torsdag 21 januari 2016

Dagens citat: Madelene Halvorsen


"Jag fick en klump i magen när jag läste det här. Jag fick ont i hela kroppen. Jag känner mig kränkt."
ExpressenMadelene Halvorsen beskriver sina rent fysiska upplevelser efter att ha öppnat en lärobok i psykologi och då blivit utsatt för en obehaglig nivå av rasism och sexism. För att illustrera hur olika personer kan uppfatta en situation på olika sätt, bjuder läroboken på ett par exempel. Vad som väckte anstöt var hur Ali från en bergsby i Turkiet tänkte när han befann sig på Tylösand i Sverige:

"Om det inte var så många lättklädda kvinnor på samma plats skulle han utgå ifrån att det var en stor samling prostituerade, antagligen omgivna av sina hallickar. Nu drar han i stället slutsatsen att svenska kvinnor i allmänhet är mycket sexuellt inbjudande och lättsinniga. Antagligen är många av dem också horor, tänker han och känner både ilska, skam och lockelse."

Personligen tycker även jag att det var ett lite märkligt exempel, men mer komiskt än anstötligt. Framför allt uteblev den där smärtan i hela kroppen. Om dagens studenter verkligen utgörs av dessa sköra blommor, är det kanske inte så förvånande att "trigger warnings" har vunnit terräng. Hur ska man kunna ta del av olika skildringar, för att inte tala om olika åsikter, om en text som ovanstående gör en kränkt? I den hårda verkligheten skulle nog en bikiniklädd kvinna i många turkiska bergsbyar ses som både sexuellt inbjudande och något rubbad, och objektifierar varandra på badstranden gör vi nog lite till mans.
3 kommentarer:

 1. Jaha, ett påhittat exempel i läroboken kanske. Men väldigt nära ett exempel från verkliga livet. Den (s)-märkte debattören Johan Westerholm återger på sin blogg ledarsidorna.se ett möte med en nyanländ asylsökare i 30-årsåldern som traskat runt på svenska gator och noterat kvinnornas klädsel. Till Westerholm ställer han frågan varför det är så många prostituerade på gatorna. Westerholm försökte förklara att denna klädsel inte alls signalerar prostitution. Asylaspiranten såg milt skeptisk ut. Westerholm blev inte trodd. Undrar just hur Madelene Halvorsen uppfattas av vissa asylaspiranter när hon är ute på stan?

  SvaraRadera
 2. När man får så starka psykosomatiska symptom som Madelene Halvorsen är det hög tid att kontakta en psykolog eller psykoterapeut. Hon är naturligtvis allvarligt neurotisk och går omkring med hög ångest som hon tyvärr har vant sig vid och betraktar som vanlig "vardagsångest" vilket det givetvis inte är när en text i en lärobok framkallar så häftiga fysiska reaktioner

  Stig

  SvaraRadera
 3. Stackars dig Madde....nog hög tid att du tar av dig skygglapparna!!!!

  SvaraRadera