tisdag 14 oktober 2014

Aftonbladets underbara resa


En mindre stad får finbesök från Södermalm. 
Till vänster ser vi fotografen Anna Tärnhuvud, vars uppgift var 
att se till att samtliga bilder var mörka, ödsliga och deprimerande.

En av de senaste i raden av förljugna eftervalsskildringar och förklaringar till Sverigedemokraternas valframgångar utgjordes av Aftonbladets projekt "Min hemmaplan", där ett antal av tidningens krönikörer åkte tillbaka till de orter de ursprungligen kommer ifrån, för att försöka "förstå" hur människor där kunde rösta på SD. Serien handlar naturligtvis inte alls om någon förståelse, utan är enbart ett försök att svartmåla partiets väljare, genom att konsekvent skildra hur enkla människor gör enkla saker och vars politiska analys följaktligen är mycket imbecill.

Serien, som avslutades idag, inleds med en liten presentation författad av självaste Jan Helin:

"Sverige har fått en ny regering i ett nytt politiskt landskap i Sverige.
Det är nu hög tid för journalistiken att granska den tydligaste frågan efter detta val: 
Hur kom det sig att Sverigedemokraterna mer än fördubblade sitt valresultat? Vad var det egentligen som drev 13 procent av väljarna att rösta på partiet? Rasism är ett för grovt och förenklat svar."

Jaså, ni menar att förklaringen som ni har använt år efter år plötsligt är "grov och förenklad"? Då skulle vi vilja få en mer nyanserad och intelligent analys, men istället går man alltså över till förklaringsmodell nummer två; att det handlar om människor som blev kvar när tåget gick och byns butik fick stänga. Dessa människor känner sig nu övergivna av Stockholm och vill genom sitt partival endast protestera mot den ödslighet de känner, och då de är lite enklare människor än de upplysta krönikörerna från Södermalm, hamnar rösten helt felaktigt på SD. Undermeningen är att människor på landsbygden omöjligen kan analysera vilka följder massinvandringen får, eller någonting annat som befinner sig på ett högre plan än bygatan. Det blir sedan dags för Jan Helin att slira ytterligare lite på sanningen:

"Vi skickade hem sex av våra mest profilerade skribenter till orterna där de kommer ifrån för att söka svar på frågan och låta dem som bytte sida berätta."

Nej, dessa krönikörer är inte utvalda för att de är särskilt "profilerade", utan för att de kommer från mindre orter som är mer lämpliga att skriva nidreportage om. Att man massalt röstar SD i de delar av storstädernas förorter som ligger granne med mångkulturen, passar inte in i denna nya bild, där väljarna kanske inte längre nödvändigtvis är rasister, utan helt enkelt lite efterblivna.

Odyssén börjar i Sölvesborg, där Patrik Lundgren är uppväxt. Halva hans reportage handlar om en fotbollsmatch, som ska ge en bild av hur dessa enkla människor fungerar och vilka enkla nöjen de har, men vi bjuds också på än mer märkliga referenser:

"Främlingsfientlighet borde rimligen inte tilltala sölvesborgarna, i synnerhet inte de som bor på Listerlandet. För de vet hur det känns. Kring förra sekelskiftet kom läkaren Herman Lundborg till byn, mannen som senare blev chef för Uppsalas rasbiologiska institut. Lundborg studerade bybor med en ovanlig sjukdom och lade med sin rapport därifrån grunden till den svenska rasbiologin. Listerborna utmålades som inavlade bönder – ett övergrepp som ger eko än i dag."

Så om denna studie gjordes för hundra år sedan, borde dagens invånare hylla EUs mest extrema invandringspolitik? Den sista meningen är intressant, då det är ungefär vad Aftonbladet gör med sin artikelserie.

I Lundgrens text dyker emellertid en mer intressant observation upp:

"Veckan före midsommar i år förändrades allting. Utan förvarning fick kommunen reda på att Bert Karlsson hade hyrt lokalerna och skulle göra om turistparadiset till ett asylboende. På mindre än en veckas varsel skulle 200 asylsökande fraktas dit. Ytterligare 100 skulle komma därefter."

En sådan inflyttning är resultatet av den politik som samtliga sju övriga partier vill ha, så varför skulle invånarna inte rösta på SD? Medierna vill gärna lyfta fram just Bert Karlsson, eftersom han är en tacksam skurk, men ansvaret ligger naturligtvis helt på Alliansen och nu Socialdemokraterna. Patrik Lundberg kan också berätta:

"På pappret följer valresultatet i Sölvesborg ingen logik. På de tio senaste åren har arbetslösheten i kommunen sjunkit, både bland svenskfödda och utrikes födda. Skolresultaten har höjts och ekonomin är stabil. Ändå dubblade SD sina röster i det senaste valet, både till riksdagen och kommunen."

Medan en röst på exempelvis Miljöpartiet följer all logik? Det är mycket märkligt att denna typ av "analyser" aldrig görs kring andra partival. Det är föga logiskt att rösta på Socialdemokraterna för att man vill bevara välfärden, trots att man borde inse att de också blir Miljöpartiets gisslan och kommer att bedriva en invandringspolitik som raserar all välfärd.

Ronnie Sandahl åker till sitt Falköping:

"Det regnar alltid här.
På min tid fick man lära sig att det berodde på att Falköping ligger mellan två berg. Att regnmolnen studsar. Jag är inte säker på att det fortfarande lärs ut i de skolor i Torbjörntorp och Floby dit barnen åker denna morgon."
Det inte bara regnar i Falköping, dessutom är orten naturligtvis rädd för det okända och nästa by:

"Utanför huset står taxibilen parkerad. Ett yrke som gått i arv i tre generationer. När han på nittiotalet körde pensionärer från byn kunde de fortfarande omnämna Fredriks farfar som ”nyinflyttad”. Han hade flyttat dit 1943."

Vi får även i detta reportage en liten antydan om verkligheten. På den lilla Yllestadsskolan är rektorn Yvonne Hagle nöjd över att skolan har fått mer resurser. Skälet?

"På Yllestadsskolans dörr: en klisterlapp från 'Lärare mot rasism'.
Av skolans 34 elever har numera 10 barn sitt ursprung i Somalia. De statliga extrapengarna har inneburit att skolan nu har fyra anställda istället för två."

30% somalier gör alltså att skolan plötsligt får dubbla antalet anställda, men hur dessa barn lyckas får vi inte veta någonting om.

Till Kumla åker Natalia Kazmierska, som bjuder på seriens mest intetsägande reportage. Inte heller hon förstår riktigt varför man i orten röstar på SD, vilket möjligen beror på att hon utgår från mediernas egen bild av väljarna:

"Nej, enligt statistiken borde inte Kumla vara något självklart SD-läger.
Det är ingen bortglömd, utarmad glesbygd – folk flyttar hit och inte härifrån. Visst tampas man med arbetslöshet, men den är åtminstone lägre än rikssnittet. Medianlönen högre än genomsnittssvenskens. Villorna billigare."

Det visar sig att en av Aftonbladets sämsta krönikörer, Hanna Olsson, kommer från riktig landsbygd; en liten by i Jämtland:

"Det är tomt och lugnt längs min grusväg. Den är lika kass som vanligt. Efter många års kamp har vägen mellan Trångsviken och Alsen, vägen genom min hemby Rönningsberg, inte blivit fixad. Jag minns att den var med i tidningen en gång, när min pappa och några till satte upp skylten ”Äventyrsväg”. Den är fortfarande en äventyrsväg. Bilen blir smutsig upp till taket."


