måndag 12 juni 2017

Macron mot absolut majoritet


Jean-Marie Le Pen vid valurnan.


Så har då det franska parlamentsvalets första omgång genomförts och som väntat ser president Emmanuel Macron ut att kunna få absolut majoritet. Hans parti La République en marche! fick nu 32 procent nationellt, men på grund av valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar motsvarar detta över 80 procent av Nationalförsamlingens platser.

Det mest positiva är att Socialistparitet (PS), som har dominerat i stort sett alla församlingar i landet, nu nästan utraderas. Högerpartiet Republikanerna (LR) förlorar hälften av platserna. Uppenbarligen har Macrons strategi lyckats, då hans parti vill samla både höger och vänster och av analytiker därför har kallats både "fånga allt" och "partiföretag".


Prognos antal platser, baserat på den första omgången.
Socialistpartiet ser ut att gå från 280 platser till mellan 15 och 25.


Front National gjorde inget strålande val, utan hamnade på 13 procent, men kommer sannolikt att få ytterligare ett par platser jämfört med dagens en enda. 119 av partiets kandidater har dock gått vidare till valets andra omgång.

I går kväll kommenterade Marine Le Pen denna första omgång:


8 kommentarer:

 1. Märkligt. Men om den ekonomiska kraschen kommer under den här mandatperioden så kan den här uppsminkningen av etablissemanget bli sittande med svarte petter. Vilket vore bra.

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för översättningen!
  Vilket märkligt, o icke representativt valsystem de har! Och det låga valdeltagandet tyder på att de som röstade för Marine i presidentvalet, blivit så nedslagna att de nu inte brydde sig om att rösta. Mycket oroande!! O politik som Macron nu kommer att införa- jag kan inte tro att en majoritet av fransmännen skulle vara för den!! Den kommer ju att innebära en katastrof för den vanlige fransmannen.

  SvaraRadera
 3. Ett valsystem där man får en (god) egen majoritet av 32% av rösterna borde knappast kunna kallas demokrati.

  //Andreas

  SvaraRadera
 4. Korrigerar lite mig själv. Efter att ha läst att FN i detta val fick 110 kandidater till andra valomgången, mot 61 år 2012, så skulle ju detta inte tyda på ett stort röstskolkande av FNs anhängare?
  Det att PS nästan utplånats, o även LRF gått kraftigt bakåt, visar ju bara att dessa båda partier uppgått i LREM.
  Den stora makt LREM nu kommer att få är ju närmast att likna vid diktatur eller totalitär stat. Skrämmande.

  SvaraRadera
 5. Hej Tobbe
  Varför ställer Marine Le Pen egentligen upp i parlamentetsvalet? Har hon inte en större plattform i EU parlamentet o som ledare för ENL? O hon vet ju att valsystemet i Frankrike är synnerligen orättvist. Naturligtvis hoppas jag hon vinner imorgon. Men är hon inte nu i en situation som mellan pest eller kolera. Hon måste bli invald i parlamentet. Men hon skulle ha större inflytande, en större plattform i EU. Vad finns det nu för möjligheter för FN att gå framåt, då PS o LR i praktiken gått ihop i LREM? Det som hon själv talade om för nåt år sen. Det är inte bara Frankrike som behöver Marine - hela Europa behöver henne....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man fundera över. Samtidigt är förstås den nationella arenan trots allt viktigare för partiet. Jag gissar att REM så snart kommer att få interna problem, och kanske rentav splittras, eftersom det är en samling nybörjare från alla möjliga håll. Det kommer också att tvingas ta obekväma beslut och kommer inte att ha samma stöd som nu.

   Radera
  2. Ja det får vi hoppas, det går så för LREM. O att Marine med FN kan komma igen. Läget i samhället skulle ju tala för det.

   Radera