fredag 8 januari 2016

Anders Lindberg och åsiktskorridoren




Med anledning av årsdagen av terrorattacken mot Charlie Hebdo, bjöd SVT Aktuellt igår på en liten debatt mellan Anders Lindberg och Marcus Birro, det vill säga mellan en person som befinner sig tryggt mitt i åsiktskorridoren, och gör allt för att upprätthålla den, och en person som har råkat ramla ur den. Marcus Birro deltog förr i tiden i en mängd TV-program i alla möjliga sammanhang, men har nu straffats och i princip blivit persona non grata i etablerad media.




Så här brukar Anders Lindberg resonera. Det spelar till exempel ingen roll att undersökningar visar att invandringen för svenskarna är en av de viktigaste frågorna, eller att Sverigedemokraterna ökar i opinionen; Anders Lindberg menar ändå att frågan inte finns och att medborgarna i själva verket vurmar för de socialdemokratiska kärnfrågorna och värderingarna, eftersom han själv gör det. På samma sätt tycker han inte att det finns någon åsiktskorridor, eftersom han aldrig själv känt sig begränsad av någon sådan.

När han hävdar att Sverige har bland världens friaste medier, och att alla där kan uttrycka vad som helst, blir det direkt löjeväckande. Vi vet precis vilka åsikter och vilka personer som aldrig får något som helst utrymme i de etablerade medierna. Som vanligt kan Anders Lindberg endast se ur sitt eget snäva perspektiv, där han får vara ledarskribent och presentera sina alltid politiskt korrekta åsikter. Dessutom menar han att åsiktskorridoren har svängt till höger, men då utgår han ännu en gång från sina egna åsikter och hur han ur detta begränsade perspektiv ser världen. Personer som Alice Teodorescu eller Per Gudmundson må störa Anders Lindberg, men de har aldrig befunnit sig ute i kylan.

Han har också fel när han tror att åsiktskorridoren handlar om att man inte vill bli motsagd. Problemet är nämligen att en stor mängd personer inte ens ges möjligheten att yttra sig på dessa plattformar och därmed bli motsagda. Dessutom är inte argumentation vänsterns paradgren, då de alltid hellre försöker tysta oliktänkande eller karaktärsmörda dem, vilket exempelvis Tino Sanandaji är ett utmärkt exempel på. Eftersom han hävdar att invandringen till Sverige inte är lönsam, vilket vänstern uppenbarligen inte kan kritisera med fakta eller argument, försöker man istället framställa honom som en suspekt person. I det drevet har just Anders Lindberg varit mycket aktiv, vilket vi tittade på här. Ulf Nilsson har ibland fått uttrycka mindre politiskt korrekta åsikter, sannolikt eftersom han är en usel skribent, men det räckte att han i en krönika försökte nyansera bilden av kolonialismen för att den samlade vänstern ville se Thomas Mattsons, av alla människor, avgång.

I själva verket finns det ingen gräns vänsterut för denna åsiktskorridor, då även sovjetkommunister som Åsa Linderborg och revolutionsromantiker som Athena Farrokhzad när som helst bereds utrymme i offentligheten. Att stämplas som "extremhöger" gör att du aldrig blir inbjuden till någon morgonsoffa eller får skriva någon krönika, medan en person som Athena Farrokhzad i Sveriges Radio ges två timmar för att oemotsagd få tala om hur våld ska användas för att genomföra en vänsterrevolution. Samtidigt har inte en enda företrädare för det demokratiska partiet Sverigedemokraterna, som samlar en femtedel av landets befolkning, fått vara sommarpratare.

Marcus Birro har alldeles rätt när han menar att politiker och media sitter i samma båt och det är mycket trevligt att han lyfter fram alternativ media, som av åsiktskorridorens invånare kallas för allt från "hatsajter" till "avskrädeshögar" och "undervegetation". Därefter säger Anders Lindberg rentav att vi har "en oerhört fri debatt i Sverige", vilket förstås är skrattretande, men säkert är hans alldeles uppriktiga intryck, återigen eftersom just han och hans åsikter aldrig stöter på några hinder. Att han mot slutet blandar in "näthat" beror sannolikt på att han vill framställa sig själv som något slags offer i en imaginär och parallell åsiktskorridor. Vem är det egentligen som inte vill bli motsagd?





6 kommentarer:

  1. Bla bla bla A Lindberg...
    Byt ut honom och hans gelikar, tack!
    Perre

    SvaraRadera
  2. Marcus Birro avser säkert att säga att politiker och media sitter i samma båt, men det han faktiskt säger är att media och journalister sitter i samma båt. Jag tycker detta är symptomatiskt för Marcus Birros insats igår. Den gamla skärpan finns inte kvar och han ger faktiskt ett lite knäckt intryck. Det känns också som om han kommer med små trevare för att få komma tillbaka in i värmen igen - "både jag och Anders ...", "det finns viktigare frågor än invandring" etc.

    PS. Tobbe, i sista stycket har du råkat skriva etablerad media när du menar alternativ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hörde att han sade det, men jag tror att han egentligen ville säga just "politiker och media". Jag håller med om att han kunde ha varit skarpare.

      Tack för det sista påpekandet - nu åtgärdat!

      Radera
    2. Birros insats beror just nu antagligen på att han genomgår en uppslitande skilsmässa med krig om vårdnadsansvar - på toppen av att han blivit av med sina arbetsmöjligheter. Han verkar ganska knäckt och jag tror nog att svt var ganska skadeglada när de bad honom komma till studion och debattera med Anders Lindberg.
      Men min sympati har han, Markus Birro. Och han kommer att komma tillbaka - ännu starkare i sin argumentation. Heja dig, Birro - du är en idol för många.
      /Gunnar B.

      Radera
  3. Lindberg er en hæmningsløs løgnhals. Jeg har skrevet frit i danske tidningar hele livet. Første gang jeg forsøgte svenske, var efter det danske 2001 valg. Jeg var luft, jeg fik ikke engang et automatsvar. Jeg kender MANGE svenskere, der har opgivet at skrive i svenske tidningar. Der var helt enkelt censur i mage år. Kun internettet har fået Sverige til at lige et demokrati

    SvaraRadera
  4. Jag störde mig också på att han hävdade att hans meningsmotståndare inte vill bli motsagda. Finns det NÅT exempel på det?

    Lindberg hävdade även att mörkhyade och kvinnor får ta emot mer hot och "hat" än andra. Vad har han för belägg för det?

    SvaraRadera