måndag 23 februari 2015

Front National i ledning inför departementsvalen
Le Figaro, som talar om ett stort skifte i det politiska landskapet, presenterade igår den senaste opinionsundersökningen från institutet Ifop inför de kommande departementsvalen i Frankrike den 22 mars.

Med 30 procents stöd skulle Front National bli det största partiet, följt av alliansen mellan högerpartierna UMP och UDI med 28 procent, medan socialdemokratiska PS endast uppnår 20 procent. Inget av de övriga partierna, som det gröna EELV eller Vänsterfronten, kommer över 10 procent. Då undersökningen visar den nationella bilden, varierar resultaten stort mellan de olika departementen.

Jérôme Fourquet, opinionschef på Ifop, kommenterar:

"Inom både vänstern och högern, fanns det de som föreställde sig att FNs resultat i Europavalet berodde på detta vals karaktär av att "släppa loss", där proteströster får mer genomslag."

Fourquet tillägger att FN idag har förmågan att ta sig fram i alla val, "inklusive de mest lokala, där man tidigare alltid har sagt att de är skyddade från sådana framgångar".

FNs väljare visar sig också vara mer motiverade att rösta i detta val, som präglas av lågt valdeltagande, än de andra partiernas väljare. 53 procent av Frontens anhängare uppger att de avser att bege sig till valurnorna, jämfört med 45 procent av UMPs väljare och 44 procent av PS. Vid de förra departementsvalen 2011 uppnådde FN 15 procent nationellt och kunde endast presentera kandidater i tre fjärdedelar av kantonerna, medan man i kommande val kommer att täcka nästan samtliga.

Valens andra omgångar, som sker den 29 mars, riskerar att bli komplicerade för de två traditionella maktpartierna. För att ta sig till dessa finaler, kommer det i praktiken att krävas att man antingen kommer på första eller andra plats vid den första omgången, eller erövrar nästan 29 procent av rösterna. Detta ligger inom räckhåll för FN, men också för UMP. Frågan blir som vanligt om UMP kan skörda framgångar genom att få socialister att stödja deras kandidat i en andra omgång för att blockera FN. Eller om PS, vilket skedde i fyllnadsvalet i Doubs för ett par veckor sedan, lyckas få tillräckligt många högerväljare att aktivt stödja en socialistisk kandidat vid en duell mellan FN och PS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar