söndag 10 december 2017

Dagens citat: Alexandra PascalidouDen mångfaldigt prisbelönade mediefiguren, som bland annat är expert på mångkultur, analyserar de senaste händelserna i Sverige.

I verkligheten är det svårt att hitta någonting som har mindre att göra med arabiska talkörer i Malmö, flaggbränning i Stockholm och brandattacker i Göteborg än kritik mot Soros i Ungern. Det ligger närmare till hands att tro att Sveriges import av Mellanöstern här ger oss scener som påminner om Mellanöstern. Eftersom Pascalidou knappast kan beröra islam eller asylpolitik, blir som vanligt Ungern en populär måltavla, egentligen för att de tillsammans med Polen motsätter sig asylinvandring från muslimska länder och "mångkulturell" propaganda. Kritik mot George Soros verksamhet, där han bland annat stöder organisationer som för migranter över Medelhavet, måste inte heller handla om antisemitism.

Det är också mycket symptomatiskt att makthavare i Europa pekas ut, medan makthavare i Mellanöstern tydligen är helt oskyldiga till regionens hat. En person som Viktor Orbán skulle alltså ha en större en skuld än både arabvärldens och Israels ledare. Pascalidou kunde åtminstone ha valt Donald Trump, som visserligen inte är antisemit, men alltid ett populärt hatobjekt i svenska medier.


På Västbanken såg det ungefär som i Malmö och andra
arabiska städer. Att protesterna skulle ingå i ett ungerskt
sammanhang är inte alldeles tydligt. 


Låt oss sammanfatta vad som faktiskt har hänt. En amerikansk president aviserar att USA:s ambassad i Israel ska flyttas från en stad till den stad som Israel självt ser som sin huvudstad, något som även tidigare presidenter har utlovat. Det borde egentligen inte väcka någon större uppståndelse, men precis som karikatyrteckningar måste det leda till upplopp och aggression. Människor som befinner sig i Sverige, och definitivt borde ha andra prioriteringar än var USA förlägger sina ambassader, skanderar om knivar, skjutningar och referenser till 600-talets stordåd. När Myanmar flyttade sin huvudstad till Naypyidaw 2005, eller Kazakhstan till Astana 1997, såg jag inte en enda människa i detta land rasa.4 kommentarer:

 1. Men herre jösses, begriper du inte skillnaden mellan Jerusalem och flyttade huvudstäder i Burma, Brasilien, Nigeria eller Kazakstan, där flytten gått till oomtvistat inhemskt territorium? Brassarna flyttade till Brasilia, de ockuperade inte Uruguay och hävdade att nu är det Montevideo som är huvudstad och ambassaderna skall flytta dit också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, men det var inte poängen, utan ett sätt att framhålla det absurda i att personer i Sverige hetsar upp sig över var USA väljer att förlägga sin ambassad.

   Radera
 2. Med tanke på de tyvärr inte helt otroliga följdverkningarna - i värsta fall nytt storkrig med enorma flyktingströmmar - är det av största intresse även för Europa inklusive Sverige vad USA gör eller inte gör.

  SvaraRadera
 3. Redan i april i år erkände Rysslands president Putin att Jerusalem är Israels huvudstad (i samband med ett besök av israeliske premiärministern i Moskva).

  SvaraRadera