lördag 28 november 2015

Hyckleri kring "åsiktsregistrering"
När Jimmie Åkesson häromdagen föreslog att man skulle genomföra en undersökning om åsikter bland landets muslimer, mottogs det av den förväntade förfäran. Kritikerna menade att det skulle vara fruktansvärt att "åsiktsregistrera" en särskild grupp, men egentligen borde det inte vara märkligare än någon annan attitydundersökning som hela tiden görs. Ännu en gång tvingas jag påminna om att islam inte är en etnicitet. I samband med denna historia hade jag en liten konversation på Twitter med en miljöpartist, som dessutom är muslim. Jag menade då att det inte skulle vara märkligare att fråga muslimer vad de tycker i olika frågor än att göra detsamma med exempelvis sverigedemokrater, medan hon förstås tyckte att det skulle vara "kulturrasism", ett begrepp som numera används när ingen egentlig rasism står att finna.

Festligt nog bjuder Aftonbladet idag på exakt denna dubbelsyn. Ledarskribenten Ingvar Persson skriver:

"Inför helgens partistämma föreslog Jimmie Åkesson i går något slags attitydundersökning bland landets muslimer. SD-ledaren vill veta om det finns ”strömningar som är mer radikala”. Invändningarna är naturligtvis hur många som helst. Hur ska Åkesson avgöra vilka som är muslimer? Vi registrerar ju inte sådant. Och hur ska han avgöra vad som är radikalt? Gränserna är ju inte precis fasta."

Eftersom sådana undersökningar har gjorts i andra länder lär det inte vara omöjligt rent tekniskt. Det är naturligtvis inte Åkesson som ska avgöra vem som är muslim, utan den tillfrågade själv. Man skulle i undersökningen först kunna ställa frågan om religionstillhörighet, följt av inställning till andra samhällsfrågor. Ingen behöver heller fundera kring "vad som är radikalt", eftersom frågorna skulle beröra konkreta ämnen, som sharia-lagstiftning, syn på vissa rörelser, attacker mot civila och så vidare.

Samma dag, i samma tidning, skriver Lena Mellin om en undersökning som har gjorts bland sverigedemokratiska väljare. Hon drar sig inte ens för att utmåla gruppens attityder som "skrämmande":

"Det är en skrämmande bild av SD-väljarnas djupa misstroende mot centrala funktioner i det svenska samhället som avspeglar sig i den djuplodande undersökningen från Aftonbladet/Inizio.
I undersökningen jämförs alla väljare med dem som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalen 2010 och 2014 och med de SD-sympatisörer som tillkommit sedan dess."
Häri ligger sannolikt förklaringen till motståndet mot attitydundersökningar bland just muslimer. Vänstermänniskorna fruktar helt enkelt att resultatet skulle bli något skrämmande. Om vi återgår till den undersökning som Mellin refererar till, så visar det sig att sverigedemokrater i allmänhet har lägre förtroende för många aspekter av hur Sverige styrs. Att riksdagen, där övriga partier gör de märkligaste krumbukter för att på olika sätt isolera SD, i denna grupp åtnjuter mindre förtroende än bland andra grupper är inte förvånande. Än lättare är det att förstå motståndet mot journalister, då de etablerade medierna ständigt bedriver rena kampanjer mot partiet. Låt oss i detta sammanhang också minnas när Expressen, med hjälp av kriminella aktivister, bedrev avancerad åsiktsregistrering av sverigedemokrater.

Lena Mellin avslutar med vad som skulle kallas för stigmatisering, om det gällde vissa andra grupper i Sverige:

"Sammanfattningsvis är det en häpnadsväckande dyster uppfattning som Sverigedemokraternas väljare och sympatisörer har om demokratiska viktiga funktioner jämfört med vanliga väljare. De sprider alltså en svartsyn om vårt samhälle som inte delas av majoriteten."

Det intressanta i denna historia är att det som vanligt blir känsligt när det gäller just muslimer. Jag är övertygad om att dessa fina vänstermänniskor inte skulle protestera om en undersökning gjordes bland kristna kring frågor om abort, kvinnliga präster, eller varför inte också terrorism. När muslimer, och vänstermänniskor, ska förklara varför muslimer aldrig ens ska behövas tillfrågas om sin inställning till terrorism och terrorgrupper, sägs ibland att kristna minsann inte tillfrågas om sin inställning till Ku Klux Klan eller Sydafrikas apartheidsystem. Men fråga dem då! Om det går bra att fråga just sverigedemokrater om deras syn på olika företeelser, borde det gå utmärkt att fråga även kristna, muslimer eller frimärkssamlare.
4 kommentarer:

 1. många inom media som Mellin skriver innan de tänker.

  SvaraRadera
 2. "Kulturrasism" framstår som mig som att det skulle kunna vara en mindre träffsäker, men kanske för gemene man mer lättförståelig synonym till det reella fenomenet Etnocentrism.

  Fast så används det ju inte.

  //Andras

  SvaraRadera
 3. Timo Sanadaji skrev på sin Facebook om Mellins ledare, som tydligt visar att bland allas svar, inte bara SD'are, så säger majorieten att de saknar förtroende på politiker och journalister. Tino's avslutning var klockren, kan tyvärr inte citera ordagrant. "Inte konstigt att befolkningen saknar förtroende för journalister när de påstår att majoriteten inte tycker som SD-väljare trots att tidningens egen statistik visar annat"

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://m.facebook.com/?_rdr#!/story.php?story_fbid=10153253046298231&id=560498230

   Radera