måndag 4 december 2017

Dagens citat: Linnéa Bruno (FI)


"Jag ser fram emot den dag då ledaren för Ung i Sverige, Fatemeh Khavari blir statsminister. Ungefär som vi idag skakar på huvudet och skrattar åt Staffan Heimersons oro över att jämställdhet hotar den sexuella glädjen, föreställer jag mig att vi då kommer att reagera när en 80-årig Jan Björklund framhärdar i att kvinnor med hijab alla är förtryckta och inte inser sitt eget bästa."
ETCFeministen Linnéa Bruno vill på vänstersidan ETC slå ett slag för islam och särskilda asylregler för afghanska män. Till att börja med förblir vänsterns allians med och vurm för islam fascinerande. Jag skulle tro att det har skrivits ett antal intressanta böcker på detta tema och eventuella rekommendationer tas tacksamt emot.

Fatemeh Khavari är mest känd för att vara talesperson för den där manifestationen i Stockholm, där ett antal afghaner strejkade från sysslolöshet för att kräva permanenta uppehållstillstånd för hela gruppen i Sverige. Det är för övrigt lite listigt att utse en kvinna som ansiktet utåt för en grupp som till över 90 procent består av män.


När vänstern allierar sig med islam och slöjan
blir en del av feminismen.


Samtidigt har hon inte riktigt den perfekta bakgrunden, utan en som motsvarar många av gruppens andra personer. Hon är varken född eller uppvuxen i Afghanistan, utan i Iran, precis som hälften av de övriga. Inte heller Fatemeh är ensamkommande, utan har här mor, tre bröder och en syster. Att hon själv kom till Sverige berodde, föga förvånande, att en äldre bror redan hade skickats hit och sedan kunde ta in resten som anhöriga.

Hon och Linnéa delar i denna fråga samma åsikt, men varför innebär det att hon skulle vara den perfekta statsministern? Jag misstänker att denna markering också handlar om det vanliga identitetsresonemanget, där det helt enkelt skulle vara lite fint med en muslimsk kvinna i slöja på det högsta ämbetet. I viss mån beror tilldelningen kanske också på att Fatemeh själv, när hon fick som mest hyllningar i medierna, meddelade att hon skulle bli just statsminister.

För övrigt är det alldeles korrekt att många kvinnor bär hijab frivilligt, men det gör inte den iögonfallande symbolen mer angenäm. Att det endast är 80-åriga män, varför nu de inte ska få delta i samhällsdebatten, som inte förstår varför islam är det nya och spännande är dock inte sant.
2 kommentarer:

 1. På 60-talet rabblade vänstern Karl Marx's teser och skyllde all ondska i världen på det kapitalistiska systemet och planekonomi skulle vara nyckeln till pärleporten till det godaste av alla tänkbara samhällen. Men så kom glasnost, järnridån och Berinmuren föll och inte ens Kina är en planekonomi längre.
  Det var startskottet på vänsterns desperata kamp att skaffa sig en ny identitet som de tror går hem hos allmogen lika bra som Marx & Lenin gjorde under 60-talet.
  Vad de inte inser är att bland vanliga svenskar är Muhammed inte mer populär än Marx & Lenin, koranen fascinerar inte mer än Det kommunistiska manifestet (eller Mein Kampf, bestsellern bland muslimer) sharialagar eftertraktas inte mer än planekonomi, muslimska no-go-zoner önskas inte mer än Sovjets kolshoser.
  Yttersta vänstern lär sig inte att en sgs utdöd ideologi inte kan bli livskraftig bara för att man stöper om den i en ännu värre form.
  Vänsterpartiet har bara fått över 10 % två gånger (1944 och 1998) under sin 100-åriga historia. Dess ena systerparti, Fi, har kämpat i 12 år med att få så många svenska kvinnor att hata män att de kommer in i riksdagen men ännu inte lyckats pga att kvinnor i allmänhet inte är så neurotiska som Schyman och hennes partikamrater hoppas på. V:s andra systerparti har lyckats bättre pga att de har "miljö" i partinamnet men är också snart ute ur leken.

  SvaraRadera
 2. Vänstern har alltid fiskat bland rörelser i samhället där de tror sig vinna röster. Och då får deras grundideologi stå i bakgrunden. Islamister har alltid fördömt kommunism och vänster ideologier. Där de tagit makten har de i flera fall hängt dem i närmaste lyktstolpe. Men historielösheten och skygglapparna bland dagens vänster är skrämmande.

  SvaraRadera