söndag 29 november 2015

Två präster med svårslagen relativism


Den moderna Svenska kyrkans ansikten

Svenska kyrkans förfall har säkert undgått få, kanske tydligast manifesterad av den genompolitiserade och islamvänliga ärkebiskopen Antje Jackelén. Med anledning av Gina Dirawis utnämning till julvärd, rycker idag två präster ut till hennes försvar, med ett märkligt inlägg som främst kännetecknas av de båda prästernas relativisering av kristendomen. Under rubriken "Vi vill gärna se Gina Dirawi tända julens ljus i TV" får vi veta:

"Vi är två präster, jämförelsevis kristna och intresserade av tv tycker vi själva, och vi blev glada när vi hörde att Gina Dirawi blir årets julvärd i SVT. I en turbulent tid är det lätt att tro att Gud, livets goda krafter, försvunnit – isolation och misstänksamhet ökar i samma takt som respekt och människovärde minskar. Advent ger oss uppdraget att ge vårt fulla stöd åt Gina, både som muslim och programledare, men framför allt som medmänniska."

Presentationen som "jämförelsevis kristna" är möjligen avsedd att vara humoristisk, men texten i sin helhet ger stöd för begreppet. Det är fint att de vill ge sitt stöd till Gina som medmänniska, men att dessutom hylla hennes islam är aningen magstarkt. Varför vänstern lierar sig med islam är ett kapitel för sig, och varför Svenska kyrkan gör det ett annat. Min egen gissning blir att det antingen handlar om att vända andra kinden till, eller att se all form av religiös övertygelse som bättre än frånvaron av den.

"Ett fredsbudskap, har det sagts – ändå utsätts Gina, sedan utnämningen till julvärd, av osmaklig mobbning. Åsiktstomtar som tror sig springa kristendomens ärenden."

Jag antar att dessa båda präster inte ser sig själva som "åsiktstomtar", varför det är något arrogant att se alla andra med åsikter som sådana. Kritiken mot valet av Dirawi har säkert innehållit även mindre genomtänkta formuleringar, men det har också funnits gott om relevanta invändningar av fullt balanserade personer, bland annat om hennes återkommande antisemitiska uttalanden. Man får lov att vara antisemit, men om någon annan än en muslim uttalat samma saker, skulle de aldrig ha fått figurera i SVT. Också kritiken mot att en muslim ska leda en kristen högtid borde prästerna ta till sig.

Jag är själv inte troende och mina tankar kring valet av julvärd handlar inte främst om att en icke-kristen ska leda en kristen tillställning. Inte heller tycker jag att det är besvärligt att se människor med olika etnisk bakgrund i TV. Jag vänder mig främst mot SVT och deras iver att använda högtider till politisk propaganda. Jag tror att Gina Dirawi kommer att klara av julvärdsskapet på ett alldeles utmärkt sätt, men det är uppenbart att hon ges alla dessa uppdrag för att hon är en ung kvinna med bakgrund i Mellanöstern. Jag misstänker också att SVT inte främst syftar till att bryta svensk dominans eller att ge olika etniciteter samma möjligheter, utan helt enkelt att uppfostra svensken: "Om ni fortfarande inte omfamnar islam, ska ni minsann få en muslimsk julvärd", "Om ni fortfarande inte förstår mångkulturens välsignelse, så ska ert luciafirande omfatta rap från Rinkeby". På samma sätt blir Malena Ernamn nyårsvärd för att ge ett långfinger åt landets sverigedemokrater.

Låt oss återgå till dessa präster, vars relativism fortsätter oförtrutet:

"Det spelar ingen roll om du är frommis, ateist, sökare, kristen, muslim eller bara allmänt gnällig – alla har sitt perspektiv av universums mest storslagna kraft."
Just kristendomen har alltså ingen central plats för dessa representanter för Svenska kyrkan. Också vissa ordval är ovärdiga deras yrkesroll:

"Gina har fått ta mycket skit, märkligt nog på grund av sin tro. Kanske bör en del debattörer vara lite mer nyanserade då det gäller skräckpropagandan kring islam och lyssna lite noggrannare till julevangeliet?"

Är det så märkligt att den ideologi som Dirawi bekänner sig till väcker olustkänslor? Hur prästerna ser på sig själva förklaras också:

"Företrädare för godheten förstår att livet delas med varandra, en främling är den vän vi inte lärt känna än."

Återigen, jag är inte kristen och lägger inga religiösa värderingar i dessa prästers poserande, men kanske borde de vara mer upptagna av de kristnas situation i Mellanöstern, än att försvara SVT:s politiska agenda.
3 kommentarer:

 1. Altså varje gång jag läser en sån artikel jag börjar undrar vad är svenska kyrkan för kyrka? Eller underar jag om det är en kyrka överhuvudtaget?

  SvaraRadera
 2. Ja, ack. PK så det förslår. Antagligen suktar de efter att bli biskopar.

  SvaraRadera
 3. Luka Einar Vestergaard, född 7 januari 1979, är en dansk-svensk präst och poet. Han är dansk medborgare och uppvuxen i Lappland.

  Han har ett förflutet inom Miljöpartiet de gröna. Mellan 2003 och 2005 var Vestergaard språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. Vestergaard deltog aktivt i civil olydnad, stödde husockupationer med syfte att driva på bostadspolitiken i Sverige samt verkade för ett tydligare klassperspektiv i Miljöpartiets politik och införandet av ett socialt grundtryggshetssystem, en så kallad medborgarlön.

  Mellan 2005 och 2009 var Vestergaard chefredaktör och ansvarig utgivare för nättidskriften Anti, som han startade tillsammans med författaren Klas Lundström. (Wikipedia)

  En video med honom: https://www.youtube.com/watch?v=R1gOA2janbw

  SvaraRadera