måndag 7 december 2015

"Öppet brev till alla SD-väljare"
Vi är vana vid att då och då en lite finare människa sträcker sig ned till den sverigedemokratiska pöbeln för att i sin oändliga generositet försöka upplysa den arge unge mannen på bruksorten om hur världen egentligen ser ut. Man gör detta med kärlek och ett litet nedlåtande leende, eftersom sverigedemokraten inte kan lastas för att den inte vet bättre. Den senaste i denna rad av filantroper heter Dieter Stöpfgeshoff och har fått sitt "Öppet brev till alla SD-väljare" publicerat i Arbetarbladet, sannolikt eftersom han flera gånger tidigare medverkat i tidningen. Även om alstret knappast är unikt, är självbelåtenheten och föraktet för åsiktsmotståndare ovanligt oförblommerade:

"Älska gärna Sverige! Jag gör det. Men jag älskar samtidigt världen. Inte bara så där utan på grund av att jag har rest mycket, har sett mycket, har läst mycket, har träffat mycket härliga människor från alla världens hörn. Allt detta har förändrat okunskap till kunskap som är nödvändig i kampen mot fördomar."

Då denne Dieter i stort sett är en vanlig privatperson kan hans text kanske ses som ointressant, men den har som sagt publicerats, vilket i vanlig ordning har gjort att den delats och hyllats av de vänstermänniskor som älskar allt som är emot SD. Eftersom Dieter har lite större kunskap än andra människor, vill han gärna bjuda på sin analys:

"Det är dags att inte vara känslomässigt bestört över SD:s stigande siffror, att inte greppa efter verkningslösa politiska epitet, utan att nu reagera intellektuellt, sakkunnigt, historiskt."


Dieters grandiosa självbild förefaller vara en viktig del av hans personlighet. Om sin hemstad Gävle sade han i Gefle Dagblad:

"Gävle är trevligt, men det är också en stad där medelmåttighet och allmängiltighet belönas."

Hur ser då Dieters intellektuella, sakkunniga och historiska analys av sverigedemokraten ut? Den handlar förstås om enkla människor som söker enkla lösningar, då de är ouppmärksamma, okritiska, lättpåverkade, och därför politiskt vilsna:

"Ert missnöje söker efter omedelbar förändring, pekar ut åtgärder som har funnits förr, som har proklamerats av många partier och ledare världen över.
Dessa partier och ledare har historiskt sett gemensamma drag: de vill bli större, bygger program på missnöje, förtal och lögner och har medvind och framgång på grund av alla ouppmärksamma, okritiska, lätt påverkade och politiskt vilsna väljare som längtar efter karismatiska ledargestalter, som tar bladet från munnen, pekar ut fiender, ger till synes enkla och snabba lösningar."

Nu blir man förstås nyfiken på vilka liknande partier och ledare som utnyttjat oss lite enklare människor, och Dieter kan ge oss svar:

"Nu får ni SD väljare lyssna: Känns inte receptet som ni utskriver till er själva bekant ur historien? Har ni glömt bort hur Adolf Hitler, Francisco Franco, Benito Mussolini, Augusto Pinochet, Saddam Hussein, Muammar Abu Minyar al-Gaddafi mm. manipulerade de röstberättigade, körde över dem via statskupper efter att ha pekat ut grupper av människor som statens fiender som ballast i utvecklingen."

Att Adolf Hitler skulle dyka upp kanske inte var oväntat, men hur Dieter, med sin stora historiska kunskap, hittar paralleller till de övriga personerna förblir höljt i dimma. Denna märkliga taktik skulle man kunna använda mot vilka partisympatisörer som helst: "Jaså, du är centerpartist, känner du inte hur bekant ditt recept är om du tittar på Idi Amin i Uganda?". Låt oss lyssna vidare på Dieter:

"Min vädjan till dig är: Börja tänka i historiska termer och bilda dig en allsidig bild av verkligheten. Förenkla aldrig! Tänk långsamt, systematiskt och demokratiskt." 

Ack, om vi bara kunde tänka lite långsammare så att vi kom till insikt om massinvandringens välsignelse! Dieters ordination är så enkel och rättfram att även sverigedemokrater borde kunna ta till sig den:

"Så: SD-väljare, börja du också din resa mot fördomar, förvrängningar av sanningen, förenklingen av det svåra, försvåringen av det enkla.
Sök efter kunskap, bilda dig en egen uppfattning genom kritisk efterforskning.
Du kommer att bli överraskad vad hjärnan och hjärtat i samarbete kan uppnå."

