torsdag 19 november 2015

KG Hammar tycker att vi ska vända andra kinden till
I ett inlägg på SVT Opinion om terrorattackerna i Paris visar tidigare ärkebiskopen KG Hammar genom sin ståndpunkt, som han hämtar från kristendomen, exakt vad som gör den europeiska civilisationen sårbar för islamisk frammarsch:

"Att göra motstånd och visa beslutsamhet blir detsamma som att ropa på mer våld och mer dödande."

Sedan bjuder texten på det oundvikliga:

"Jesus talade om att älska sin fiende, vända andra kinden till, inte möta ont med ont utan med gott."

Den västerländska ivern att förstå den andre, kombinerat med självkritik och relativism, är på många sätt sympatisk, men inför en motståndare med en absolut sanning och avsaknad av all form av självkritik, är segraren given. Att en kyrkans man ger uttryck för denna hållning är inte märkligt, men inställningen präglar idag hela Västeuropa, möjligen delvis som ett resultat av kristendomens påverkan.

Angående citatet ovan, så har jag vid mer än ett tillfälle sett en referens till det när muslimer intervjuas om exempelvis terrordåd. Efter ett par förljugna kommentarer om hur muslimer inte kan lastas för vad som görs i samma ideologis namn, och den obligatoriska övergången till hur muslimer stigmatiseras, kommer det då med ett hånfullt flin: "Men vi kommer inte att vända andra kinden till", intervjuns enda uppriktiga mening.

Det är inte osannolikt att invasioner, som den av Irak 2003, skapar ytterligare några nya terrorister, men det är enormt verklighetsfrånvänt att tro att jihadisterna bara behöver lite kärlek och en tillvänd kind för att lägga ned vapnen. För vad händer med kristna i Irak och Syrien? De må vara aldrig så blida och fredliga, men de fördrivs och mördas iallafall.


3 kommentarer:

 1. Ju mer man hör och läser vad Svenska Islamkyrkans företrädare kläcker ur sig blir jag bara mer och mer övertygad om att mitt val att gå ur denna sekt var ett helt RÄTT beslut. Som grädde på moset stannar ett par tusenlappar i MIN plånbok istället för deras.

  SvaraRadera
 2. Hammar är som den tyska prästen (tyvärr glömt hans namn) under 30- och 40-talet som inte brydde sig förrän "inga fanns kvar att protestera när de kom för att hämta mig."

  SvaraRadera
 3. Judarna vände också andra kinden till (eller flydde) men det lindrade inte nazisternas judehat och dödande. Varken nazisternas eller muslimernas hat bygger på hatkänslor i vanlig bemärkelse vilken ofta beror på att man blivit kränkt och vill ge igen utan det är ett ideologiskt/reliigiöst hat som satts i system och dess inspirationskälla är inte kränkhet utan texter ur en "helig" bok och fanatiska ledares uppmaningar.
  Att vända andra kinden till är nog ofta smart i personliga relationer men att använda det som politisk strategi är helt vansinnigt och det var säkert inte det Jesus menade. Skulle KG Hamnar själv vända andra kinden till om en psykopat var ute efter honom? Det vore i så fall självmord vilket är en av de grövsta synderna.

  Stig

  SvaraRadera