söndag 9 juli 2017

Anna Kinberg Batra kämpar för trovärdighet


I dag är det Moderaternas dag i Almedalen. När Anna Kinberg Batra inför denna intervjuades av Aftonbladet var en av hennes viktigaste uppgifter att framstå som en normal människa, vilket lyckades någorlunda, även om det var spelat. Det var tur att NMR fanns på plats under själva talet, så att hon genom det där vanliga avståndstagandet kunde simulera passion och rentav få en applåd.

En annan viktig uppgift blev att lägga sig precis rätt i förhållandet till SD, något som snarare resulterade i ytterligare dimridåer.

Det är egentligen fantastiskt att hon verkligen säger att de var "för dåliga på politiken", något som måste ses som ett rejält underbetyg för personer som endast sysslar med just politik. Däremot blir det som vanligt förljuget när hon också säger att de var för dåliga på integrationen, när det i verkligheten handlar om att alliansregeringen helt enkelt släppte på ett alldeles för stort asylinflöde.

Oerhört förljugen är också "analysen" att SD:s framgångar beror på "missnöje med Stefan Löfven", som om invandringskritiker skulle vara mer imponerade av Fredrik Reinfeldts år vid makten. Vi får i vanlig ordning också "grupp mot grupp", men än mer bisarrt är påståendet att "skylla problem på invandringen" skulle vara rasistiskt. Naturligtvis finns det en mängd problem som direkt kan kopplas till just invandringen, och det lär Kinberg Batra också veta, men det är inte samma sak som att ge sig in i genetiska diskussioner om olika folkgruppers beskaffenhet. Det är inte heller samma sak som att beskylla den enskilde invandraren för det ena eller det andra. Man skulle nästan lika gärna kunna säga att det är rasistiskt att skylla allt på höga skatter, eller varför inte "vinster i välfärden". Även Kinberg Batra tycker alltså att ett särskilt politikområde ska få stå över kritik och använder till och med reinfeldtska barnsligheter. Festligt nog är de huvudproblem som hon själv nämner följder av asylpolitiken, som bristande integration och otrygghet.

Även detta inslag, liksom de i SVT och TV4, avslutas med rent trams, där syftet sannolikt är att ge en mänskligare bild av dessa politiker. Det är dock helt meningslöst, eftersom karriärpolitiker av Kinberg Batras snitt ser till att även sådana svar blir tillrättalagda. Dessa personer har sedan unga år lärt sig att aldrig ge ett ärligt svar.

Problemet är att allt handlar om makt, karriär och positionering, där Kinberg Batra var mycket nöjd med att följa med i Fredrik Reinfeldts vansinnespolitik, för att nu, när problemen blir allt svårare att förtiga, lika glatt börjar tala om "integration".2 kommentarer:

 1. "skylla problem på invandringen"
  Man kan ju lika gärna generalisera till
  "skylla problem på politiken"

  Det man måste göra är ju att specificera vilken politik.
  Och alltså vilken sorts politik som resulterar i vilken sorts invandring.

  Alldeles särskilt i Almedalen där det ju handlar om att analysera varje partis politik, jämföra dem med varandra och kanske komma fram till nåt.

  Inte "politiken" som något slags monoteistiskt block som …
  … hmm, vänta nu. ;)

  SvaraRadera
 2. Den färglösa Anna Kinberg Batra blev vald till partiledare sgs enbart för att hon är kvinna. Moderaterna trodde säkert att det var ett smart schackdrag men opinionssiffrorna för Moderaterna visar att det var klantigt för en kvinna som är en misslyckad kloning av sin manliga företrädare är ingen Lotto-vinst precis.
  Mycket pekar på att M kommer att göra ett mycket dåligt val 2018 och då tror jag att Anna Kinberg Batra ryker som partiledare.
  Det räcker inte ned att ha "rätt" kön för att leda ett parti mot framgång.

  SvaraRadera