Vi har nu lämnat Stockholm


Hanna bjuder på en egen sammanfattning om vad vanligt folk, som inte röstar på SD, känner:

"SD-väljarna är inskränkta och utan uppfattning om världen utanför, men invandringspolitiken har också varit lite flummig. Den dubbla bilden återkommer överallt. Det finns orsaker, men få goda skäl."

"Lite flummig"? Den är helt grotesk och destruktiv, och det finns följaktligen mycket goda skäl att förkasta den. En SD-väljare, som faktiskt beskrivs som både välutbildad och välavlönad, får dock komma till tal angående angående de afghaner och somalier som nu börjat fylla byarna:

"De kommer ju aldrig att kunna betala tillbaka någonting eller återgälda. Det handlar ju inte bara om det, de kommer inte kunna tillföra något."

Den gamle posören Peter Kadhammar har skickats till Säffle och ger oss flest av de beskrivningar som präglar samtliga reportage:

"Nu promenerar jag längs Storgatan. Hur många tusen gånger har jag inte gått här. Där låg Grimborgs leksaksaffär. Där låg färghandeln. Där låg posten. Där låg Stig-Arnes skivaffär. Jag såg en tom butik uppe vid Stortorget. Nu slår det mig att jag promenerar längs en gata där det verkar vara lika många stängda affärslokaler som öppna. Tomma fönster. Brunt papper för rutorna. Staplade kartonger. Grimborgs är sedan länge borta. Posten är tom, vill någon hyra 850 kvadratmeter prima affärsyta? Stig-Arnes är mörkt och nedsläckt."


Seriens bilder är inte heller alldeles
slumpmässigt tagna eller utvalda.


Även Kadhammar bjuder dock här och var på en intressant kommentar:

"Många, kanske de flesta, jag ser på trottoaren på Västra Storgatan har mörk hy, det är araber och somalier. De kommer från Migrationsverkets hyrda lägenheter uppe på Vintergatan."

Han måste förstås också få med passager värdiga någon av hans krönikor, och drar sig till minnes ett gammalt reportage han gjorde i staden:

"Det fanns en liten rasistisk kärna i stan, det var väl den typ av ungdomar som gärna lynchade svarta i den amerikanska södern eller jagar romer i dagens Ungern. Jag träffade en av dem."

"Han var en ung man med trångt perspektiv, en ung man som verkade njuta av att slå neråt.
Det blev ett tragikomiskt reportage om bonnläppar som jagade flyktingar i flock, som tuttade på förläggningen, som verkade hata allt som kom utifrån."

Peter Kadhammar avslutar med textens bästa rader:

"Den enda tillväxt människorna har sett här är flyktingmottagningen, och det är inte den tillväxt de vill ha."

Aftonbladet låter Lena Mellin sammanfatta projektet och hon uppvisar sin sedvanliga brist på skärpa och oförmåga till riktiga analyser:

"Det vilar en frustration över Sverige. 
En känsla av att världens springer från mig, inget är sig likt och det verkar inte finnas plats för mig det här nya universumet. 
Det har Sverigedemokraterna exploaterat. Framgångsrikt och systematiskt."

Man skulle också kunna säga att SD är det enda parti som bryr sig om eller har svar på de här frågorna, men i etablerad media måste det naturligtvis översättas till "exploaterar". En massiv invandring från Afrika och Mellanöstern är inte alls samma sak som teknisk utveckling eller globalisering, och det innebär inte på något sätt att vi skapar "ett nytt universum" som är så snabbt och spännande att lite enklare människor inte hänger med.

Mellin väljer sedan ut två meningar från en person i Falköping, som hon menar "kärnfullt förklarar SD:s framgång":

"- En ren proteströst blev det.
- Politikerna skiter i oss här ute."

Ja, det är självklart bekvämt för det mediala etablissemanget att reducera sympatin för Sverigedemokraterna till det ovanstående. Senare blir det lite komiskt, när Mellin går vilse i sina egna floskler:

"SD har skickligt ställt invandring och flyktingmottagning mot varandra. Tar Sverige emot flyktingar så måste välfärden slaktas." 

