lördag 16 januari 2016

Norsk TV om svenskt debattklimat
Svenskt debattklimat och mediers agerande framstår ofta som tämligen unikt i Skandinavien. Det räcker att titta över gränsen för att finna en helt annan kultur när det gäller öppenhet och hur offentlig debatt förs. Vi minns till exempel hur det såg ut när svenskar och danskar möttes i SVT Debatt för att diskutera jämställdhet, där Sverige skickade rabiata vänsterfeminister och Danmark helt normala och intelligenta människor.

Norska TV2 tog idag upp historien kring "We are Sthlm" och hur polis och inte minst medier hanterade historien. Elin Ørjasæter, som bland annat är krönikör i Aftenposten, kritiserar svenskt debattklimat och möter, av någon anledning, Aftonbladets Martin Aagård. De norska tittarna torde vara chockerade, om de inte redan känner till hur det står till hos deras grannar, över Aagårds debattstil och hållningar. Det är också värt att notera hur Elin Ørjasæter refererar till svenska alternativa medier, utan att stämpla dem som "hatsajter", "undervegetation" eller något liknande.
Observera hur Martin Aagård direkt går ut och underkänner alla berättelser om förövarnas etnicitet, och uttalar "utländsk bakgrund" som om själva uttrycket vore absurt, vilket han också understryker genom att lägga till "vad nu det skulle betyda". Självklart måste han också kalla Nyheter Idag för "högerextremt". Allteftersom Elin Ørjasæter kommer med sakliga argument verkar Martin Aagård allt mer tappa fattningen, sannolikt eftersom han från Sverige inte riktigt är van vid att man talar rättframt om verkligheten. Han höjer rösten och säger rentav "Du har ingen koll. Du har ingen aning om vad du pratar om". För övrigt har ingen sagt att "förorten" skulle vara någons identitet, men det råkar passa in i Aagårds förvirrade tirad.

Än mer bisarrt blir det när Aagård påstår att Ørjasæter aldrig skulle tala om "skandinaver", som om det skulle vara en märklig eller kontroversiell term. När Ørjasæter säger att hon visst skulle göra det, och exemplifierar genom att tala om skandinavisk dryckeskultur, tappar Aagård det fullständigt och konstaterar triumferande och hånfullt att vi i Skandinavien "säkert är stolta över vår fyllekultur", och vill tillägga något om fotbollshuliganer i Storbritannien, vilket knappast tillförde den aktuella debatten särskilt mycket. Han blir helt enkelt arg när någon attackerar de "stackars pojkar" han värnar om, och måste i sin ilska attackera, som någon sorts motvikt, västerländska kulturer. När han sedan talar om Nyheter Idag, ljuger han helt enkelt. Den sidan ägnar sig dessutom i mycket högre grad åt just granskande journalistik än vad Martin Aagård gör genom kommunistiska pamfletter på Aftonbladet Kultur.

Nyheter Idags Chang Frick och Elin Ørjasæter växlade idag några ord om saken på Twitter:

Detta inslag blev alltså ännu ett skandinaviskt möte där det är lätt att skämmas som svensk. Det är tur att många norrmän och danskar ändå verkar känna till att vi här har två helt olika uppsättningar av medier och personer som arbetar med dessa. Artikeln som Elin Ørjasæter hänvisar till kan läsas på Journalisten.no.
9 kommentarer:

 1. Nyheter Idag är, bland annat, torped åt SDs nuvarande partiledning. Den har använts i SDs interna strider.
  Sen tycker jag att den har gjort verkligt intressant journalistik. Också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker att Chang Frick har gjort en hel del märkligheter, men en nyhetssajt är det ju.

   Radera
 2. Et unntak dette her. TV2 er like politisk korrekt som NRK - som SVT. Kvalmende. I Norge har media endret seg ekstremt etter Svensk modell de 3 siste årene. Så det er ikke mye bedre her. Litt åpnere - sammenlignet med Sverige. Men dere er jo å regne som mer ekstreme enn IS. TV2- er bare shit - uendelig innvandrer positive. Men - nå må de slippe til noen.

