tisdag 24 maj 2016

Nej, det är inte "apartheid"


Fotbollsturnering för "ensamkommande" i Ronneby.
Bör de dela utrymmen med lågstadieelever?


Dagens stora ämne i mediekretsar handlar om en friskola i Ronneby som ligger i samma byggnad som ett "Soft Center", där ett hundratal yngre asylinvandrare ska gå i förberedande klasser. Föräldrar till friskolans lågstadiebarn protesterar mot planer på att de båda grupperna ska använda samma ingång och toaletter. Att en fråga om skolingångar i Ronneby slås upp som en stor riksnyhet beror förstås på att man med lite god vilja kan få det till att handla om rasism, och då känner varje ledarskribent sig kallad. Aftonbladets Anders Lindberg sammanfattar historien på sitt eget sätt:




Var och varannan artikel ser också till att använda ordet "apartheid", för att vi fullt ut ska förstå hur fasansfullt det är med skilda ingångar för skilda grupper. Den beteckningen är förstås enormt överdriven, bland annat därför att ingen har föreslagit särskilda ingångar för de lågstadieelever som eventuellt har utländsk bakgrund. I Metro får de båda vänsterpartisterna Rossana Dinamarca och Daniel Riazat utrymme för att beskriva historien som "en normalisering av rasism" och passar förstås också på att slå ett slag mot friskolor.

Malin Norfall (S), oppositionsråd i Ronneby, säger:

"Jag önskar att skolan hade en värdegrund där man klarar att stå emot oron från föräldrar."

Man ska alltså nonchalera föräldrars oro på grund av någon "värdegrund"? Att ledarskribenter långt från Ronneby kan slå sig för bröstet är en sak, men när det handlar om ens egna barns trygghet ligger inte högtflygande principer och floskler i första rummet.

Jag förstår helt och hållet föräldrarnas invändningar och det har ingenting med ursprung eller rasism att göra. När man går i lågstadiet är man liten och kanske nervös varje gång man möter äldre barn. De nyanlända är upp till 15 år gamla, säkerligen ibland äldre, och det är ingen vild gissning att en sjuåring kan känna sig otrygg bland en större grupp tonåringar. Är det någon som under sin lågstadietid delade utrymmen med högstadieungdomar? Samma problematik kan också finnas för de nyanlända, som enligt rapporteringen kan ha vitt skilda åldrar, men det intresserar inte svenska debattörer som Anders Lindberg, eftersom det är rasism som ska identifieras.

Det mest intressanta med denna historia är den enorma uppmärksamheten, som inte alls motiveras av vad det faktiskt handlar om; vilka utrymmen som ska användas av två skilda verksamheter i en viss byggnad i en svensk kommun. Det svenska etablissemangets fixering vid rasism är djupt osund, inte minst då den försvårar en mängd diskussioner kring samhället och framtiden. Att dessa figurer inte ens drar sig för att använda sjuåringar som pjäser i sitt mångkulturella experiment är vad som är verkligt fasansfullt.





7 kommentarer:

  1. Jag hoppas att en dag majoriteten av svenska folket ska vakna så att vi kan ställa alla dessa quislingar till svars. Ett lämpligt straff, förutan att förverka allt de tjänat på sitt medlöperi, vore att tvinga dessa löpa gatlopp. Inte i media som de utsätter meningsmotståndare för utan i verkligheten. Det finns säkert flera konventioner och fördrag om skulle förhindra detta, i så fall får vi väl avsäga oss dessa.

    Jag har förövrigt sett bekanta som jag trodde hade bättre koll kommentera detta och liknande. Aningslösheten verkar vara astronomiskt.

    SvaraRadera
  2. Dessa s.k. barn har inte här att göra överhuvudtaget. Kommer de via ett annat EU-land ska de avvisas dit enligt Dublinförordningen. Kommer de med direktflyg från ursprungslandet ska de tillbaks dit med vändande flyg om de inte visar pass och visum till Sverige.

    SvaraRadera
  3. Dessa "antirasister" tar inte hänsyn ens till små barns trygghet och deras säkerhet! F.. ta dem! När jag gick i skolan gick lågstadiet i en byggnad, sedan hade mellanstadiet och högstadiet skilda skolgårdar. Man blandar inte åldersgrupper som har stor skillnad i åldrarna, det är det normala!
    Ina Höst

    SvaraRadera
  4. Anders Lindberg är osmaklig, jag undrar verkligen vad han är för sorts person, han drar sig inte för att ljuga eller förvrida sanningen så den passar hans agenda.

    SvaraRadera
  5. Det är som du skriver sjuåringar och inte Anders Lindberg som skulle drabbas om hans befängda uppfattningar togs på allvar och man tillmötesgick dem. Det finns goda skäl att hålla små barn separerade från tonåringar i skolmiljöer.

    SvaraRadera
  6. Det som stör mig är att diskussionen handlat om ensamkommande och inte olika åldergrupper generellt. Kan imte se annat än ogrundad rädsla för ensamkommande som några föräldrar vill monstergöra. Vad har dessa föräldrar för kunskap om dessa barn och deras bakgrund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt bilden från Ronneby så är det vuxna män det är frågan om och inga barn. Föäldrarnas oro är mycket väl befogad och berättigad.

      /jag

      Radera