måndag 19 juni 2017

Front National tar åtta mandat


När rösterna nu har räknats efter det franska parlamentsvalets andra omgång blir Macrons parti La République en marche (REM) som väntat det överlägset största. Front National fördubblade antalet kandidater i den andra omgången, jämfört med 2012, och ökar nu antalet ledamöter från en enda till åtta. Om valet hade varit proportionellt skulle partiet i stället haft ett sjuttiotal ledamöter.


Orange: Macrons En Marche, med MoDem
Mörkblått: Republikanerna med stödpartier
Lila: Front National

Front Nationals ledamöter kommer från partiets starkaste fästen i den nordligaste och den sydligaste delen av landet.

I norr valdes:

José Evrard, Pas-de-Calais 3, 52,9 procent
Ludovic Pajot, Pas-de-Calais 10, 52,6 procent
Bruno Bilde, Pas-de-Calais 12, 55,1 procent
Marine Le Pen, Pas-de-Calais 11, 58,6 procent
Sébastien Chenu, Nord 19, 55,4 procent

I söder valdes:

Louis Aliot, Pyrénées-Orientales 2, 50,6 procent
Emmanuelle Ménard, Hérault 6, 53,5 procent
Gilbert Collard, Gard 2, 50,2 procent

Dessutom har Jacques Bompard från det regionala partiet Ligue du Sud, som kallas för "högerextremt", valts in. För att bilda en grupp i Nationalförsamlingen krävs formellt 15 ledamöter, men Front National ska nu försöka knyta till sig grupplösa ledamöter som kan tänkas stödja partiets program.

Efter att vallokalerna hade stängt i går kväll höll Marine Le Pen ett kort tal:


3 kommentarer:

 1. Stort tack Tobbe, för denna översättning!!! Uppskattas verkligen. Klokt talat igen av Marine!!! Att FN skulle ha 70 ledamöter om valet varit proportionellt- det är f-n inte klokt!!!! Hoppas de som är missnöjda med FNs resultat inser detta!!! Det måste väl betraktas som en framgång
  överhuvudtaget o ännu mera med tanke på det fruktansvärt orättvisa valsystemet!!! Hur många ledamöter hade de 2007 o 2002? Har Jean-Marie varit invald?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid dessa val fick de inga, men 1997 valdes Jean-Marie Le Chevallier in för den första valkretsen i det södra departementet Var. Värt att nämna är kanske att parlamentsvalet 1986 var proportionerligt, eftersom president Mitterrand ville splittra högern. Då fick FN 35 ledamöter.

   Radera
 2. Okej, tack för intressant info!!
  Tyvärr ser man ju på tex Youtube att många fransmän inte vet något - efter dagens pressträff med Marine o FN var det ngn som skrev (på franska) ständigt att det kan ju inte stämma att FN skulle fått typ 80 ledamöter (10 ggr det dom fick).... Men det är väl inget annat parti än FN som vill återinföra proportionella val...

  SvaraRadera