söndag 19 oktober 2014

Jean-Marie Le Pen om ebolautbrottet
I förra veckans avsnitt av sitt program Le Journal de bord, utvecklade Jean-Marie Le Pen sin syn på spridningen av ebola och myndigheternas roll. Han kommenterar också den mediestorm och demonisering som skedde då han i maj nämnde ebola som en faktor som kunde påverka världens demografiska situation.


I maj skildrade ett antal utländska medier, vars påståenden förstås förvanskades ytterligare ett steg av svenska medier, kommentaren som att Le Pen skulle ha sett ebola som en lösning på invandringsproblematiken, något som faller på sin egen orimlighet. Jag skrev då bland annat:Rubriken, tillsammans med bilden, är naturligtvis lögnaktig på flera sätt. Dock har man i Sverige lyckats måla upp en så pass grotesk bild av denne man, att de flesta svenskar antagligen accepterade rubriken rakt av och lugnt kunde gå vidare, förfärade av dessa otäcka "högerextremister". Gustav Fridolin tyckte till och med att det var relevant att hänvisa till den här historien, under en debatt om tiggeri med Björn Söder. 

Det är sant att Le Pen nämnde ebola, men inte i samband med invandring och inte heller från talarstolen. I tisdags kväll genomförde Front National ett möte i Marseille inför Europavalet, där ett antal prominenta medlemmar talade, däribland hedersordförande Jean-Marie Le Pen. En timme före sitt anförande träffade han pressen för att säga något om de stora linjerna i sitt tal, varav en handlade om befolkningsfrågan i världen. Sedan blir det lite svårare att veta exakt vad som sades och hur, särskilt för någon som inte var på plats. Under ett samtal med den nye FN-borgmästaren i Cogolin, Marc-Etienne Lansade, ska Le Pen ha yttrat "herr Ebola kan ordna det på tre månader".

På partiets hemsida har Le Pen känt sig föranledd att publicera ett pressmeddelande, där han förtydligar att samtalet handlade om världens demografiska utveckling och dess geostrategiska konsekvenser. Ebola, och en kärnvapenkonflikt, nämndes som exempel på vad som eventuellt totalt skulle förändra alla analyser på området. Slutligen understryker han att det är helt självklart att han inte önskar någon spridning av ebola.

Mer uppmärksamhet, än kommentaren ifråga, förtjänar Jean-Marie Le Pens egentliga anförande i Marseille, som handlade om just den demografiska utvecklingen:
2 kommentarer:

  1. Denna medieblogg är suverän. Den fyller en fantastisk funktion inom reinformation (dvs en mer objektiv ställning mot en desinformation).
    Har lyssnat på hans tal då han nämnde Herr Ebola. Han sa bara på lysande franska att Ebola är en fruktansvärk sjukdom som mänskligheten bör akta sig för...

    SvaraRadera
  2. Han är en formidabel talare J-M Le Pen. Dottern går inte av för hackor heller. Media är så förljugen, det blir uppenbart för alla när Tobbe dissekerar dessa attacker mot folk som värnar sitt land.

    SvaraRadera