måndag 23 november 2015

Folkhemmet och oron


När Ingvar Persson, festligt nog,
håller föredrag om hur man skriver
i en tidning.


I dagens Aftonbladet plockar ledarskribenten Ingvar Persson, under rubriken "Jimmie Åkesson utnyttjar vår oro", fram det gamla resonemanget om hur de berömda "högerextremisterna" spelar på människors rädslor. Vi får till att börja med en tillbakablick på Socialdemokraternas historia:

"Enligt Ljunggren växte social­demokratin fram ur en känsla av vrede. Vrede mot fattigdom, usla arbetsvillkor och alla sorters elände, men också ilska över att inte fullt ut räknas. Kampen för ­demokrati, organisation och en annan ordning blev också en kamp för ­värdighet."

Man skulle kunna tänka sig att en liknande, helt legitim, vrede återfinns idag, men nu är det annorlunda:

"Ungefär här smyger sig en ­lite obehaglig tanke in, ett mönster som går igen. Men den här gången är det höger­extremism och främlingsfientlighet som håller på att byta känslomässig dräkt.
[...]
Nu är det inte bara ilskan, ­utan framför allt ­ängslan som ­ska mobilisera."

Det fanns säkerligen många människor som tyckte att socialdemokratins framväxt kring förra sekelskiftet var "obehaglig", men dess idéer har sedan präglat mycket av det svenska samhället. Idag är det alldeles uppenbart att Sverigedemokraternas politik skulle ha genomförts för många år sedan. Därefter blir det så där dumt som det gärna blir i fulmedias krönikor:

"Rädslan för det främmande, för brottslighet och för att trygg­heten är hotad. Och allt det där ska Sverigedemokraterna lösa, om ­de bara får stänga landets gränser."

Det är fortfarande ingen som vill stänga landets gränser. Varför måste debatten kring invandringsfrågan bli så förenklad, känslosam och polariserad? Landet kan vara öppet för både handel och turism, utan att ha en enorm årlig invandring från Afghanistan, Syrien, Somalia och Eritrea. Ett asylstopp skulle inte i ett slag lösa problem kring kriminalitet och otrygghet, men det är en absolut förutsättning för att ens ha möjlighet att försöka.

Denna invandring utgör inte alls något främmande. De flesta människor som ifrågasätter den förda invandringspolitiken är inte rädda, utan inser av fullt logiska skäl att den knappast skapar en bättre framtid för Sverige. De irrationella känsloargumenten står det andra lägret för, med sina eviga mantran om "öppenhet", "människosyn" och "ansvar". Persson fortsätter längs samma linje:

"Att jämföra folkhemsbygget med Sverigedemokraternas isoleringsplan skulle vara ­ohistoriskt, dumt och orättvist. Folkhemsbygget gav riktiga svar, Sverigedemokraternas isolering skulle inte lösa ­något alls."

Återigen är det fantastiskt att se att alternativet till EU:s mest extrema invandringspolitik är "isolering". Är Finland ett isolerat land? Estland? När det gäller folkhemmet, skulle man med fog kunna säga att Sverigedemokraterna förvisso inte har skapat det, men de förefaller idag vara de enda som vill försvara det mot den senaste generationernas borgare och socialdemokrater. Ingen kan väl på allvar tro att det "mångkulturella" samhället har någon som helst potential att bli ett folkhem? Det är ingen slump att var femte väljare som röstade på Socialdemokraterna förra året sedan dess har bytt till Sverigedemokraterna, eller att det sistnämnda partiet nu är största parti bland LO-medlemmar.

Den avslutande frågan är motiverad:

"Den stora frågan är förstås vilka svar dagens ­Socialdemokrati har på vår tids oro?"

Jag skulle säga att Socialdemokraterna idag saknar alla svar, särskilt kring det som hos svenskarna skapar oro. Den famlande Stefan Löfven ses nog inte ens av socialdemokrater som någon landsfader. Finns det någon som känner ett stort förtroende för att Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet, kommer att föra en resolut politik för att bevara ens spillrorna av folkhemmet?
4 kommentarer:

 1. FD MARINKÅRSSOLDAT OM ISIS URSPRUNG https://www.facebook.com/MPACUK1Ummah/videos/1478473405754889/?fref=nf

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Helt suverän kommentar-analys!
  Du är duktig på KLARTEXT
  mvh L.S

  SvaraRadera
 3. Allt tal om "integration" faller platt till marken. Varken majoriteten svenskar, eller majoriteten invandrare, vill "integreras", ett politiskt/medialt godhets-påhitte-begrepp. Redan Olof Palme sade på sin tid att "man måste ta i beakttande att svenskar inte är lätta att komma inpå livet". Stämmer, vanlig svensk vill dra igen dörren om sig, låsa och se på TV, umgås med sin familj. Och, även om han inte umgås särskilt flitigt med sina grannar, så vill han ha en svensk granne, ingen utlänning, definitivt ingen arab eller neger. Ett långsiktigt , utmärkt mål, vore att alla svenskar kunde bo i s k 'gated communities'. Betr invandrarna av idag, 98% är FLYTTINGAR, inte "flyktingar", enl en färsk undersökning gjord av finska myndigheter, visas att majoriteten flyttingar ljuger och säger sig komma från Syrien, är passlösa eller med falska syriska pass. Men finnarna har bättre koll än slafsiga Sverige, och har gått till botten med fifflet. Flyttingarna kommer från Irak, Eritrea, m fl sunkländer, vilka inte är i krig och därför inte innebär asylskäl. Vidare, de allra flesta importer till Sverige sedan länge är muslimer. Enligt deras "religion", bättre betraktad som en ideologi, skall muslimen INTE integrera sig i västsamhällen. Eftersom detta skulle innebära att de accepterar ett demokratiskt styrelseskick, vilket är förbjudet inom islam, koranen ger klara besked - demokrati är oförenligt med islam, enda styrande kraften är 'Allah', som ger alla råd hur ett liv skall levas, och det kan/får ej påverkas av människor/demokrati. Följakligen mår muslimerna bästa av att leva SEGREGERAT, i egna "innanförskapsområden", bara att konstatera, och så vill de själva. Med sin stenåldersmässiga klankultur, inkl sharia, moskeér, halalbutiker, rökiga cafeér (för endast män), omskärning av flickebarn, burkor/niqab för kvinnor, och balkongkastning som sport. Segregationen måste erkännas och uppmuntras. Målet att svenskar skall slippa kontakt med de kulturfrämlingar som olyckligtvis tagits in i landet. Leve segregationen, integrationen är död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att integrationen är dömd att misslyckas, men tycker nog att du generaliserar en hel del. Jag tror att de flesta svenskar bryr sig föga om vilken etnicitet grannen har, även om de flyr från områden där den icke-svenska närvaron är allt för påtaglig. Själv störs jag inte av att träffa människor av allehanda olika nationaliteter, men är övertygad om att den förda invandringspolitiken inte är något framgångsrecept för Sverige.

   Radera