lördag 20 augusti 2016

Anne Ramberg: "Tiggarna har asylskäl"
Av alla asylaktivister som viftar med sina juristexamina som någon sorts auktoritetsargument är sannolikt Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg den mest motbjudande. Egentligen är hennes utspel kanske inte värre än exempelvis Viktor Bankes, men hennes personlighet och överklassmanér tillför ytterligare en dimension. Där Banke bor bland sina journalistvänner på Södermalm, sitter Ramberg runt hörnet från Strandvägen på Östermalm.

Dessa människor har alltid tillgång till medierna, vilket gör att Anne Ramberg i morse gästade TV4:s morgonsoffa.


Till att börja med måste jag påpeka att huruvida Sverige ska ha en omfattande asylinvandring eller ej inte är en juridisk fråga, vilket också blir tydligt när även dessa advokater måste förfalla till "kyla" och "humanism". En person som Anne Ramberg är dessutom den sista som ska uttala sig om "samtalston", eftersom hon i högsta grad tillhör de som skapar åsiktskorridorer och stigmatisering av åsikter.

När samtalet sedan kommer in på Socialdemokraternas testballong om lagstiftning mot tiggeri blir det fullständigt uppenbart hur irrelevant Rambergs juridiska ställning är, där hon tycker att en helt rimlig invändning är att man "inte kan lagstifta bort fattigdom", vilket även vi lekmän förstår att det inte handlar om. Jag tror inte heller att hon har särskilt mycket kunskap om Rumänien eller om hur romernas situation ser ut.

Helt diskvalificerad som jurist blir hon när hon ska motivera varför romer skulle kunna få asyl. Hög barnadödlighet och arbetslöshet har så vitt jag vet aldrig ansetts utgöra asylskäl ens i Sverige. Jag tror att det är hög tid att vi påminner oss om vad asylrätten egentligen var avsedd för en gång i tiden, det vill säga exempelvis en författare som måste lämna Sovjetunionen, och inte en permanent folkvandring från hela regioner.

Lika märkligt är att Ramberg inte kan se hur ett tiggeriförbud skulle kunna genomföras, trots att det finns en stor mängd lagstiftning som man skulle kunna kritisera på detta sätt. Ett tydligt exempel är sexköpslagen, som naturligtvis aldrig kommer att utplåna fenomenet prostitution och där gränsdragningsproblematiken är uppenbar, men där ingen säger att man "inte kan lagstifta bort sexualdriften".

Ja, Anne Ramberg, det är bara romer som inte ska få tigga, eftersom syftet med en sådan lagstiftning inte är moralisk, utan att få stopp på just detta inflöde. Att hon möjligen kan vara lite isolerad i sin mångmiljonlägenhet vid Strandvägen visar hennes imbecilla frågeställning "Vad ska vi göra med alla svenskar som tigger?". Det sitter inte svenskar och tigger vid varje gathörn och butiksingång. Bristen på logik visas vidare när hon i sammanhanget vill dra upp de "som sitter utslagna på bänkar och annat". Det är en helt annan fråga och där ska det svenska samhället göra vad det kan för att förbättra situationen för svenska medborgare. För övrigt är det fantastiskt att höra Anne Ramberg, av alla människor, använda ordet "självgod".

Den trötta floskeln att flyktingkrisen är en kris för flyktingarna, och därför inte kan vara det för Europa, blir ännu ett exempel där juridik har kastats ur rummet för att lämna plats för, tja, idioti. Att hon för att bekämpa stenkastning mot räddningstjänst vill "minska segregationen i samhället", samtidigt som hon alltså vill ha en enorm asylinvandring, gör inte hennes trovärdighet större.

När vi nu talar om jurister som poserar på detta område, kan vi avsluta med ett lite komiskt inslag, också från TV4:s morgonsoffa. Där ser vi Emma Persson, en nybakad asylrättsjurist, som använder sociala medier för att marknadsföra sig själv och försöka nå Anne Rambergs status.
Det har resulterat i att hon en gång blev inkallad som expert för att förklara begrepp som "asylsökande", termer som tydligen är helt obegripliga för allmogen. Hennes juristutbildning gör att hon kan definiera följande komplicerade begrepp på följande sätt:

Asylsökande
"Det är en person som har tagit sig till Sverige och sökt asyl hos Migrationsverket."

Flykting
"Det är ett ord som man använder i debatten på alla människor som flyr."

Kvotflykting
Här får vi höra att de nuvarande 1 900 kan bli 5 000, "och det är ju bra".

Ensamkommande flyktingbarn
"Det är ju ett barn som är under 18 år som kommer till Sverige ensam, utan vårdnadshavare." Här vill hon stryka ordet "flykting", eftersom det ju faktiskt är irrelevant, men man skulle också kunna stryka "barn" och varför inte "ensamkommande". 

Uppehållstillstånd
"Det är ju någonting man får, man har sökt asyl, och då så beviljas man uppehållstillstånd i Sverige...man har alltså rätt att stanna i Sverige." Vi får också den juridiska expertbedömningen att tillfälliga uppehållstillstånd är "inte ett bra förslag", "inhumant" och att det är "populistisk politik".

Min poäng är förstås att man lika gärna hade kunnat bjuda in mig för att förklara dessa termer och även jag hade gärna bjudit på personliga kommentarer av Emma Perssons snitt.
10 kommentarer:

 1. Bra igen! Tanten Ramberg är inte klok. Just det faktum att hon tillhör överklassen och bor på Östermalm gör att hon inte ens bör bjudas in till diskussioner av detta slag. Vad vet hon om verkligheten?

  SvaraRadera
 2. Vänsteraktivisternas egen TV-kanal bjuder vänsteraktivister på tid i rutan och alla vänstermuppar myser i studion under full konsensus. Jag fattar inte att folk orkar se på TV4. T o m SVT framstår som objektiv i jämförelse, vilket iofs säger mer om TV4 än SVT.

  Går den där kanalen ens med vinst? Dess infantilitet är på Bah Kuhnke-nivå.

  SvaraRadera
 3. "Man kan inte neka någon att söka asyl, det är en FN..., en..., en FN-bestämmelse."

  EN FN-BESTÄMMELSE??? Vad ini all grönsvedda är en "FN-bestämmelse"? Om lilla fröken Persson verkligen är jurist borde hon veta att alla har rätt att SÖKA asyl i Sverige genom att vi ratificerat FN:a allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna vilket framgår av Artikel 14.

  SvaraRadera
 4. Att alla stavar fel - det är flyttingar och inte flyktingar

  SvaraRadera
 5. Hon är en av de mest självgoda och frånstötande kvinnor jag kan tänka mig.

  SvaraRadera
 6. Ensamkommande flyktingbarn, är flock kommande vuxna lyxturister. De kommer för att det finns pengar att ta för ingenting, rättigheter utan skyldigheter, dumma svenskor som vill prova annat men låtsas vara gooooda medmänniskor, dumma feminister och idiotisk vänsterfolk, idioter som politiker, rättsystem som borde kallas felsystem osv.

  SvaraRadera
 7. Gillar verkligen dina reflektioner. En konklusion: En akademisk examen, t ex en Jurist examen är ju inte synonymt med intelligens. Man skulle kunna tro att de har fått för sig att Sverige är en stor förskoleklass.

  SvaraRadera
 8. Den ena och den andra kommer med sina tänk och formuleringar.99.9 % är det folk som inte lever i den verklighet vanligt folk lever i .Hon kan då öppna sitt hem för alla som bevis på att hon är så "jordnära"

  SvaraRadera