lördag 18 juli 2015

Ett par ledare om "EU-migranterna"


Linnea Swedenmark känner
på sin människosyn

Medan Expressen åtminstone har Anna Dahlberg, kan Aftonbladet inte stoltsera med en enda ledarskribent som håller någon sorts nivå. Bland dessa finns numera också en Linnea Swedenmark, som idag skriver om hur "Högern förstör Sverigebilden". Bakgrunden är en ledare i Dagens Industri, där de för vänstern mest provocerande raderna torde vara:

"Flera EU-länder tillåter inte tiggeri i det offentliga rummet. En fråga vi bör ställas oss är hur turisters bild av vårt välfärdsland påverkas när en del av gatubilden i svenska städer numera utgörs av utfattiga människor som ber om allmosor."

Swedenmark skriver:

"Av många märkliga texter kring tiggeri måste det här slå något slags bottenrekord. Men det går i linje med att samma ledarsida i våras hade en ledare med rubriken ”Förbjud tiggeriet”. Även då lyftes det fram att omgivningen kan påverkas av tiggare. Det är tydligen oss det är synd om, inte människorna som lever i total fattigdom och misär."

Eftersom hon också blandar in frågan om "strukturell rasism", vars största offer nu är Adam Tensta genom en ung värmländsk kvinnas användning av ordet "neger" i ett Youtube-klipp, skriver Swedenmark vidare:

"De obehagliga exemplen, som ledarsidorna på Dagens Industri och Svenska Dagbladet står för, visar vilken politik dessa opinionsbildare försöker bana vägen för. Tiggande människor ska inte få synas. Rasism finns inte."

När ordet "obehaglig" används i politiska sammanhang vet vi vilka frågor som berörs och kan ana diskussionens intellektuella nivå. Av någon anledning klistrar hon inte också in "människosyn". Rasism förekommer säkert här och där, men Adam Tensta är knappast ett offer i Sverige och har en oändligt större plattform än träningskvinnan i Värmland. När det gäller de romska tiggarna, är inte problemet att de syns, utan att de överhuvudtaget är här. Avslutningen blir förstås patetisk:

"Om det verkliga målet hade varit att vårt land ska förknippas med jämliket och ödmjukhet så är Dagens Industris ledarsida ett mycket större problem för Sverigebilden än tiggande människor."

Nonsens. Att ge exempelvis turister en positiv bild av sitt land är något de flesta länder är intresserade av. En tiggande rom i varje gathörn ger inte en sådan bild. Det är inte ett svenskt problem som förfärliga svenskar vill sopa under mattan, utan ett problem som vi överhuvudtaget inte behöver ha här. Dagens Industris ledarsida påverkar inte bilden av Sverige det minsta, medan knappast en enda utländsk turist numera kan undgå det romska inslaget. Turister väljer ett resmål efter hur behaglig upplevelsen är, men i väldigt få fall efter hur debatten ser ut i landet. Den franska rivieran förblir en attraktiv destination, "trots" att Front National där varit största parti i åratal, medan de flesta utländska turister sannolikt ser de nordafrikanska inslagen som mer problematiska.

Kvällsposten bjuder en Amanda Wollstad på ett något nyktrare inlägg, som handlar om hur företaget Flextrus fått sin parkeringsplats ockuperad av romer:

"Man har gjort allt man ska – talat med de boende, ringt polisen som talat med de boende, suttit i ändlösa möten med kommunen – och inget händer. Problemen börjar kännas bekanta. Lägret på den privata tomten på Industrigatan i Malmö bara växer, trots upprepade försök att tömma området, och det samma gäller på många håll runt om i Sydsverige."
Ett senare stycke bjuder på lite realism, men spårar samtidigt ur i lite politisk korrekthet:

"Svenska kommuner är inte skyldiga att försörja EU-migranter, eller förse dem med logi. Frågan är om de heller bör göra det, annat än mycket tillfälligt i akuta fall. Politikens resurser är ändliga. Väljer man att satsa på någonting har man mindre pengar över till annat. "Annat" i det här fallet omfattar till exempelvis hjälpåtgärder för nyanlända flyktingar."

Fantastiskt. Den stora risken med att betala för romers vistelse är alltså att mindre kan satsas på nyanlända asylinvandrare. Låt mig påminna om att "annat" också innefattar svenskars välfärd. En viktig poäng lyfts sedan fram:

"Den fria rörligheten inom EU och Schengen bygger på att EU-medborgaren själv ansvarar för sitt uppehälle och sin logi. Strikt talat är rätten att upprätthålla sig i ett annat land begränsad, och beroende av att man kan uppvisa en egen, legitim försörjning. Att tiggeri räknas eller bör räknas som sådan är långt ifrån självklart."

Tyvärr leder ovanstående princip in Wollstad på den sedvanliga liberala tanken, att arbetsmarknaden ska försämras för att hantera inflödet:

"Vill man underlätta EU-migranternas situation, förutom att ligga på hemländerna, skulle man kunna göra det lättare att på laglig väg anställa människor att utföra småjobb, och på så sätt bidra till både försörjning och ett socialt sammanhang. Eller förenkla för enskilda individer och grupperingar att producera och lagligt sälja exempelvis konsthantverk. Göra det möjligt för människor att komma hit och faktiskt arbeta ihop en summa pengar till sina behövande familjer.
Det kräver dock en vilja att se över och justera delar av arbets- och skattelagstiftningen, och frågan är om någon av våra folkvalda är beredda att driva en sådan reform."

I verkligheten behöver svensk arbetsmarknad varken rumänska romer eller tiotusentals asyl- och anhöriginvandrare varje år. Det är också tveksamt om dessa romer överhuvudtaget vill ha "ett socialt sammanhang" i Sverige. Wollstads resonemang är dock feltänkt från första början, eftersom vi absolut inte på något sätt ska underlätta "EU-migranters" situation, då varje sådan åtgärd endast lockar hit ännu fler.

2 kommentarer:

  1. I mitt närområde finns ett mindre torg med ett par dagligvarubutiker. Kunder och butiksägare måste dagligen konfronteras med tiggare. Märkligt nog finns vid den supereleganta gallerian lite längre bort inte en enda tiggare! Svårt att förstå att småaffärerna ska behöva dras med eländet medan drakarma slipper, hur det nu går till.

    SvaraRadera
  2. Om det verkliga målet hade varit att vårt land ska förknippas med jämliket och ödmjukhet så är Linnea Swedenmark ett mycket större problem för Sverigebilden än Dagens Industri.

    SvaraRadera