söndag 26 oktober 2014

PVV åter Nederländernas största partiI den senaste undersökningen från opinionsinstitutet Maurice de Hond går Geert Wilders PVV fram med tre mandat och blir därmed återigen landets största parti, och skulle besätta 27 av parlamentets 150 platser. Övriga förändringar är små, men värt att notera är att de båda regeringspartierna, socialdemokratiska PvdA och högerliberala VVD, fortfarande ligger långt under sina valresultat från 2012. Om valet hölls idag, skulle PvdA förlora 26 av sina nuvarande 38 platser.

SP kan jämföras med vårt Vänsterpartiet, medan CDA är kristdemokratiskt och D66 liberalt. ChristenUnie är, som namnet antyder, ett kristet parti och Groenlinks en motsvarighet till det svenska Miljöpartiet.

1 kommentar:

  1. SGP är kristligt socialkonservativt och saknar motsvarighet i Sverige, bortsett från enskilda kristna politiker inom SD. Partij voor de Dieren motsvaras av nybildade "Djurens parti" som hade viss framgång i sitt första riksdagsval i september. 50PLUS motsvaras i Sverige närmast av SPI och PiratenPartij är naturligtvis Piratpartiets systerparti.

    Den nedersta raden av partier motsvarar regeringspartierna plus de partier som stöttat dessa i överhuset, där regeringen annars saknar majoritet.
    I överhuset är (tack vare ett valtekniskt samarbete med andra småpartier) ännu ett parti representerat, nämligen Frisiska Nationalistpartiet som arbetar för ökad autonomi åt folkgruppen Friserna som har ett eget språk och historia.
    //Andreas

    SvaraRadera