Är detta alster verkligen det absolut bästa en människa av Dieters kaliber kunnat åstadkomma? I verkligheten har jag läst en stor mängd böcker och besökt ett antal länder som Dieter sannolikt inte satt sin fot i; från Brasilien till Australien, från Island till Sydafrika. Jag vågar dessutom påstå att jag alldeles själv har bildat mig en uppfattning om på vilket svenskt parti jag vill lägga min röst. Dieter har förvisso rätt i att läsning och resor ger kunskap, men denna kunskap innebär inte nödvändigtvis att man förespråkar en enorm invandring från tredje världen till Europa. Det kanske blir precis tvärtom.
17 kommentarer:

 1. Han är gammal.
  Att inte inse sin egen begränsning är knappast en merit.

  SvaraRadera
 2. Han är väl svensk, det förlåter en del.

  SvaraRadera
 3. Dessutom skriver du mycket bättre svenska. Han vill framställa sig som intellektuell, världsvan och bildad. Det blir patetiskt. Man bör uttrycka sina tankar på en stilnivå man behärskar om man inte vill dra ett löjes skimmer över sig.
  Medelmåttan och dumheten sitter verkligen i högsätet i dagens Sverige.

  SvaraRadera
 4. Men lyssna på vad han säger! Just långsamt tänkande tycks vara denne Dieters specialområde!

  SvaraRadera
 5. Säkert brynäsare som fått en puck i huvudet!

  SvaraRadera
 6. "Är detta alster verkligen det absolut bästa en människa av Dieters kaliber kunnat åstadkomma?"
  Sitter här och skrattar högt åt denna mening!
  Tack kära medmänniskor och ett speciellt stort TACK till dig Tobbe!
  Utan er, vars röster jag finner här på nätet,tror jag att jag hade tappat hoppet om den svenska mänskligheten för längesen.

  SvaraRadera
 7. Dessa partier och ledare har historiskt sett gemensamma drag: de vill bli större, bygger program på missnöje, förtal och lögner och har medvind och framgång på grund av alla ouppmärksamma, okritiska, lätt påverkade och politiskt vilsna väljare som längtar efter karismatiska ledargestalter".

  Det låter som socialdemokraterna. De har alltid velat bli större även när de på Erlanders tid låg på omkring 50 %. De byggde program på missnöje med arbetsförhållanden, låga löner och miserabla bostäder och har haft oerhört karismatiska ledare som t.ex. Branting, Hansson, Erlander och Palme.
  Några mer lögnaktiga politiker än Löfven, Sahlin, Wallström och Ullenhag har Sverige aldrig haft och de har lurat skjortan av miljontals "ouppmärksamma, okritiska, lätt påverkade och politiskt vilsna väljare".

  Varken Francisco Franco eller Benito Mussolini pekade ut några grupper som statens fiender utan de tävlade med socialisterna om makten. Francos politik sägs ha räddat livet på omkring 200 000 judiska flyktingar från nazisterna i Europa och inte heller Mussolini var antisemit.

  Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att den italienska militären under den tid de administrerade ockupationen av Vichyfrankrike skyddade judar från fransk polis som var följsamma mot nazisterna. Kanske därför svensk vänster tycker illa om fascisterna.

   Radera
 8. Det finns i Dieter S. värld några som verkligen är ofelbara och som står över all kritik: Sveriges makthavare hela det s.k. etablissemanget vars klokskap sverigedemokrater inte förstått.

  En äldre man som rest runt mycket i världen men av allt att döma ingenting förstått av vad som händer i Sverige.

  Om han varit borta för det mesta och inte hunnit sätta sig in i landets problem borde han ha haft förstånd att inte skriva dylikt men detta förstånd har tydligen saknats.

  Arbetarbladet publicerar väl också allt möjligt undermåligt bara den politiska synvinkeln är den korrekta.

  SvaraRadera
 9. Ah ah, tack Tobbe för din träffsäker glosa!

  SvaraRadera
 10. AB:s desperation tar sig nya uttryck. En inkrökt gammal tysk tror dom skall ändra på kloka svenska SD:ares åsikter. "Die dumme deutschen".

  SvaraRadera
 11. Dieter "glömde" räkna upp kommunismens många diktatorer.

  SvaraRadera
 12. När intelligensen inte förmår att avläsa verkligheten måste vi ifrågasätta den påstådda intelligensen.

  SvaraRadera
 13. Ja,han var dryg! :)

  Jag älskar olika folk - i deras länder!

  SvaraRadera
 14. Egentligen lönlöst att kommentera, han säger ju absolut ingenting.Men ändå, när han skriver "pekat ut grupper av människor som statens fiender" - menar han då sverigedemokrater kanske?

  SvaraRadera
 15. Såg på ett annat ställe att han är född i Solingen, Nordrhein-Westfalen 1942 och alltså inte verkar ha någon anknytning till DDR som annars hade varit logiskt. Solingen är känd för sina knivar kan jag upplysningsvis meddela för dem som vill skoja till det.

  SvaraRadera
 16. Ännu en person med analytiska förmåga som kroppkaka ... stön ...

  SvaraRadera