måndag 6 oktober 2014

Blir det Nicolas Sarkozy som utmanar Marine Le Pen?


I det senaste numret av en av de tryckta tidningar jag skriver för berättar jag lite om läget inför Frankrikes presidentval 2017. Denna bloggs flitiga läsare kanske känner igen bakgrunden, men det som är nytt är att det för närvarande ser ut att högerpartiets före detta president Nicolas Sarkozy blir den som får utmana Marine Le Pen.




Kampen inför Frankrikes presidentval tar form

Om Frankrikes presidentval hölls idag, skulle den sittande presidenten François Hollande förlora stort redan i första omgången, och valets andra och avgörande strid stå mellan Front Nationals Marine Le Pen och högerpartiet UMPs kandidat. Detta parti saknar idag dock partiledare och därmed en given kandidat till presidentämbetet.

Frankrikes presidentval ska äga rum först 2017, men då idag endast 13% av fransmännen uppger sig ha någon form av förtroende för president Hollande, den lägsta siffran en fransk president har haft, ifrågasätter många om han verkligen kan sitta kvar hela perioden. Efter endast två år på posten, har han dessutom bytt premiärminister en gång och ombildat regeringen två gånger.

Valsystemet missgynnar Front National

Den senaste tidens opinionsundersökningar visar samtliga att Marine Le Pen idag skulle vinna den första omgången i presidentvalet. Såvida hon då inte erövrar över 50% av rösterna, vilket är osannolikt och ingen kandidat hittills har gjort, möts de två kandidater som samlat flest röster i en andra omgång två veckor senare. Systemet med dessa två omgångar missgynnar Front National på alla nivåer, då övriga partier gärna samarbetar för att blockera deras kandidat. En följd av detta är att Front National endast har två av Nationalförsamlingens totalt 577 mandat, trots att partiet i Europavalet, som är proportionellt, blev landets största parti med 24,9%.

Front Nationals kandidat har bara gått vidare till andra omgången i ett presidentval en gång tidigare, då Jean-Marie Le Pen 2002 oväntat fick fler röster än Socialistpartiets kandidat. Den samlade vänstern uppmanade då sina väljare att stödja högerns kandidat Jacques Chirac, som vann med rekordresultatet 82,2%.

Idag är situationen dock annorlunda. Sedan Marine Le Pen tog över rodret, har hon arbetat för att ”avdemonisera” partiet, som nu är större än någonsin, samtidigt som hennes egen popularitet stiger i opinionen. Enligt en opinionsundersökning som publicerades av Le Figaro, skulle Marine Le Pen besegra den sittande presidenten i en andra omgång, i det osannolika fall han blir Socialistpartiets kandidat för ännu en period.

Nicolas Sarkozys återkomst

Samma opinionsundersökning presenterade också ett antal scenarion där Marine Le Pen i andra omgången ställdes mot olika kandidater från UMP, och i dessa fall skulle hon förlora. Det är dock ännu oklart vem denne kandidat blir, då partiets ledare tvingades avgå i juni i år efter besvärande kontakter med kommunikationsföretaget Bygmalion, som anklagades för att ha överfakturerat partiet i samband med Nicolas Sarkozys presidentvalskampanj 2012. En särskild partikongress ska hållas i oktober, och partiet leds fram till dess av de tre före detta premiärministerarna François Fillon, Alain Juppé och Jean-Pierre Raffarin.

I detta skede dyker Nicolas Sarkozy, president 2007-2012, upp som en möjlig kandidat. Efter att i över ett år ha gjort framträdanden och utspel som antydde hans återkomst i politiken, tillkännagav han den 19e september i år sin önskan att blir UMPs partiledare. Andra framträdande personer inom partiet, inte minst Alain Juppé, påminner om att det inom den samlade högern bör ske ett primärval innan kandidaten i presidentvalet utses. Ett skäl som anges är att säkerställa att högerväljarna endast har en kandidat att rösta på, då man befarar att en splittring skulle bereda vägen för en avslutande duell mellan Marine Le Pen och en socialist.

Nicolas Sarkozy har dock haft en mandatperiod som president, som medförde sin beskärda del av affärer och besvikelse. Framför allt blev han inte omvald 2012, utan fick se sig besegrad av den idag närmast uträknade François Hollande. Även om hans återkomst har fått stort genomslag i medierna, är kommentatorer utanför hans eget parti varken förvånade eller imponerade.

Florian Philippot, vice-president för Front National, menar att det inte ens är en återkomst, då man snarare har intrycket av att han aldrig försvann. Han kallar denna återkomst vidare ”en icke-händelse, som endast kan intressera ett litet mikrokosmos”.

En fråga som uppstår är om Sarkozy kommer att, likt 2007, försöka vinna över väljare från Front National genom att överta partiets teman. En medarbetare till Marine Le Pen avvisar tanken:

”Det där kan han inte göra igen. Han är inte längre trovärdig. Han kan endast göra en sak; återkomma genom mitten och vara anti-Le Pen. Vilken originalitet! Det gör alla!”

I en intervju som sändes för ett par veckor sedan, får Marine Le Pen själv frågan om hur hon ser på Sarkozy och dennes återkomst:

”Han har inte förändrats, som tur är. Ingenting har förändrats, varken hans idéer, sättet han uppträder eller denna falska oskuldsfullhet.”

”Jag ogillar hans högmod, hans falskhet... Jag ogillar hans kommunikationsteknik, som nu är så synlig, och som jag tror avvisas av fransmännen. De vill inte längre styras av pratmakare. De vill inte längre ha känslan av att manipuleras, att man säljer dem ett erbjudande som i verkligheten inte finns.




4 kommentarer:

  1. Marine Le Pen beskriver det så bra. Håller helt med henne. Det måste vara slut på de eviga lögnerna och myterna. Vi går inte på dem längre nu.

    SvaraRadera
  2. Intressant att få en inblick i frankrikes politik. Jag försökte google fram hur valet till deras senaten (rätt ord?) går till, men jag blev inte klokare.

    Tobias, finns det någon enkel och bra genomgång av det franska politiska systemet?

    hb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte på rak arm till någon sammanfattande sida, även om exempelvis Wikipedia har bra artiklar. När det gäller valen till senaten så sker dessa indirekt, genom att varje departements parlamentsledamöter, regionråd, kommunalråd osv röstar. En märklighet är att halva senaten byts ut vid ett tillfälle, och andra hälften tre år senare. Sålunda är mandatperioden sex år, men var tredje år väljs hälften om.

      Radera
  3. Jag tycker att det är beklämmande att Frankrike styrs av en ryggradslös mask som Hollande. Hans fjäskande och undfallenhet mot USA är ju tragisk och helt emot den tradition av frispråkighet som varit Frankrikes politik fram till Sarkozy och hans avskaffande av denna politik. Ett starkt fristående Frankrike är bra för resten av Europa framförallt nu när Tyskland allt mer framstår som en lismande USA-marionett. Le Pen är för en mer traditionell fransk utrikespolitik vad jag förstått.

    SvaraRadera