torsdag 28 december 2017

Dagens citat: Susann Senter


"Vi ville inte könsbestämma det lilla barnet med en gång."
ExpressenDomprosten i Västerås förklarar varför man i en annons kallar Jesus för "hen". En normal människa kan ju tycka att Jesus varit tämligen könsbestämd i ett par tusen år, men Svenska kyrkan är som bekant numera en organisation i nyvänsterns tjänst. Susann Senter fortsätter:

"Vi har avsatt två arbetsdagar för alla medarbetare för att prata om likabehandling. Hur vi könskodar varandra har varit ett av samtalsämnena."

Den aspekten är endast relevant för transsexuella, och vi har aldrig tidigare hört att Jesus skulle ha definierat sig som kvinna. Festligt nog är Susann ändå tillräckligt reaktionär för att bjuda på egna könsstereotypa föreställningar:

"De flesta 1800- och 1900-talsbilder av Jesus är ganska feminina. Han är mild, har lockigt hår och är inte särskilt kraftfull i fysiken."

Jag kan förvisso förstå varför sådana framställningar kan ses som feminina, men enligt nyvänsterns genusteorier är kopplingen helt förkastlig. Å andra sidan är Susann inte främmande för rent trams:

"Jag hade önskat att vi haft 'hen' i vårt språk, som finskan. Då hade det här inte varit lika provocerande."

De finsk-ugriska språken råkar ha ett pronomen för både kvinnor och män, i ungerskan "ő", men det är en helt annan sak. När krafter i Sverige försöker införa "hen", för att inte tala om det ännu fånigare "en", handlar det om en politisk kampanj som inte har en naturlig plats i språket. För övrigt könsbestämmer exempelvis de romanska språken även adjektiv, där en person alltså inte bara måste tänka på hur den är, utan också ta hänsyn till vad den är.

Svenska kyrkans trendkänslighet väcker ett par frågor. Kommer vi att få nya bibelversioner, där alla figurer har blivit könlösa? Kommer Svenska kyrkan våga ifrågasätta den där andre profetens kön?
9 kommentarer:

 1. Haha, slutklämmen verkligen magnifik!

  SvaraRadera
 2. Hur ska Svenska (HBTQ-)kyrkan göra med De tre vise männen, Johannes döparen och "guds son". Blir det De tre vise transvestiterna, Johanna döparen och "guds avkomma"?

  "Hur vi könskodar varandra har varit ett av samtalsämnena."

  "Könskodningen" i Bibeln är mellan 2 160 - 1 900 år och det har inget med "kodning" att göra utan beror på att t.ex. evangelisterna levde ca 50-100 år efter Jesus och borde bäst känna till vilket kön han tillhörde.

  Att könsneutralisera Jesus och andra bibliska personer är ju renodlad historieförfalskning. Ingen av dem var hermafrodit eller könlös dvs kastrerad.

  SvaraRadera
 3. För de som fortfarande vill ha en kristen tro och undvika dagens Svenska Kyrkas alla besynnerliga "moderna tillrättalägganden" så kan det vara en god idé att konvertera till Katolska Kyrkan som inte vänder kappan efter vinden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påven är dock ungefär som Anders Lindberg. Påvens utstyrsel är dock lite maffigare, det kan jag hålla med om.

   Radera
 4. Jag har erfarenhet både av Finland och det finska språket att min bedömning är att "hän" inte på något vis gjort finnarna kön- eller menlösa. När det gäller könsroller är finnarnas minst lika påtagliga som finlandssvenskarnas trots avsaknaden av genusspecifika personliga pronomen i tredje person.

  SvaraRadera
 5. "De flesta 1800- och 1900-talsbilder av Jesus är ganska feminina."
  Jo, om man nu anser att det är feminint med skägg så stämmer väl det.

  Men nu jävlar är det väl dags för normbrytning ?
  Väntar med spänning på att någon PK-människa ska förklara att det är fel att könsbestämma profet-hen Mohammed.... ?
  Väntar...väntar...väntar..., men så långt vill dom tydligen inte gå...

  /
  W

  SvaraRadera
 6. DET VORE JU TOPPEN BRA om SvK´s folk tänkte sig för innan de agerar som idioter, dårar etc. som bl.a. Susann Senter som skall vara präst, och tillika Domprost.

  SvaraRadera
 7. Att kalla Jesus Hen är en skamlig handling. Det är som att säga emot Guds ord. Har ni glömt vad som står i Bibeln(Första moseboken) jag kan inte hitta ordet hen , utan Gud skapade han och hon och inget annat. Lägg ner Susann!!!!

  SvaraRadera
 8. Det vore modigt om svenska kyrkans företrädare försökte påverka den andra stora religionen med sitt nya vänsterliberala tankesätt.

  Vågar de inte ifrågasätta Muhammeds kön bör de lämna sin patetiska vänsterideologi bakom sig, om de nu inte vill tappa fler medlemmar än de redan gjort.

  SvaraRadera