tisdag 27 juni 2017

Européer dras in i hetsen kring BokmässanSom vi tidigare har noterat har de goda kulturmänniskorna i år varit bättre förberedda på AlternaMedias medverkan på Bokmässan i Göteborg, vilket gör att deras kampanj har fått en tidigare start, med bland annat fåniga "hot" om bojkott.

I dag kan SVT berätta att ett antal europeiska "kulturinstitut" också känner sig mycket oroade av just denna monter. Naturligtvis har de blivit underrättade av en svensk aktör, sannolikt med de mest fasansfulla fantasier om tidningen Nya Tider, eftersom jag knappast tror att de själva har plöjt igenom listan med utställare och studsat till inför namnet "AlternaMedia". Dessa tolv institut kräver rentav att mässan avbokar vårt förlag. I SVT:s artikel får vi veta:

"De skriver i det gemensamma mejlet till Bokmässans vd Maria Källsson att de känner en stigande oro inför Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Kulturambassadörerna menar att Bokmässans ställning i frågan är 'djupt problematisk' och att de åsikter som torgförs av Nya Tider är olagliga i flera av de undertecknandes hemländer."

Nonsens. Jag förstår, som sagt, att de har blivit serverade rena fantasier om vad Nya Tider innehåller, men jag har mycket svårt att föreställa mig att någonting som vi skriver skulle vara förbjudet i länder som Frankrike och Tyskland. Om de nu föreställer sig att tidningen gör sig skyldig till exempelvis hets mot folkgrupp, så är det ett brott även i Sverige. Mässans vd Maria Källsson ger faktiskt relativt bra svar på SVT:s frågor:

"Källsson menar också att de tagit fram tydliga principer i frågan: Nya Tider begår inget brott och har presstöd, därför är de välkomna oavsett vad mässan anser om deras åsikter. EUNIC-institutionerna menar å sin sida att det inte är fråga om yttrandefrihet, utan om huruvida man bör tillåta 'hatpropaganda' – där Bokmässan enligt dem går över en gräns."

Som vanligt går alltså gränsen för "hat" vid rapportering om invandringens negativa konsekvenser, medan rapportering om brister i exempelvis sjukvård eller skola är helt legitim. Jag vill ännu en gång ifrågasätta det här med "åsikter", dels eftersom en nyhetstidning inte har en specifik "åsikt", dels för att redaktionen består av ett antal individer som sannolikt har olika åsikter i ett antal frågor. Titta exempelvis på bilden överst, som är tagen vid förra årets mässa. Huvudartikeln har jag själv skrivit, och den handlar om turerna kring Migrationsverkets planer på att använda kryssningsfartyg som boende för asylsökande, en historia om fulspel och pengarullning. Är inte det relevant rapportering, och vad har det med hat att göra?

Maria Källsson får också frågan om "extrema röster", dit Nya Tider tydligen hör, som ett generellt dilemma för bokmässor, och det berör faktiskt en intressant aspekt. Hon svarar:

"För oss har den här historien på många sätt varit ny, men den är faktiskt inte helt olik hur det har sett ut på andra bokmässor i Europa. Det är ju ett fenomen som i vår tid genomsyrar hela samhället, och frågan är större än en enskild utställare: Nu handlar det om att vi som står upp för demokratin måste hitta ett sätt att motverka de krafter som inte tror på samma samhällslösning som vi andra gör."

Just det, det är nämligen så att bland annat Frankfurts bokmässa i åratal har haft utställare som av etablissemanget kallas för "högerextrema", och kanske borde den orolige tysken Arpad Sölter fokusera på den i stället. Sedan är det förstås patetiskt av Källsson att tala om "vi som står upp för demokratin" och en "samhällslösning" som alla utom Nya Tider står bakom. Den där andra samhällslösningen ska väl vara diktatur, men det har å andra sidan Nya Tider aldrig förespråkat. Källsson fortsätter på denna linje och säger:

"Man kan diskutera olika metoder: Är det bättre att stänga ute eller klä av dem med kloka argument? Där har vi kommit fram till att det senare är en bokmässas svar på en bra strategi."

Denna eviga arrogans. Visst, kom till vår monter och klä av oss med era kloka argument om varför Migrationsverket bör teckna miljonavtal med rederier för båtar som sedan inte ens kommer att användas. Låt oss titta på SVT:s lilla inslag om dessa europeiska figurer, med början på ovan nämnde Arpad Sölter:

Det är helt fantastiskt att dessa fina européer menar att vår lilla monter "skadar mässans rykte", medan varken islamister eller leninister tydligen har gjort det. Arpad Sölter kan kämpa för sitt "historiska bagage" och "mörka kapitel" på hemmaplan, i stället för att dra in det för att smutskasta en utställare som han inte känner till. Det är också fantastiskt att han säger att vi i Sverige själva ska få bestämma, samtidigt som dessa figurer verkligen har undertecknat ett brev med krav på vilka utställare som inte ska vara välkomna.
3 kommentarer:

 1. PK-kulturmaffian bedriver en renodlad hat- och förtalskampanj mot Nya Tider och de är lysande föredömen för de ungdomar och unga vuxna som vill utveckla sina färdigheter inom mobbing, bedrägeri, false news, begreppsförvirring, utpressning och all annan halvkriminell verksamhet som är svår att komma åt polisiärt och juridiskt.  De som, än så länge, befinner sig i gråzonen mellan vanligt fuffens och grov kriminell verksamhet har mycket att lära av kultureliten.

  SvaraRadera
 2. Vi är numera spanska medborgare och kan inte acceptera att typer som José Pedro Asenjo, kulturattaché hos Spanska Ambassaden, uttalar sig i våra namn. Vi protesterar.

  SvaraRadera
 3. När jag tar del av alla dessa drev mot Nya Tider så noterar jag att man aldrig presterat ett enda sakargument utan bara flåsande värdeord. Man undrar ju vad det är för människor?
  Var det inte så jude-förföljelserna genomfördes, genom ett flåsande hat från etablissemanget utan någon som helst verklighetsförankring.
  Borde detta inte kunna studeras vid något universitet, hur man piskar upp en hatstämning mot "statens" fiender. Ett ämne för en doktorering kanske.
  Då universiteten är så politiserade är väl det omöjligt.
  Det hotar ju maktetablissemanget.

  SvaraRadera