torsdag 11 september 2014

Dagens bild: Erik Ullenhag i symbios med ExpressenI det förra inlägget raljerade jag kring Expressens enormt överdrivna och dagliga kampanjer mot Sverigedemokraterna. Just eftersom rapporteringen är så intensiv, saknar alla proportioner och riktar sig mot ett enda parti, kan man tycka att de flesta svenskar vid det här laget skulle se igenom kampanjen och i sitt stilla sinne hoppas att den rent av skulle kunna få en omvänd effekt.

En person som tar till sig kampanjen är förstås Erik Ullenhag, även om det är svårt att avgöra huruvida han förstår hur den är uppbyggd och endast cyniskt använder den, eller på fullt allvar tror på sina egna ord när han säger att "det alltid är Jimmies parti" när det sker skandaler.

Ullenhags användande av Expressen som seriös källa skedde då han och Jimmie Åkesson idag debatterade i Lund. När han plockar upp tidningen, säger Ullenhag på fullt allvar:

"Så här har det sett ut hela veckan när det gäller Sverigedemokraterna."

Ja, det är fantastiskt att vi bor i ett land där en av de största tidningarna avlönar en kriminell aktivistgrupp för att under månader studera kommentarsfält och sedan använda allt mot ett enda parti varje dag fram till valet. Det är dock inte vad Ullenhag menar, utan att vad han håller upp är själva verkligheten. Erik skulle inte vara Ullenhag om det inte följdes upp med ett uttalande som detta:

"Varför är det alltid ditt parti, Jimmie Åkesson? Jo, det är för att du ställer grupp emot grupp. Du drar till dig människor med dessa värderingar med den politik du för."

Som vanligt får uttalanden från Ullenhag oss att undra om han är en cynisk opportunist, vilket jag länge har trott, eller helt enkelt inte är särskilt skärpt och tror på varje floskel han själv bjuder på, vilket många menar.

Expressen
8 kommentarer:

 1. Jag tror inte Ullenhag skulle förstå din fråga. För den sortens människor är det helt enkelt självklart att tro på vad som gynnar dem själva att tro. Det finns ingen motsättning där, inget antingen eller, det är bade och.
  "Självklart tror jag på det här, det gynnar ju mig?"
  /martin

  SvaraRadera
 2. För mig är det vid det vid här laget väldigt självklart att det politiska system vi har gynnar en viss typ av person. En person som med totalt likgiltlighet kan armbåga sig fram på andras bekostnad med hjälp av lögner och alla möjliga tänkbara medel. Psykopater helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Ullenhag tillhör den grupp av speciella individer som inte går att parodiera.

  Stoppa vilket invandringspositivt yttrande som helst i munnen på honom och det är alltid samma känsla av "ja, han kan faktiskt ha sagt så".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ett twitterkonto i hans namn som lägger upp parodiska uttalanden, men där effekten blir just den du beskriver - man ser inte skillnad på kontona, utan måste verkligen kolla adressen noga.

   Radera
 4. "Just eftersom rapporteringen är så intensiv, saknar alla proportioner och riktar sig mot ett enda parti, kan man tycka att de flesta svenskar vid det här laget skulle se igenom kampanjen och i sitt stilla sinne hoppas att den rent av skulle kunna få en omvänd effekt."

  De flesta svenskar lär väl bara höra om SD-kandidater som får lämna in pga "rasism". Kanske får de då sina fördomar om SD bekräftade när de sitter och förbannar "alla invandrare" men tycker att "nej, på de där rasisterna kan jag ju inte rösta". En positiv sak är dock att många redan röstat när Expressen drog igång den här kampanjen. Huvudsaken är att SD-sympatisörerna ser igenom den och att det bara mobiliserar dem ytterligare. Som SD-sympatisör måste man kunna stå emot etablissemangets angrepp även när de bjudits på dem av klantiga och omdömeslösa SD-företrädare. Och sådana har det inte varit någon brist på under åren. Helt förväntat dock med tanke på den repression SD är utsatt för.

  "Varför är det alltid ditt parti, Jimmie Åkesson?"

  Bra fråga för en gångs skull, Ullenhag. Varför hamnar just SD-kandidaterna på Expressens förstasida? I den här valrörelsen har även andra partiers kandidater avslöjats med "rasism och antisemitism" etc.

  SvaraRadera
 5. För Ullenhag är Expressen strikt vetenskap inte politisk propaganda. Så enkelt att ta med en tidning och kasta skit på motståndaren när argumenten tryter.

  SvaraRadera
 6. En gång i tiden granskade Expressen och de anda tidningarna makten, nu går de hand i hand. Vad var det som gick snett?

  SvaraRadera
 7. Inte första gången som en politiker hänvisar till Expressen.

  Vid riksdagsdebatten den 2 oktober 2003 hade Vänsterpartiets Alice Åström helt korrekt konstaterat att strafftiderna i genomsnitt är mycket längre inom rättspsykiatrin än inom Kriminalvården. "... Vi glömmer att tala om de många människor som döms till rättspsykiatri som, om de hade dömts till fängelse, hade fått tre eller fyra månaders fängelsestraff men som i dag kan befinna sig inom rättspsykiatrin i fem sex sju år ..."

  Kristdemokraternas Chatrine Pålsson ansåg sig dock veta bättre, för hon hade minsann läst en löpsedel: "... Alice Åström påstår att man får längre straff om man får rättspsykiatrisk vård. Jag kan säga att det i dag står på Expressens löpsedel att den misstänkte mördaren vill bli kallad psykiskt sjuk för att få ett lindrigare straff! ..."

  För att säga något gott om Erik Ullenhag, så tog han ju åtminstone med sig ett helt exemplar av den vetenskapliga tidskriften Expressen, till skillnad från Chatrine som ansåg att en titt på deras löpsedel om ett enskilt fall var tillräckligt för att avfärda den verkliga statistiken.

  SvaraRadera