För att få någon sorts betydelse får vi anta att ordet "flyktingmottagning" egentligen skulle vara "välfärd", men Mellins misstag är ju å andra sidan exakt vad Sverige håller på med just nu. Detta stycke följs direkt av en vanlig lögn, som Mellin säkert själv tror på:

"Att Sverige är bundet av internationella konventioner passar inte i den bilden." 

Nej, vi är inte alls tvungna att bedriva nuvarande politik, vilket bevisas av att inget annat land gör det.

Från rasism, har alltså den officiella analysen av sverigedemokrater gått till mindre vetande individer på landet. Varje ny förljugen förklaring kommer att bli allt svårare att upprätthålla i takt med stigande opinionssiffror. Att man ens kan beskriva 16,7% av väljarna som en anomali, som man måste ge sig långt från Stockholm för att hitta, är i sig patetiskt.


Hela serien i Aftonbladet

24 kommentarer:

 1. Tack Tobbe att du gör kränkningarna till underhållning.

  Pelle

  SvaraRadera
 2. Till och med Dick Erixon blir svarslös inför en Sverigedemokrats resonemang:

  http://erixon.com/blogg/2014/10/rakbladsvass-borgerlig-eftervalsanalys/

  SvaraRadera
 3. Själv flyttade jag från Stockholm till en liten ort i Bergslagen i samma veva som alliansen under ledning av "napoleonske" Fredrik började fördubbla massinvandringen till Sverige. Och i samma veva tappade jag alltså förståndet? Ja, man kan ju tappa förståndet för mindre; alltså inte genom att flytta till Bergslagen utan genom att beskåda vansinnet med massinvandringen och dess följder

  SvaraRadera
 4. För att behaga en självutnämnd urban elit (ähum...) sänker dessa så kallade reportrar sig så lågt som att åka till sina hemstäder i syfte att svartmåla både dem och de människor som de växte tillsammans med.
  Landsbygden ska vara glad över att den blev av med sina quislingar. Å andra sidan, hovnarrar som förnedrar sig själva på beställning står inte särskilt högt i kurs utanför redaktionen heller.
  Och de är sannolikt aldrig mer välkomna "hem". Men det är det värt för att få synas på en bildbyline och få en ryggdunkning av arbetsledarna för slaskpressens absoluta bottenskrap.

  SvaraRadera
 5. Jag brukar inte använda förakt, men i detta fallet gör jag ett undantag. Tänk att just vänstermänniskor är de som använder sig av detta "trick"; att låtsas att meningsmotståndarna har lägre moral, mindre intelligenta och sämre människor. Och att denna gräns mellan "upplysta" och "frustrerade" går vid stockholms kommungräns..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.
   Svart och vitt, rätt och fel, god och ond, smart och dum, storstad och landsbygd, Stockholm och bystan...
   En barnslig form av tunnelseende vars okomplicerade logik ter sig oemotståndlig för landets mindre slipade sinnen.
   Ett annat trick är den självgoda myten om att de smarta bor urbant, och de andra... Ett annat sätt att se på saken är att till det urbana flyr de mest anpassningsbara och osjälvständiga, de som inte vågar skilja sig från mängden.

   Radera
 6. Ja, nog visar Aftonbladet upp ett arrogant förakt mot sina läsare, för inte
  tror väl Jan Helin att den här sortens slaskjournalistik går hem hos läsarna?
  Tvärtom, så skadar slasket ingen annan än Helin och AB, för nog f-n inser
  AB:s läsare, att ingenting kommer att bli bättre med regeringen Löfven,
  och att kostnaderna i sedvanlig ordning vältras över på skattebetalarna.

