7. Jos Vander Velpen skulle väl kunna bjuda hem dem att bo i hans eget hus, åtminstone två familjer. Dessutom kunde väl hans släktingar (som säkert är lika goda) bjuda in en eller två familjer att bo hos dem. Då skulle ju en stor del av problemet vara löst - åtminstone för oss övriga 'onda' människor.
  Men jag misstänker att det inte är där skon klämmer: jag misstänker att ordföranden tillhör en grupp människor som har för avsikt att förstöra hela den europeiska kulturen och därför understödjer allt som skapar kaos och förvirring i våra samhällen - med detta i namn av den 'goda' saken.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 8. En svensk metod, rätt effektiv: https://www.youtube.com/watch?v=htysk893DiI

  SvaraRadera
 9. Omedelbar ekologisk avhysning utan våld m.h.a dyngspridare i Hölö, något för MP?

  https://www.youtube.com/watch?v=htysk893DiI

  SvaraRadera
 10. "egentligen är dagens musikaliska trubadurer"

  HAHA! Ett jävla tjuvpack är vad de är! Att de inte kan stanna på en plats är ju för att de beter sig som de gör, hade de skött sig (vilken zigenare gör det?) så hade det inte varit något problem med att stanna.

  SvaraRadera