söndag 19 juli 2015

Expressen försöker prata rasism
Idag bjuder Expressen på hela två krönikor som ska handla om rasism och jag blir förstås lockad att sätta ordet inom citationstecken. Först ut är en Andreas Häggström som under rubriken "Rasister och hatare inte längre anonyma" visar att han inte förstår särskilt mycket om vad som händer i samhällsdebatten. Till att börja med gör han vad mediefigurer ofta gör, nämligen sätter likhetstecken mellan all form av invandringskritik och "hat", medan allt det hat som kommer från vänster, feminister och islamister bekvämt nonchaleras. Han inleder med den egentligen helt ointressanta historien om vad en ung sångerska twittrar ut:

"17-åriga artisten Zara Larsson – en frispråkig person med starka åsikter, som kliver utanför normen för hur "en kvinna ska bete sig – har allt högre protesterat mot det hat som väller över henne till följd av att hon lägger upp bilder på Instagram, öppnar munnen eller andas."

Nja, med risk för att förminska Zara får jag inte intrycket av att hon "har starka åsikter", utan på ett barnsligt sätt endast förmedlar vidare sådant som är populärt i vissa kretsar idag; hat mot män som kollektiv och den där eviga uppdelningen i raser som den nya vänstern är förtjust i. Jag har här överhuvudtaget inte tagit upp tjafset kring henne, men jag har tagit del av hennes uttalanden, som "Jag hatar män i grupp" och hennes svar till Per Gudmundson, "You're white as fuck". I nyvänsterns värld får han inte uttala sig om Adam Tenstas pr-trick, eftersom han som vit inte kan förstå problematiken, medan det av någon anledning går bra för lika vita Zara, antagligen för att hon ställer sig på rätt sida. Faktum är att hon är ganska hatisk i sina inlägg, men det noteras inte ens av en person som Andreas Häggström. Hon är förvisso både vit och privilegierad, men som kvinna är hon ändå ett offer. Den gode Häggström ställer sig förstås också på Adam Tenstas sida:

"I ungefär samma veva bestämde sig artisten Adam Tensta för att han fått nog av normaliseringen av rasism i samhället efter att, bland annat, TV4 bjudit in en kvinnlig Youtubeprofil som tidigare spelat in en del videor som enligt honom innehåller rasism. I TV4:s studio valde Tensta att utnyttja sin makt genom att lämna studion i protest för hur kanalen, enligt honom, bidrar till normaliseringen av rasism."

Nja, de flesta bedömare verkar ense om att Tenstas patetiska lämnande av studion endast var ett sätt att få lite uppmärksamhet, särskilt eftersom han samtidigt släpper ett nytt album. I själva verket drog han igång ett enormt hatdrev mot Louise Andersson Bodin, kvinnan ifråga. Det är svårt att se hur hennes medverkan i TV4, där hon delade ut lite träningstips, skulle "normalisera rasism" för att hon i ett av sina något tramsiga Youtube-klipp använt ordet "neger". Jag har för övrigt inte fått någon ursäkt av TV4 för att de i samma morgonsoffa normaliserade islamism, vilket jag tog upp här.

Häggström analyserar vidare:

"En krönikör skrev till exempel i Aftonbladet att man bör lägga fokus på "de riktiga rasisterna".
Men ingen definierar sig som en riktig rasist.
När blir man en riktig rasist, egentligen?
Finns det medborgartest som man kan göra?"

Det här är inte svårt, även om media gör allt för att blanda bort korten och stämpla det mesta som rasism. Det finns visst personer som definierar sig som rasister. En rasist, vilket jag för övrigt inte lägger någon värdering i, fokuserar på människors etnicitet, ser i dessa vissa nedärvda egenskaper, och tycker att människor ska behandlas efter sin rastillhörighet. Att kritisera Sveriges invandringspolitik, eller islam, har ingenting med rasism att göra. Jag vet att vissa vänstermänniskor som råkat ramla in på denna sida, direkt avfärdar allt som rasism och rentav hat, enbart baserat på flaggan och min profilbild. Den som läser vad jag faktiskt skriver, hittar knappast rasism eller hat.
Ann-Charlotte Marteus, som gjort en uppryckning på senare år, skriver något mer initierat under rubriken "Antirasism kan inte ersätta riktig politik", där hon har ett par poänger, även om hon förstås inte kan dra de riktiga slutsatserna. Ingressen avslöjar huvudpoängen:

"Politiker kokar en häxbrygd om de misslyckas med integrationen samtidigt som de underblåser antirasistisk alarmism."

Angående ett antal familjer som fått lämna bostäder i Tensta, skrev tydligen ovan nämnde Adam Tensta, givetvis med en hänvisning till ras:

"Hade mammorna och barnen varit blonda och inte bott i Tensta hade det varit ramaskri överallt."

Marteus berättar dock vad som verkligen hänt:

"Familjerna i Tensta har emellertid inte blivit vräkta. De hade korttidskontrakt som har löpt ut. Ett fall av bostadsbrist? Ja. Svag arbetsmarknad? Förmodligen. Rasism? Knappast."

Nu vet jag inte hur mycket Adam Tensta säljer, men har säkerligen inget problem att finna bostad, sin ras till trots. Angående sjuklöverpolitikerna skriver Marteus:

"Värn mot rasism är ett moraliskt imperativ, självfallet. Men politikers budskap till nya svenskar kan just nu sammanfattas sålunda: 'Bostad, jobb och god utbildning är inte riktigt vår grej. Men vi har ett tröstpris: antirasistisk solidaritet! Vi är med er - hela vägen till socialkontoret!' "

Vad Marteus inte kan, förmår eller vågar skriva är naturligtvis att bostads-, arbetsmarknads- och utbildningspolitik aldrig kan hantera de volymer som Sverige tar in. Vårt land hamnar högt på listor över "integrationspolitik", där resurserna som satsas ger poäng för hög ambition, men där resultaten helt förutsägbart uteblir. Det är därför som det politiska etablissemanget gärna talar om "rasism", eftersom de överhuvudtaget inte har några relevanta svar.

3 kommentarer:

 1. Till alla dessa journalister/politiker som utpekar andra som rasister:
  "Den som sa de´ hen va´de´ "

  SvaraRadera
 2. Varför backa undan för "nyspråksterrorismen"? Det är inte förbjudet att hata någon, ej heller förbjudet att säga orden neger och zigenare, i icke klandervärd form och sammanhang, förstås. Dagens unga gammelmediatyckare, utan vare sig livs- eller arbetslivserfarenhet, framstår som 'nyttiga idioter'. Framkommenderade av Helin, Mattsson och Wolodarski, som tonat ner sig själva, när nu äntligen sanningar börjar ges plats, exempelvis via utmärkta Teodorescu i GP.

  SvaraRadera
 3. Zara Larsson, Adam Tensta m fl är inget annat än stora förlorare när det väl kommer till kritan och kan gott kasta in handduken för gott.

  SvaraRadera