söndag 10 januari 2016

PVV fortsatt framåt
Idag presenterade det nederländska opinionsinstitutet Maurice De Hond sin väljarundersökning, som vanligt angiven i antal mandat som skulle erhållas i ett val vid denna tidpunkt. Eftersom förändringarna är små sedan den förra mätningen, där den största förändringen är att PVV ökar med två mandat, jämför min graf istället med den nuvarande mandatfördelningen, efter parlamentsvalet 2012.Geert Wilders PVV stärker alltså sin ställning som landets största parti och skulle idag få långt fler mandat än regeringspartierna socialdemokratiska PvdA och högerliberala VVD tillsammans, då de båda partierna har straffats rejält av väljarna. VVD har mer än halverats och PvdA är nästan utplånat jämfört med de 38 mandat partiet erhöll i det senaste valet. Motsvarigheten till det svenska Miljöpartiet, Groenlinks, har också ökat kraftigt, då de sannolikt har fångat upp en del missnöjda PvdA-sympatisanter.

D66 är liberalt, CDA kristdemokratiskt, medan CU är ett kristet parti. Av utrymmesskäl har jag utelämnat det än mer konservativt kristna partiet SGP (3), djurrättspartiet Partij voor de Dieren (4) och pensionärspartiet 50PLUS (4).

I Nederländerna är man van vid koalitionsregeringar, men även i Sverige kan snart Moderaterna och Socialdemokraterna tvingas att styra tillsammans. I så fall kan Sverigedemokraterna på sikt mycket väl få en ställning likt den PVV har.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar