fredag 13 februari 2015

PK-krönikören Marteus gör avbön
Expressens Ann-Charlotte Marteus har under det senaste året blivit allt bättre. Hon har tidigare skrivit politiskt korrekt dravel, på en nivå värdig Lars Lindström och Anders Lindberg, men har utvecklats till att ofta skriva ur egna synvinklar och om ämnen som inte dominerat den offentliga debatten. Hon har nu insett det själv, och bjuder på ett intressant inlägg, där jag först trodde att rubriken "Det är jag som är åsiktskorridoren" var ironisk, men direkt visar sig vara en sorts insiktsfull avbön:

"Jag var med och byggde den korridor som har förhindrat en konstruktiv debatt om migration och integration."

Så är det absolut. Fram till för ett par år sedan avslutades varje krönika av Marteus med ett plus och ett minus, där minus alltid bestod av ett ord; "Sverigedemokraterna". Enligt henne själv började det egna korridorbyggandet med Folkpartiets utspel om språktest och sedan SDs framväxt:

"Samtidigt började SD att synas på kartan. Bara tanken att Sverige skulle kunna få ett så vedervärdigt parti i riksdagen var outhärdlig. Och därtill förolämpande. Sverige var ju Sverige, det exceptionella undantaget, den humanitära stormakten."

Intressant nog talar hon även om dessa tongångar som sitt "uppdrag":

"Uppdraget för mig som korridorarbetare var tvåfalt. För det första att varna för SD och skälla ut alla de bonnläppar som funderade på att rösta på partiet. För det andra att slå ner stenhårt på debattörer som använde uttryck som på något sätt kunde normalisera SD:s problembeskrivning; attackera varenda jävel som använde ord eller fakta som på något sätt kunde tolkas som rasism eller glidningar mot rasism. Eller eventuella förstadier till glidningar mot rasism."

Hon fortsätter, om just den taktik jag alltid kritiserar här:

"Här ingick alla texter som ifrågasatte Sveriges förmåga att klara stor invandring på kort tid. Sådana texter sorterade jag inte under 'arbetsmarknad', 'bostadsmarknad', 'välfärd' eller 'utbildningsväsen', det vill säga politik. Jag sorterade dem under moraliska brott: 'rasism', 'egoism', 'ondska'. "

Hon skriver sedan om åsiktskorridoren, dessutom utan att sätta det inom citationstecken:

"När man är inne i dess värme verkar den oändligt stor; lika stor som Sanningen. Det är först när man med akut samvetsångest tar ett steg ut som man upptäcker hur smal den är. Och krympande."

Även detta känner vi som befinner oss utanför den naturligtvis till, men det är fantastiskt att insikten till slut når en person som Ann-Charlotte Marteus. Om hon kan öppna ögonen, så kan alla vakna.  Ytterligare en mening är fantastisk, just för att den kommer inifrån Expressen:

"Enkla fakta klassas alltså som ondsint "retorik". Verkligheten är - fascistisk?"

Börjar verkligheten och självinsikten till slut krypa in i de skyddade och avskärmade redaktionerna? Håller Sverige på att vakna? Den senaste rekordnoteringen för SD, 19 procent, talar för det.
12 kommentarer:

 1. Nån gång måste det vända och uppvaknandet kommer att bli hemskt för de som inser vad de ställt till med. Vi ska ändå komma ihåg att 80% av SVT/SR-journalisterna röstar rödgrönt, med häpnadsväckande 52% för (mp), så uppvaknandet kommer att möta hårt motstånd.

  SvaraRadera
 2. Hej Tobbe,

  Har inte denna omvandling att göra med ren opportunism? Media i Sverige har inte särskilt högt anseende, varken bland medborgarna eller internationellt och förr eller senare blir det konsekvenser för de enskilda journalisterna.

  Journalister/krönikörer som Martéus går det minst tretton på dussinet - alla lika förutsägbara. Med alla neddragningar i branschen så kanske ägarna önskar sig en mer intellektuell hållning - eller åtminstone ett smartare förhållningssätt till sin politiska agenda. Martéus kanske inser att hon måste bredda sitt register lite mer för att inte riskera att förlora jobbet?

  Jag kommer ihåg när en del hånade Proletärens innehål med att man raljerade över att folk redan visste vad de skulle skriva innan tidningen kom ut.

  Men frågan är om inte idag Proletären står för en betydligt högre faktaspäckad och intellektuell hållning än vad DN och SVD kan prestera. Marteus prestationer är inte ens värda att kommentera.

  / Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst det kan det handla om anpassning, men Marteus blir ändå bland de första att bjuda på denna självrannsakan i Expressen och Aftonbladet. Att det dessutom trycks är anmärkningsvärt.

   Radera
  2. Spelar det nån roll om hon är en vindflöjel eller inte? Kontentan är en förändrad samhällssyn och politik som är till det bättre ju fler som får insikt eller opportunistiskt bara följer vindkantringen.

   Radera
 3. Marteus artikel är en sensation! Det ska bli intressant hur andra medieskurkar förhåller sig till den.

  Jag tror reaktionerna kommer att dröja en stund. Detta är ju som en bomb.
  Nollorna i slaskpressen kommer att fråga sig: "Är detta sanktionerat av ägarna?". Kan jag skriva så här?

  SVT kommer att reagera näst sist. Sist kommer TV4 och SR.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog bort den. Av någon anledning skickades min ovanstående kommentar två gånger.

   Radera
 5. Ja, det är ju så dags för Ann-Charlotte Marteus att vakna fem över tolv istället för fem i. Och orsaken till att en extremt svenskfientlig blaska som Expressen publicerar hennes "omvändelse" är säkert att de börjar inse att deras svenskfientliga agendasättande journalistik och tidnings existens sjunger på sista valsen.
  Även hustrumisshandlare kan komma till insikt, göra avbön och försöka bättra sig men den som tillfogat sin hustru så allvarliga skador att hon fått men för resten av livet är inte värd varken förståelse eller förlåtelse. Ann-Charlotte Marteus är en sådan misshandlare av det land och folk som dag efter dag i mint två decennier har offrats på blandkulturens blodiga altare. Oavsett hennes sena "uppvaknande" är äkta eller ej så är ingenting glömt och ingenting förlåtet.

  Stig

  SvaraRadera
 6. Jag har omvärderat henne fr o m den artikeln. Jag anser att vi som våndas i det svenska PK träsket ska ge erkännade åt alla som kommer till sans och vett.
  Vi kan inte fortsätta striden mot de som, om än, alldeles för sent begriper att de hade fel.
  Det gäller givetvis inte "ledarskiktet" bland PK politiker. För sådana som "Kapten Ynkrygg" Reinfeldt finns igen förlåtelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omvärderat vad? Det har tagit henne 15 år att komma till den slutsatsen hon skriver. Min fundering är om hon själv har kommit till den insikten eller om att den anti-intellektuella krönikörkulturen har kommit till sin ände.

   Jag tycker det känns mer som om modet har skiftat under galgen och nu gäller det att försöka behålla sitt levebröd genom att hänga med i tidsandan..

   Man skall nog passa sig lite för att hylla tanten. Hon har varken presterat något intellektuellt av värde och hon är som sagt en medelålders tant som måste konkurrera med det nya (vad nu Expressen tycker det är) efter många års monotona och intetsägande kröniker på tidningen.

   Hennes enda chans att få behålla jobbet är att hitta en nisch. Förmodligen har "klicken" på hennes tantkrönikor minskat kraftigt senaste åren och hon vet att hon riskerar att få sparken.

   Hon kanske har kommit till insikt också. Men det är förmodligen underordnat levebrödet - precis om i DDR och Sovjetunionen fast givetvis i lättare form.

   / Thomas

   Radera
 7. Tobbe, jag tror du missade slutklämmen: -Sverige blev inte som Danmark, tack och lov.

  Vi gjorde alltså vårt jobb med hjälp av åsiktskorridoren, tycks hon mena, men till vilket pris? Förlusten av våra jobb? Räddas det som räddas kan!

  SvaraRadera
 8. Tobbe, ditt arbete på denna blog är fantastiskt bra, det är skönt att du är tillbaka praktiskt taget dagligen.

  Vad gäller personer som A-C Marteus är det ovärderligt att du delar med dig av hennes alster, inte minst eftersom jag själv aldrig skulle unna henne ett klick.

  Du har antagligen rätt att hennes vändning under galgen är av betydelse. Kanske kommer även andra svenska lögnjournalister opportunt och hycklande följa Marteus exempel nu när tidningarnas ekonomier går i putten och de på ett eller annat sätt behöver försörja sig.

  Jag utgår bara från att ingen glömmer, att ingen förlåter det som svenska journalister har gjort mot sitt land och sitt folk; baktalat, förtalat och fördömt minsta ifrågasättande av vårt lands galna migrationspolitik. Det är en skam vad den "tredje statsmakten" har gjort - helt i Stalin/Goebbels anda. Det hade varit skönt att kunna ställa både dem och svenska politiker till svars.

  Sverige står inför krigsliknande tillstånd enligt mitt förmenande och på flashback.org fann jag många likasinnade som tycker som jag. Här nedan följer ett citat av signaturen "in84ever”

  "Att erkänna under galgen imponerar inte. Använd samma frenesi och lös problemen ni själva skapat genom skriva riktiga artiklar under den tid ni har kvar i pappersformat.

  Jag sa för länge sedan att jag kommer aldrig glömma och jag kommer aldrig förlåta de förbannade journalisterna och de satans politikerna som orsakat helvetet i Sverige. Att först när inbördeskriget står för dörren göra avbön och hoppas på fortsatt goda tider för egen del föraktar jag bara.

  Vissa tycker man ska välkomna alla som vänder om, men jag tycker inte det. Hon tillsammans med många andra är DIREKT ansvariga! Att från och med idag och resten av karriären göra rätt, inte för att få komma in i värmen utan just för att det är rätt, är det jag förväntar mig. Duger inte det så är det här ändå bara läpparnas bekännelse.

  Skriv om problemen på riktigt. Skriv om vissa invandrargruppers enorma överrepresentation i våldtäkter, våld, hot, trakasserier, misshandel, rån, kvinnoförtryck osv. Skriv att ett litet fåtal av alla invandrare är riktiga flyktingar som Sverige faktiskt kan och borde ta emot och hjälpa, medan att det stora flertalet bara är bidragsparasiter. Skriv att vi i första hand måste uppmuntra och annars tvinga människor som kommit de senaste 20-25 åren att återvända hem, oavsett om man är andra generationens invandrare. Det är nämligen dem som är värst. GÖR skillnad på vi och dem. Skriv att det är tack vare strävsamma svenskar som vi har råd att ha hög välfärd och tack vare osjälviska, goda svenskar som vi accepterat ett av världens högsta skattetryck som under ett kvarts sekel dessvärre tvingats försörjt hundratusentals medborgare från andra länder. Skriv att 80% (?) av alla som sitter i fängelse för grova brott är invandrare i synnerhet från MENA. Red ut begreppen varför Expressen kallar åtta somalier som inte ens är svenska medborgare svenskar när de häktas efter en grov gruppvåldtäkt. Skriv något om Birro, varför kulturen på Expressen mobbade ut honom.

  Menar du allvar med din avbön? Visa det då! Tvätta byken på riktigt!!"

  Bästa hälsningar från Nordtomta

  SvaraRadera