torsdag 25 september 2014

Dagens citat: Per Nilsson (m)


"En hel del av de här väljarna röstar på SD helt enkelt för att de vill begränsa invandringen. Det är ingenting som vi kan göra något åt. Vi står för öppenhet."





Per Nilsson, kommunikations- och analyschef för Moderaterna, kommenterar Moderaternas nedgång i valet. Citatet ovan kan ses som en tydlig bekräftelse på att Sjuklövern, just med ord som "öppenhet", har målat in sig i ett hörn, ur vilket det kan bli svårt att ta sig. Ska en ny moderatledare plötsligt vara emot öppenhet, fin människosyn och alla människors lika värde?

Överhuvudtaget verkar partiet ha lite svårt att ta in förlusten, och särskilt att många av deras tidigare, och nuvarande, väljare är kritiska till Fredrik Reinfeldts invandringspolitik och därför går över till det enda alternativet. Per Nilsson fortsätter:

"Bland dem som röstade på oss 2010 är det många som inte ser sig som moderater. Många har röstat på S. De rör sig i landskapet mellan S, M och SD. De är i hög grad rörliga och i den gruppen är SD ett alternativ."

Själv gissar jag att det finns gott om människor som har röstat på Moderaterna många val i rad, men som kände att Fredrik Reinfeldt och migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet slutligen blev för mycket.

DN

Mycket kan hända fram till 2018, och det är osäkert om vi nu får en regering som håller så länge. En intressant fråga är om näste moderatledare blir den som vågar sträcka ut handen till SD, särskilt som det inte är orimligt att partiet då ligger kring 20% i opinionen.





9 kommentarer:

  1. Politikerna är journalisternas fångar. De är så rädda för att bli utsatta för ett drev och löpa galopp (för minsta lilla bagatell) att de gör allt som journalisterna vill. Det är journalisterna som är huvudansvariga till denna situation genom alla sina förljugna snyftreportage.
    Vad som krävs är en politiker som inte längre accepterar att vara journalisternas fånge och tar ifrån dem deras maktställning. Underbart om man drog in presstödet, ty det är förutsättningen för att de skall kunna hålla på och jaga politiker.
    Leve de fria bloggarna. Ned med mainstream-media.
    /Gunnar B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag minns försökte Göran Persson ta den ojämna kampen mot journalisterna
      Angående presstödet så skulle partistödet kunna användas för att stödja pressen? DN ledare 8 dec 1965, ang prop om presstöd: "I den mån partierna vill använda en del av sina bidrag till tidningarna må det vara deras ensak." (Enligt Vilhelm Mobergs demokraturartikel i Dn 14 dec 1965)
      Hur mycket pengar pumpar LO in i AB för förmånen att få styra deras ledarsida?

      Radera
    2. Var finns de idag, de nya Tingsten, Segerstedt och Moberg? När landet som bäst behöver dem; istället för de maktens megafoner som idag härjar i pressen. Moberg igen: "..den tid skulle komma då pressens frihet kunde garanteras genom tvångsuttagning av medel från hela svenska folket."

      Radera
    3. Den gamla generationen intellektuella typ Tingsten, Segerstedt och Moberg hade, på ett eller annat, sina rötter i det arbetande samhället. Dagens "inte-lektuella" har sprungit i korridorer en livstid och är "utbildade" på Södertörns politiserade högskola!
      Sign: Västsvenska lantmän.

      Radera
  2. Precis Tobbe, jag har röstat på M många år i rad. Men nu har jag fått nog! Dom enda som vill ta i detta katastrofämne är just SD. Sverige MÅSTE lagas! /M

    SvaraRadera
  3. Per Nilsson (M) måste vara tidernas dumskalle till analytiker! Han menar
    på fullt allvar, att M inte kan göra något åt väljarflykten från M till SD, där-
    för att; "vi inom M står för öppenhet." Tja, det var ju ett ganska så tydligt
    budskap till de återstående kritiska M-väljarna; "vi fortsätter vår skygg-
    lappspolitik, vi fortsätter att ödelägga svensk ekonomi, och om ni väljare
    inte gillar vår fiaskopolitik, ja men rösta då på Åkesson och SD!"

    Herre du milde, hur långt ner i bottenskrapet bland begåvningsreserven
    har M grävt för att hitta floskelsprutor som Per Nilsson? Är han månne
    M:s svar på Erik Ullenhag? Per Nilsson korkade "öppenhet" lär då inte
    kunna stoppa raset inom M, och en sak är mycket tydlig, han har inte
    en susning om vad som rör sig inom M-väljarnas kritiska tankar, och
    ännu mindre förstår han vilket blysänke han blivit för M. Snacka om
    nyttiga idioter, som bara älskar att öppna foderluckan på vid gavel,
    utan den minsta tanke på konsekvenserna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant. Jag är oerhört trött på de betydelselösa ord som karaktäriserar, och kanske framförallt omöjliggör, all diskussion kring invandring idag. Öppenhet, lika värde, frihet - samtliga utan någon som helst innebörd egentligen, förutom att de fungerar som ett alibi för att upprätthålla landets oansvariga politik. Känns dock som att upplysningens tid är på väg för övriga 87% med, eller är jag alltför optimistisk? /Anna

      Radera
  4. Jag tror att du har låga förväntningar när du skriver att SD 2018 skulle kunna ha runt 20% av väljarstödet. Detta skriver jag inte utifrån något slags önsketänkande, för att jag själv stödjer SD. Jag menar att det finns faktamässiga skäl att tro att SD om 3 - 4 år kommer att ha åtminstone 25 - 30% av väljarstödet. Det enda som skulle kunna hindra detta är om något av de övriga riksdagspartierna plötsligt gör en helomvändning i invandringspolitiska frågor.

    1. Se på hur SD ökat i de två senaste riksdagsvalen. De har mer än dubblerat sitt väljarstöd vid varje val.

    2. Ju större och mer väletablerat partiet blir, desto större plattform får de för att nå ut med sin politik, och desto fler väljare börjar se dem som ett seriöst politiskt alternativ.

    3. Massinvandringen har nu nått en sådan omfattning att nästan alla svenska orter drabbas. Se t. ex. på hur SD:s väljarstöd plötsligt ökat kraftigt på små orter som plötsligt fått ta emot en stor mängd asylsökande. Denna utveckling lär knappast minska under de kommande åren.

    4. I och med att de s.k. sjuklöverpartierna målat in sig i ett hörn i fråga om invandrings- och asylpolitiken framstår de i allt högre grad som lika. Allt fler väljare uppfattar sannolikt SD som det enda egentliga oppositionspartiet. Även denna utveckling lär stärkas under de kommande åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart kan man nå över 20%, men jag använde en låg siffra för att poängtera att redan där börjar det bli problematiskt på många plan att utestänga SD på det sätt man nu gör. Vi kommer då att ha tre större block, där många moderater säkert hellre väljer det blågula än det röda.

      Radera