onsdag 7 september 2016

Kulturmänniskor fantiserar om Nya Tider


DN:s Björn Wiman lägger ut texten om "nazister".


Så var det då dags igen. SVT:s Gomorron Sverige hade i morse samlat sin kulturpanel och samtalet kom in på Bokmässan i Göteborg och givetvis också den mest spännande utställaren. Förlaget ifråga, AlternaMedia som ger ut tidningen Nya Tider, var förstås inte inbjudet, utan DN:s kulturredaktör Björn Wiman tilläts att oemotsagd fritt fabulera om tidningen. Han har en agenda och är möjligen fullt medveten om att han ljuger, medan författaren Denise Rudberg uppenbarligen inte har en aning om någonting, utan glatt spinner vidare på Wimans lögner och sin egen okunskap. Tillställningen är så dum och bisarr att det blir närmast parodiskt:Föga förvånande tycker Björn Wiman att publikationer som han ogillar inte ska beredas utrymme någonstans och att Nya Tiders medverkan helt enkelt måste ha berott på "en lucka i systemet". Att tidningen har presstöd, vilket han inte ens är riktigt säker på, tycker han är "groteskt". Observera hur upprört och ödesmättat den gamla skribenten Camilla Lundberg, som själv har arbetat på SVT, ställer frågan "Stämmer det att de har presstöd?". Det är inte omöjligt, eftersom vi befinner oss i Sverige, att Presstödsnämnden så småningom inför någon klausul om "värdegrund", men än så länge baseras det helt enkelt på antalet prenumeranter, utgivning och så vidare.

Om jag har räknat rätt lyckas Björn Wiman hela sju gånger säga "nazister" och "nazistisk", och han kan dessutom förklara att tidningen "uttalar hat mot demokratin". Det skulle då vara klädsamt om Wiman kunde ge något exempel på när detta hat mot demokratin har uttalats i tidningen, men jag har mycket svårt att tro att han skulle finna något sådant. Hela inslaget är en orgie i rent förtal. Att personer av denna typ glatt slänger sig med begrepp som "rasistisk" och "främlingsfientlig" i olika sammanhang känner vi till, men nationalsocialismen är en specifik ideologi. Om Nya Tider nu skulle ha som mål att plädera för nationalsocialismen, skulle det naturligtvis framgå och vi skulle klart och tydligt presentera oss på detta sätt. Den som vill se hur en nationalsocialistisk publikation ser ut kan gå in på Nordfront. Programledaren påpekar faktiskt att tidningen inte själv, förstås, använder denna beteckning, vilket Wiman bemöter på ett något enkelt sätt:

"Nej, de gör ju inte det, men det är ju så."

Nya Tider är inget politiskt parti eller ett propagandaorgan, utan framför allt en nyhetstidning. I den mån tidningen har en officiell linje kan ledarsidan läsas och eventuellt kritiseras, men inte heller där propageras för någon nationalsocialism. Att tidningen bekämpas och förses med dessa olika epitet beror helt enkelt på att vi bland annat skriver om invandringens konsekvenser.


Det var inte snillen som spekulerade.


När Denise Rudberg ska spinna vidare på något som hon inte har någon som helst kunskap om, blir det än mer bisarrt och spårar ur fullständigt. Angående yttrandefrihet får vi ett märkligt exempel på när den inskränks:

"De har inte rätt att göra hälsningar på det sätt de tycker är spännande."

Många misstänker att Rudberg i sin utläggning tänker på Vera Oredsson, som förklarade att en fotograferad utsträckt högerarm i själva verket var en vinkning, men hon är å andra sidan just uttalad nationalsocialist. Trots att Denise Rudberg inte vet någonting om tidningen ifråga, har hon förvånansvärt mycket att säga om den:

"Stå för er skit om ni ska hålla på med det här, men det gör de inte. De lutar sig mot demokratin som de hela tiden vänder sig ifrån."

Källa på det? Därefter går man över till att i vanlig ordning kalla oliktänkande för "troll" och den gamla tanken att dessa ska "spricka i solljuset" inför elitens överlägsna intelligens och argument dyker också upp. Direkt komiskt blir det när Björn Wiman rentav klagar på medieklimatet, som i hans värld är vad som gör att trollen inte spricker i ljuset. Då var väl Kulturpanelen ett föredömligt inslag, där ingen obekväm röst hördes och lögnerna kunde flöda obehindrat?
17 kommentarer:

 1. Jag såg också detta, och häpnade över den ohöljda mängden av starka, helt enkelt kränkande epitet som oemotsagda fick framföras. Detta var förtal om något.
  GuBe

  SvaraRadera
 2. Är SD rasistiskt? Är Nya Tider nazistisk? Ständigt dessa meningslösa SVT-diskussioner om epitet, i stället för att gå in på konkreta frågor. Vad gäller Nya Tider kunde debattörerna t.ex. förberett sig genom att välja ut ett antal artiklar från tidningen under de år den kommit ut och kommenterat dessa, och förklarat varför de är förkastliga. Det hade gett en helt annan trovärdighet. Dock tror jag inte de hade lyckats med detta. Jag har själv varit prenumerant sedan starten och aldrig känt mig ana ljudet av stöveltramp. Tvärtom är det en fantastiskt intressant och läsvärd nyhetstidning, kompletterad med en ledarsida som är ett under av förnuft och stringens!

