måndag 25 augusti 2014

Marine Le Pen kommenterar regeringens avgång


Manuel Valls

Det står idag klart att det blir ännu en regeringsombildning i Frankrike, mindre än fem månader sedan den senaste, då inrikesministern Manuel Valls utsågs till ny premiärminister. Denna gång förefaller det vara inre slitningar i regeringen, närmare bestämt två ministrars motstånd mot regeringens ekonomiska politik, som har lett till regeringens avgång, medan Manuel Valls kvarstår som premiärminister och alltså måste bilda en ny regering.

 François Hollande

Det tragikomiska är att det stora problemet egentligen är president François Hollande, mannen som fortsätter att slå nya rekord i impopularitet, men som samtidigt är den ende som aldrig avgår. Frankrike har en tämligen stark presidentmakt och ingen eller inget kan egentligen tvinga Hollande att avgå. Den ende president som faktiskt har avgått i modern tid är Charles de Gaulle, som gjorde detta efter att ha förlorat en folkomröstning bakom vilken han lagt hela sin trovärdighet. François Hollande är ingen Charles de Gaulle.

I samband med dagens nyhet har Marine Le Pen skickat ut ett pressmeddelande:
"Regeringen Valls avgång som tillkännagavs i morse ger oss ytterligare en uppvisning av oenigheten inom den socialistiska majoriteten och premiärministerns och presidentens oförmåga att erhålla stöd från sitt eget läger.

Nästa regering, styrd av samma män, kommer att likna den föregående: en teknisk regering, underkastad Europeiska Unionen, med uppgift att föra en politik som många gånger avvisats av fransmännen.

Från UMP till PS avlöser regeringarna varandra, men politiken förändras inte. Misslyckande på misslyckande, samma män sprungna ur samma system, djupt franskfientliga, leder vårt land på fattigdomens väg.

Under dessa omständigheter, är det mer nödvändigt än någonsin att återge ordet till fransmännen och upplösa Nationalförsamlingen. Makten kommer i vilket fall som helst att tvingas dit genom sin förlust av majoriteten i Nationalförsamlingen.

Denna höst, som kommer att visa sig bli svår för många av våra landsmän, är ministervalsen ett beklämmande skådespel, som med rätta ökar fransmännens oro för Frankrikes framtid."

Redan tidigare har Front National krävt Nationalförsamlingens (parlamentets) upplösande, efter ständigt sjunkande opinionssiffror för president Hollande och inte minst efter Front Nationals enorma framgångar i Europavalet, då det styrande Socialistpartiet hamnade på tredje plats. Det är naturligtvis absurt att Frankrike idag helt styrs av ett så pass impopulärt parti, samtidigt som Front National, störst i Europavalet, endast har två mandat av 577 i Nationalförsamlingen.

Vi kan exempelvis se hur Jean-Marie Le Pen krävde just nyval, efter att valsystemet gjorts proportionellt, då Front Nationals verkliga stöd visat sig i Europavalet:


Le Figaros nätundersökning visar också att tanken på ett upplösande av Nationalförsamlingen har ett visst stöd (83%) bland läsarna:
5 kommentarer:

 1. Som vanligt är det här som vi hittar den bästa informationen om vad som händer i de fransktalande länderna.

  SvaraRadera
 2. En eloge för ett eminent inlägg med egenhändigt svensktextad FR2-intervju och allt. Ytterst sällsynt (och välkommet) i vårt så starkt anglosaxiskt orienterade land. ”Vem som helst utom Sarkozy!” sa fransmännen. Den tanklösa hållningen har de allt fått äta upp.

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka Tobbe! Du har varit saknad av många.

  SvaraRadera
 4. Tack för de vänliga orden ovan! Jag driver sidan helt själv, men försöker att skriva här varje dag, även om det ibland oundvikligen blir vissa avbrott som under de senaste dagarna.

  SvaraRadera
 5. Åh, vad jag har saknat dina alster! Skönt att du är tillbaka, men jag var lite orolig ett tag....Tack också för dina översättningar till oss som inte är så bevandrade i franska eller engelska!

  SvaraRadera