söndag 24 augusti 2014

Reinfeldts obegripliga utspel
Under augusti har verksamheten på bloggen av olika skäl legat nere, men det är nu hög tid att köra igång höstsäsongen på allvar. Jag ställdes dock inför bekymret med vad jag skulle inleda. En omtalad händelse de senaste dagarna har ju varit Fredrik Reinfeldts utspel om flyktingströmmen och hur den omöjliggör andra satsningar, men den handlingen var så märklig och öppen för så många tolkningar att det är svårt att överhuvudtaget finna någon vettig analys att göra. Vi ser också att knappast någon annan förstod det utspelet heller.

Låt oss inleda med Reinfeldts egna ord:

Det är alltid tragikomiskt att se svenska politiker vakta sina ord, eftersom minsta feltramp kan leda hur långt som helst. Vi minns hur enormt omoraliskt det tydligen var av SVT att ens fråga hur mycket invandring Sverige tål, lika väl som vi minns att Tobias Billström, av någon anledning, kölhalades för att han talade om "volymer". Det är därför ingen slump att Reinfeldt använder en mening som knappt är svenska:

"därför att då kommer väldigt många fler än vi egentligen har först planerat för"

En normal person med ryggrad skulle naturligtvis ha sagt "därför att då kommer väldigt många fler än vi klarar av", men Sverige saknar både den typen av rak debatt och rakryggade individer. Än mer komisk blir Carl Bildt när han får frågan om Reinfeldts utspel. Hans svar förtjänar egentligen en alldeles egen plats som "Dagens citat". Frågan "Varför kommer detta nu?" följs av en djup suck, innan vi får veta:

"Detta kommer nu, därför att det kommer nu. Detta inträffar ju nu."

Som sagt, Fredrik Reinfeldts utspel är så obegripligt att en mängd mer eller mindre konspiratoriska förklaringar har förts fram från vänsterhåll. En av de mer välkända vänsterextremisterna på Aftonbladet Kultur, Petter Larsson, tänker sig att Reinfeldt med sitt uttalande vill splittra vänstern:

"Utan för att stoppa den verkliga fienden till vänster.
För samtidigt som han med ena handen lyfter SD, skadar han de rödgröna partierna i två av deras paradfrågor: välfärdssatsningar och antirasism.
Så snart de nu talar om satsningar som kan kosta något, kommer det att framstå som att de är ekonomiskt ansvarslösa, och som att de sviker världens flyktingar. Det kan bli en mardröm att argumentera sig ur.
Det skulle nämligen kräva att de orkar ifrågasätta grunden för Reinfeldts resonemang."

 En som dock inte lade så mycket energi på analys, av förklarliga skäl, utan nöjde sig med att jubla, var vår ordförande för Sveriges unga muslimer:På Aftonbladet-skapelsen Politism.se, som för övrigt har den intressanta devisen att ju färre som kommer till tals, desto bättre blir demokratin, försöker man också reda ut Reinfeldts egentliga syften. Inte heller denna artikel, signerad "chefredaktören" Eric Rosén, är sprängfylld av briljanta analyser, men bjuder ändå på lite humor.

"Han vädjade till det svenska folket att öppna sina hjärtan för världen, att ta emot de asylsökande med öppna armar. Det är ett mycket bra besked från en statsminister, i en tid då det känns som att det pågår blodiga krig precis överallt utom just här."

Ovanstående rader tror jag faktiskt förklarar mycket av den bisarra svenska debatten, självbilden och politiken. Det finns å ena sidan alla de länder det är synd om - Irak, Syrien, Eritrea och ett par till - och så finns Sverige, landet som har ett ansvar att rädda de andra.

I verkligheten pågår det inte alls "blodiga krig precis överallt utom just här". Från Singapore och Bhutan, från Kina till Indien, lägger man oerhört mycket mer energi på hur man ska bygga fungerande samhällen, än på huruvida man är en "humanitär stormakt" eller ej.

Även här gjorde medierna fel, enligt Eric Rosén:

"Även medierna hakade omedelbart på. I söndagens Agenda intervjuades Jimmie Åkesson ensam i studion en lång stund om flyktingmottagandet och kostnaderna för att ge den som flyr undan döden uppehållstillstånd. Detta trots att Åkesson är den politiker som kanske har allra minst faktiskt inflytande över svensk migrationspolitik just nu. Trots att han är helt isolerad och inte har några nya förslag."

