lördag 30 juli 2016

Marine Le Pen i intervju efter mordet på fader Hamel


Igår kväll var Marine Le Pen gäst i France 2:s nyhetssändning för att svara på frågor om de åtgärder som hon har föreslagit för att bekämpa terrorismen. Dessa tog vi del av i det tal som hon höll efter terrordådet i Nice. Programledaren försöker ifrågasätta de föreslagna åtgärderna, bland annat genom ett tendentiöst litet reportage.

Det som jag har översatt med "nationell vanära" (indignité nationale) var en lag som infördes efter att Frankrike hade befriats 1944, och som slutade användas några år senare, för att kunna bestraffa de som inte hade begått något egentligt brott, men på olika sätt bistått ockupationsmakten. Det kan nu dröja några veckor innan vi får se Marine Le Pen i en studio nästa gång, eftersom hon brukar ta semester under augusti månad för att kunna tillbringa lite tid med sina tre tonårsbarn. Möjligen gör hon detta år ett undantag, då presidentvalet rycker allt närmare.

3 kommentarer:

 1. De "franska" terrorister som nämndes i inslaget är väl lika mycket franska som de "svenskar" som strider för IS är svenska? Det råder en nästan total sammanblandning av begreppen nation, land, stat och rike. Det första avser en grupp och de övriga landområden eller administrativ indelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Dessutom skulle stoppad invandring och utvisningar förhindra framtida attentat. Tunisiern som dödade 84 personer i Nice var tunisisk medborgare och tidigare straffad i Frankrike och borde ha utvisats före attentatet.

   Radera
 2. Marine Le Pen är en av de absolut största.Modig och vältalig.

  SvaraRadera