  Att som AB beskriva landsortsbor som enfaldiga bondläppar, tja, inte
  lär det dra några nya röster till ministären Löfven, det visar ju dagens
  Sentio-mätning på 16,7 % för SD, och de rösterna kom från, ja just
  det...besvikna S-väljare...som knappast låtit sig imponeras av dunhe-
  terna från Helin & Co. För faktum är, att det jäser ordentligt i S-leden,
  oavsett vad Helin skriver för smörja, och tänka sig, fler och fler lägger
  sin röst på SD...och skiter fullständigt i vad Helin tycker!

  SvaraRadera
 7. Om nu finfolket från stora staden (den nya adeln) betraktar SD-väljare från landet som "inskränkta och utan uppfattning om världen utanför" (Olsson), hur betraktar de då afghanier & somalistanier som är uppfödda på obildning, klankultur & misogyn kvinnosyn? Jag är helt övertygad om att finfolket inte umgås med dessa på sin egen dyrbara fritid!

  Eller är "mörk hy, araber & somalier" (Kadhammar) ett slags självändamål, ett s.k. pitoreskt inslag i gatubilden som skall kittla kosmopoliterna?!

  Det finns gott om mörkhyade adoptivbarn som är fullt normala svenskar. Jag anser att de skall ha förtur till jobb & trygghetssystemen, före utbölingarna! Sign: Västsvenska lantmän

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till alla Anonym: välj istället "Namn/webadrsss" (jo, det är felstavat i listan också) och skriv i signaturen där istället. Det går utmärkt att lämna webbadressen blank!
   (Normalt kör jag OpenID, men illustrerar här med vad jag ovan beskrivit – så här ser det ut.)

   Radera
  2. Bra där Johan III! Jag påminner ibland om detta, då det blir lite tråkigt och oöversiktligt med ett antal "Anonym"...

   Radera
 8. Helledudanedå. Fjollträsk-'eliten', den självgoda, politiskt incestuösa, södermalmska krogvänstern, på gammelmediansk propaganda-skolresa i landet. där det *Sovande folket* äntligen har vaknat.

  Nu bor jag inte längre i Sverige, men vore jag 'hemma' på besök, skulle jag enkelt kunna samla ihop - lätt - ett tjugotal företagare/akademiker/välbeställda svenska samhällsmedborgare, som alla skulle göra processen kort med 'kramgoa' *ståkkhålmare*, insiktsfulla (sd):are allihopa. Majoriteten (be)svikna moderater, några f d folkpartister. Och detta på en mindre ort, inte ens femtusen invånare.

  SvaraRadera
 9. – Jag tror inte att folk är mer rasistiska här i Kumla än någon annanstans. Man ska inte sticka under stol med att man möter många utlandsfödda inom kriminalvården- Så skriver en kvinna som jobbar i fängelset..Tror SD har några 100 väljare bland de anställda där...Vore kul om de hade gjort ett reportage där istället..Hela den här serien är ju så sjukt korkad så de liknar ingenting... Nu är SD väljarna folk på landet,som är missnöjda rent allmänt med banjo från den sista färden i bakgrunden

  SvaraRadera
 10. Bortförklaringarna som behövs för att inte huvudfrågan om massinvandringen ska behöva tas tag i, blir allt mer krystade och desperata. PK-Sverige vill fortfarande inte erkänna sitt enorma misstag, men den dagen kommer.

  SvaraRadera
 11. Bra och roliga repliker om Stockholmspressens försök att förminska de som röstar på SD.Den jämtländska fröken har fel om de inskränkta som enligt henne inte har lämnat fjöset eller mjölkpallen för vida värden,en tidningsredaktion i fjollträsk!

  SvaraRadera
 12. Vilka stolpskott Aftonbladet skickat. De har säkert fått order av Jan Helin att skriva så förolämpande som möjligt. Jag slår vad om att de inte pratat med någon som röstat på SD.
  Stockholmsmediamaffian har inte susning om varför folk röstar på SD. Deras förklaringar är rent ut satt idiotiska. De lever i sin lilla bubbla utan några nysvenskar i sin närhet på Södermalm.
  Gunnar Edlund, pensionär.

  SvaraRadera
 13. Detta är alltså kvällstidningarnas nya giv, sedan de misslyckats att motarbeta SD mot hot och hat: Under falsk flagg som antyder "granskning" ska nu landet utanför huvudstaden utmålas som förlorarnas tillhåll. Man försöker dra nytta av urbansieringen genom att stryka de oftast unga och lättpåverkbara inflyttarna medhårs ("ni är smarta och goda") medan den motsatta behandlingen väntar de kommuner som sponsrar Stockholmarnas leverne med billig arbetskraft (vilken dessutom utbildats på bekostnad av andra).
  Man spär på den polarisering som redan finns, genom att ytterligare underblåsa avflyttningen från landsbygd. Så gör man bara om man är antisvensk. Nåja, stöder för SD bara växer...

  SvaraRadera
 14. Det blir roligt sen när SD har 25%. Undrar vad dom skriver då. Undrar om folk står för att dom röstar SD då. Haha


  Tobbe. En svan bland kråkor. Sympati.

  SvaraRadera
 15. Nok en gang en skarp analyse - usedvanlig bra og saklig. For å bruke litt PK sjargong: jeg kastet opp - i min egen munn - da jeg leste disse "journalisters" ubehagelige nedvurderinger mot sine egne hjemplasser.

  SvaraRadera
 16. På Södermalm bor det 101 737 politiskt korrekta hycklare.

  En mindre ort i Västsverige (6800 inv.) tvingas ta emot 275 flyktingar och folk är djävligt upprörda.

  Om Södermalm skulle ta emot motsvarande skulle det bli ca: 4100st. Då tror jag det skulle bli ett herrans liv på Nytorget.

  Satans hycklande människor som vägrar det som dem kräver av andra att acceptera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gyllene regeln:
   "Gör inte mot andra vad du inte vill att de skall göra mot dig"
   Kon Fu-tze (c:a 500 f.Kr.)
   Sign: Västsvenska lantmän

   Radera
 17. En utmärkt artikel!
  Under valvakan framförde den intellektuella giganten Mona Sahlin ytterligare en tes. Om 13 procent röstade för innebär det att 87 procent röstade mot.
  Ännu ett slagord att foga till de som nämns i Orwells 1984.
  - Krig är Fred
  - Frihet är Slaveri
  - Okunnighet är Styrka
  - (Mona) Framgång är Motgång

  SvaraRadera
 18. "Att Sverige är bundet av internationella konventioner passar inte i den bilden"

  Vilka är dessa konventioner och varför verkar inga andra stater lyda under dem?

  SvaraRadera
 19. Det finns självfallet någon internationell konvention som Sverige ensamt i egenskap av humanitär stormakt skrivit under.

  Ibland tar den konspiratoriska sidan av mig över och tror att vi är utsatta för någon form av diaboliskt experiment. allt i syfte att se hur långt man kan manipulera och förnedra ett folk......

  SvaraRadera
 20. Kadhammars "safari" genom Säffles delvis nedlagda centrum har väl inget annat än med det idoga arbete som korrupta socialdemokrater och moderater drivit för att införa Coop och ICA-köpcentra i varenda småort?

  Den enda frågan dessa reportrar borde ställa är: Varför vill 87% av väljarkåren ha politiker som driver en självdestruktiv politik?

  Om någon av dem hade öppnat ögonen så hade reportaget kunnat börja så här istället:

  "Sverige är som en självdestruktiv tonåring som skär sig själv i armen. Om hen gör det så kommer omvärlden att tycka att hen är bra nog. Det är inte lätt att hitta rätt här i världen när man har så taskig självkänsla som hen har. Som sadonationalist känns det bra att bli bekräftad ibland, då gärna som humanitär stormakt, även om man ofta också blir våldförd i processen, men det är det värt. Bara hen kan få lite bekräftelse så spelar det ingen roll."

  SvaraRadera