Den som exempelvis har sett mina inslag med Marine Le Pen, vet att det är fullständigt normalt att intervjua en gäst "ensam", även om man i Sverige ser det som nödvändigt att sätta upp en panel med ytterligare tre-fyra personer som kan förklara att Åkesson har fel, om än inte hur. Det stämmer att SD formellt har liten makt över migrationspolitiken, men det förblir det enda riksdagspartiet som har någonting intressant att säga i frågan. Ty vem skulle man ha bjudit in för att diskutera denna invandringspolitik? Annie Lööf? Åsa Romson?

En annan vänsterteori går ut på att Alliansen vill dölja sina misslyckanden på andra områden genom att lyfta invandringen. Ytterligare en annan på att de vill skapa ett starkt SD att kunna regera tillsammans med detta efter valet.

Bo Frank (m), kommunalråd Växjö


Från Alliansen eller Moderaterna har jag inte hört så många förklaringar överhuvudtaget. Jag gissar att de moderata väljarna är så trötta på denna märklige och opålitlige man, att de inte bara räknar med att förlora valet, utan att de därefter aldrig kommer att se eller höra Fredrik Reinfeldt. Det är ju inte heller så att hans invandringsvurm ligger lokala företrädare särskilt varmt om hjärtat, de som måste ta hand om Reinfeldts eget stora och öppna hjärta. Moderata kommuner tar emot klart färre asylanter än rödgröna.

Det kanske roligaste med Reinfeldts utspel, och de följande försöken till tolkning, var att absolut ingen, ingen, trodde att han menade allvar, det vill säga att våra stora hjärtan kräver massinvandring, men eftersom vi samtidigt är besatta av ärlighet, vill vi berätta att det kommer att kosta. Denna aspekt är egentligen också den sorgligaste. Tänk er en politiker, en statsman, som helt enkelt berättar om sina värderingar, överväganden och bekymmer. En idag närmast omöjlig tanke.

11 kommentarer:

 1. "Som sagt, Fredrik Reinfeldts utspel är så obegripligt att en mängd mer eller mindre konspiratoriska förklaringar har förts fram från vänsterhåll."

  Politik är till stor del konspirationer!

  /Vauen

  SvaraRadera
 2. Inte_rasist_utan_realist24 augusti 2014 14:18

  Välkommen tillbaka Tobbe! Har saknat dina välformulerade bloggposter.

  SvaraRadera
 3. Petter Larsson i AB: "de rödgröna partierna/s../ paradfrågor: välfärdssatsningar och antirasism"
  Tydligare kan det väl inte uttryckas; att "antirasism" är kodord för "fri invandring"

  F ö tycker jag Larsson gör en rätt intressant analys för en gångs skull; inte omöjligt att den stämmer

  SvaraRadera
 4. Jag tror också att Petter Larsson för en gångs skull kan ha gjort en intressant analys.
  För övrigt så tror jag bara att Fredriks utspel att höja skatten bara är ett sätt för honom att lägga sig så nära Socialdemokraterna som möjligt för att på så sätt ta tillbaka de röster som hävdat att det är fel att sänka skatten "för de rika". Att lägga sig så nära Socialdemokraterna som möjligt har ju varit en mycket framgångsrik taktik i två tidigare val.
  Att han nu också säger sanningen om "invandringens kostnader" framstår också som "ärligt och pålitligt" eftersom det inte går att dölja längre.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 5. Äntligen tillbaka, Tobbe! Du är efterlängtad.
  Peter

  SvaraRadera
 6. Dom har ljugit i 7 år och 11 månader nu om allt möjligt och nu är det då dags att erkänna att sanningen alltid segrar men jag tror dom ljuger nu också fast för sig själva för dom har inte ens förstått sin roll i Sverige vilket är att företräda det SVENSKA folket

  Det ligger 15000 gamlingar och svälter ihjäl trots att dom har betalat skatt i hela sina liv så jag hoppas verkligen att folk börjar att fatta vad det är för slags människor som företräder alla i hela världen förutom just det svenska folket

  SvaraRadera
 7. Skönt att Tobbe äntligen är tillbaka! Man började bli smått orolig, något kunde ju ha hänt honom. Mycket galningar springer lös i dagens otrygga & globaliserade Sverige. AFA, IS m.fl.
  Sign: Västsvenska lantmän.

  SvaraRadera
 8. Skönt att du är tillbaka Tobbe!! Din välformulerade röst behövs som motvikt till fulmedia! Viktigare än någonsin inför ödesvalet 14e september!

  SvaraRadera
 9. Tack alla vänliga själar som tydligen saknat mina alster, men inte övergivit mig utan är tillbaka även ni!

  SvaraRadera
 10. Det är ofta dagens klo att läsa dessa inlägg.
  Tänk vilken tillgång för du Tobbe hade varit för en dags eller kvällstidning.
  men hellre död än inte röd verkar vara parollen


  SvaraRadera