  SvaraRadera
 3. Expo prenumererar jo själv på tidningen Nya Tider, och har ALDRIG hittat något som bryter mot Svensk lag. Jag utmanar Björn Wiman att komma med ETT bevis på att tidningen är nationalsocialistisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När helvetet fryser till is kanske du får ett bevis för det.

   A. Nonym.

   Radera
 4. fyfaen för dessa PK iter från södermalm!

  SvaraRadera
 5. Och Pravda-SVT agerar lydig vänstermegafon/PK-plattform... förment neutrala, objektiva statstelevisionen. Ännu äckligare.

  SvaraRadera
 6. Fria Tider skriver mycket om bl.a. Black lives matter och deras mytbildning om polisvåld, Rysslands roll i kampen mot IS, i varje nummer en artikel om någon svensk historisk person som t.ex. Carl von Linne, folkmusikfestivaler, folkmordet mot de vita/afrikanderna i Sydafrika, Donald Trump osv.  Hur i herrans namn kan någon tro att man kan få in nazistiska perspektiv i sådana artiklar.
  Under de två år jag läst NT kan jag inte minnas en enda artikel om judar där de skulle ha kunnat anlägga ett nazistiskt & antisemitiskt perspektiv. Inte heller en enda artikel om högerdiktatoriska ledare från Hitler och Mussolini till Pinochet och Bignone där de hade kunnat försvara ett diktatoriskt styrelseskick.
  Så hur kan sådana som Björn Wiman drabbas av tvångsföreställningen att Nya Tiders journalister är nazister? Antingen är han så blåst att han tror på alla rykten som sprids på nätet och inom sin egen gravt lögnaktiga yrkeskår eller så genomskådar han dem men väljer att underblåsa dem... "i ren Goebbelsk anda" skulle jag vilja tillägga men det vore faktiskt en förolämpning mot Goebbels som var en slugare och mer raffinerad mytoman.
  Jag respekterar mer ett gäng gaggiga sladderkärringar på ett symöte som pladdrar om det senaste byskvallret än SVT:s morgonsoffor och "kulturpaneler"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en databas över poliskjutningar i usa.
   Gör diagram eller vad ni vill.

   https://github.com/washingtonpost/data-police-shootings

   Radera
 7. "Dra fram trollen i ljuset så spricker dom."

  Själv såg jag nyss fyra troll som sprack. Det är förvånande hur historielös och nytidsdesorienterad man tillåts vara som "kulturperson". Det är lika förvånande hur usel på att följa statens avtal med SVT man kan vara utan att bli åthutad och entledigad och att man sitter och flinar med när den vänster-vänsterliberale agendajournalisten fabulerar. Men han kanske betraktas som alfahanne inom "kultursfären"?

  SvaraRadera
 8. Detta va det sjukaste jag sett på länge. Man undrar hur många av dessa som ens läst tidningen? Sen VART är alla dessa bevis som dom hänvisar till? Eller ska jag då få tycka att Björn Wiman är en pedofil bara för att jag tycker det och inte ska behöva presentera bevis för detta?

  SvaraRadera
 9. Annars brukar det höras från PK-håll att man minsann inte får diskutera dom som inte är här brukar det heta...när det passar.

  SvaraRadera
 10. Jadu Tobbe. Ska man skratta eller gråta, eller skratta så man gråter. Fan vet.

  A. Nonym.

  SvaraRadera
 11. En seriös journalist/programledare hade ställt följande fråga: "kan ni ge några exempel för era påståenden?". RIDÅ. Skulle blivit mycket tyst från Wiman och Rudberg eftersom de är helt barfota och bara fabulerar. Ingen av dem har läst Nya Tider och vet inget om vad som skrivs i tidningen. Töntar!
  /Gunnar Edlund.

  SvaraRadera
 12. Jag har sagt det förut, men du ska ha all beröm för att du överhuvudtaget orkar se och läsa igenom allt strunt dessa amöbor kommer med. För egen del har jag för längesen hittat off-knappen för mitt hjärtas välmående.
  /Emil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men jag bemöter allt sådant här för mitt eget hjärtas välmående!

   Radera
 13. Varför hör man aldrig talas om någon anmälan för förtal från de drabbade? I detta fall så kunde en polisanmälan vara på sin plats.

  SvaraRadera