  Den Martin - dåren, tilbakestående og ond.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte att man ska behöva skämmas som svensk bara för att fanatiker som Aagård och Arnstad skämmer ut sig i våra grannländer. Norrmännen skäms säkert inte över Breivik eftersom de inser att ingen tror att särskilt många norrmän är som Breivik och eftersom sådana som  Arnstad, Aagård och i stort sett hela den svenska journalistkåren mentalt sett är jämförbara med Breivik behöver vi inte oroa oss för att våra grannfolk förväxlar vanliga hederliga svenskar med den kulturmarxistiska sekten på landets tidningsredaktioner.

  Det blir ju dessutom komiskt när
  Elin Ørjasæter kritiserar svenskt debattklimat och bjuder in oikofobikern Martin Aagård som blir ett så levande bevis på vårt lands bisarra debattklimat att Elin Ørjasæter inte behöver säga så mycket.

  Stig

  SvaraRadera
 4. Mer från Elin Örjsaeter

  http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/En-rapport-fra-innvandringsdebatten--Elin-Orjasater-8318296.html

  SvaraRadera
 5. En av de allra mest negativa aspekterna med utvecklingen i Sverige de senaste åren är att den sått split mellan svenskarna. När Sverige möter Danmark i debattlandskamp håller man på Danmark, och när en svensk (om än med danskt efternamn) ska försvara Sveriges färger i norsk TV hoppas man att han ska göra bort sig fullständigt (vilket han ju också gjorde). När man lär känna en ny person här i Sverige måste man också "ligga lågt" innan man vet om vederbörande (se där ett ord som fungerar utmärkt i stället för "hen") är politiskt korrekt eller inte. Kort sagt, Sverige har delats upp i två läger och sammanhållningen har gått förlorad. Ett tråkigt exempel på detta från den senaste veckan är handbollslandslagets vilja att låta lagkaptenen spela med en regnbågsfärgad kaptensbindel i protest mot Polens förbud mot homoäktenskap. Återigen ska Sverige mästra andra länder och visa hur moraliskt överlägsna vi är. Som svensk vet man också att vurmar man för homoäktenskap är man också automatiskt för en omfattande muslimsk invandring till Sverige och allt annat som är "fint". För så antiintellektuellt funkar det i Sverige - man köper antingen hela paketet eller inget av det. För egen del är jag helt neutral i frågan om homoäktenskap, men jag är helt övertygad om att en omfattande muslimsk invandring till Sverige är av ondo. Ska jag då sätta mig framför TV:n och heja på ett svenskt landslag som åsiktsmässigt står för något som kommer att skjuta Sverige i sank? Nej, det går bara inte, och det är verkligen jätte-, jättetråkigt att behöva känna så.

  SvaraRadera
 6. Exakt! All antisvensk propaganda som media ska påtvinga oss står mig långt upp i halsen.Vad är det som gör att journalister tror att dom sitter inne med sanningen och svaren på alla frågor och varför höll jag med Danmark i debatten om invandringen (där katastrofen Arnstad deltog)? Jag lever i verkligheten (Malmö)och inte någon, säger någon!! journalist ska tala till mig som mindre vetande för att jag ser verkligheten på ett annat sätt än "eliten"!

  SvaraRadera
 7. Aagård ljuger inte bara om Nyheter Idag utan om fler saker. Han påstår att det fanns ett antal svenskar bland gärningsmännen i Stockholm, trots att polisrapporterna (som han påstår sig ha läst) bara ger belägg för någon enstaka som är svenskfödd, dvs. som inte ens behöver vara etnisk svensk. Vidare hävdar han att de afghanska pojkarna tillhör en "utsatt grupp" som "lever på gatan" etc. Här blandar han (medvetet?) ihop dem med de marockanska gatpojkarna. De afghanska "ensamkommande" pojkarna är ingen utsatt grupp. De bor på moderna boenden som kostar skattebetalarna tusentals kronor per dygn och person. Det har aldrig gått någon nöd på dem, som om det nu skulle vara skäl nog att antasta och trakassera. Aagård är en styggelse.

  SvaraRadera
 8. Argsint och grälsjuk, Aagård är vänstern personifierad.

  SvaraRadera