torsdag 14 december 2017

Det nya Sveriges nyhetsflöden
Det händer ibland att själva placeringen eller följden av nyheter oavsiktligt avslöjar samband eller motsägelser. En ledartext kan exempelvis lovprisa mångkulturen, medan nyhetsartiklarna nedanför talar om personrån och skottlossningar. Ibland kan det se ut som gårdagens Aktuellt, där i stort sett hela nyhetssändningen hade någon sorts koppling till det nya Sverige, både avseende händelser och rådande klimat:

Det första inslaget handlar om att pensionsåldern ska höjas, vilket förstås beror på ett behov av att få fler intäkter och färre utgifter för statskassan. Här kan ju någon hävda att det beror på att allt fler blir äldre, men vi har å andra sidan fått lära oss att det är en situation som asylinvandring skulle avhjälpa. I verkligheten kostar den årliga asylinvandringen, inte minst kategorin "ensamkommande", enorma summor pengar. Även om många av dessa så småningom förvärvsarbetar och betalar skatt, tar det alltför lång tid och gruppens sysselsättningsgrad är lägre än för befolkningen i helhet. I kommuner som glorifierade Sandviken leder det redan till skattehöjningar.

Därefter får vi knivmordet på en skola i Enskede, där en formellt 17-årig afghan höggs ihjäl. Den afghanske aktivisten Amir Nabizadeh har i sitt flöde bland annat berättat att mordoffrets mål var att ta hit familjen från Iran. Jag nämner inte det för att på något sätt vanhedra brottsoffret, utan för att ännu en gång påpeka hur absurt det är att vi har en särskild fil för just afghanska män. Så vitt jag vet har ingenting hittills framkommit om gärningsmannen, vilket gör att vi får använda den logik som svenska mediekonsumenter har vant sig vid. Just det faktum att inga detaljer har delgivits, får många att misstänka att det handlar om en annan utlandsfödd. Jag kan ha alldeles fel, och får då skämmas, men om gärningsmannen hade varit etnisk svensk är jag övertygad om att vi inte bara hade fått detaljer, utan också stora reportage om rasism. Hur fel jag än må ha, så är det ett faktum att systemmedias sätt att rapportera har skapat ett särskilt förhållningssätt till deras kanaler.

Vi får också en uppföljning om brandattacken i Göteborg, där en palestinier och en syrier har häktats.
Efter ett inslag om John Ausonius och internet, kommer sedan det inte alltför överraskande avslöjandet att det byggs fler moskéer i Sverige än någonsin. Eftersom jag är partisk i även denna fråga, skulle jag säga att den intervjuade Liv Farholt representerar naiviteten i Sverige:

"Jag tycker det är bra. Det är väl bra att det finns för alla, av olika religioner."

Desto gladare blir jag av Ingela Ljungs svar och ger också en liten guldstjärna till SVT för att de faktiskt inte klippte bort det. Hon vill inte se en ny moské och svarar på frågan om det handlar om byggnadens utseende:

"Nej. Jag är svensk."

Det var förvisso inte ett särskilt utvecklat resonemang, vilket kan vara svårt att leverera när man plötsligt får en mikrofon uppkörd i ansiktet, men vi kan nog förstå vad hon egentligen menar. Varför ska en svensk bli glad över att ännu ett monument över en fullständigt främmande ideologi uppförs? Framför allt var det trevligt att se att hon inte hänvisade till något svepskäl om stadsmiljö, buller eller liknande, vilket tyvärr är en vanlig taktik hos hunsade och konflikträdda svenskar. Att sverigedemokraten som opponerar sig är utlandsfödd kanske ger någon politiskt korrekt tittare huvudbry, i folkmun kallat "PK Syntax Error". Till saken hör att jag inte tror att vi står i färd att bygga 15 ortodoxa kyrkor, synagogor eller buddhistiska tempel. Det är islam som alltid flyttar fram positionerna och skapar ständiga krav kring mat, klädsel, hälsningar, badtider med mera. I Norrköping ska det redan finnas ett par moskéer, men det behövs förstås många fler.

Nästa inslag handlade om tvångsgifte och de fall där flickor på det ena eller andra sättet tas till föräldrarnas hemland för att giftas bort. Det är inte bara tragiskt för de drabbade, utan visar också hur starkt kulturer och mentaliteter lever kvar även efter att en person har befunnit sig i Sverige i många år. Jag har en viss insyn i klan- och hederstänkande, men det förblir ändå något obegripligt hur en förälder som har lämnat hemlandet föredrar att deras dotter gifter sig där, framför att utbilda sig och få ett så bra liv som möjligt i Västerlandet.

Eftersom gårdagens datum var den 13 december fanns också ett inslag om luciafirandet, där det förstås var viktigt att påpeka att det inte var en gammal tradition. Det kan ju diskuteras, eftersom det moderna firandet anses stamma från 1920-talet och har högtidlighållits i några hundra år före det, men framför allt sett till att vi ofta får höra att Ramadan är en svensk tradition.
Det är inte varje dag som nyhetssändningen till två tredjedelar består av det nya Sverige, men jag tror ändå att dessa inslag säger någonting om utvecklingen. Frågor och problematik vi i dag har att förhålla oss till omfattar alltså bland annat knivmord på skolor, brandattacker motiverade av en konflikt i Mellanöstern, moskébyggen och tvångsgifte. Å ena sidan har vi konkreta resultat av det mångkulturella projektet, å andra sidan propagandan för att det ska fortsätta.

4 kommentarer:

 1. Västsvenska lantmän:
  "Just det faktum att inga detaljer har delgivits, får många att misstänka att det handlar om en annan utlandsfödd."

  När man läser/hör/ser svensk media av idag så måste man likt en nutida 'kremlolog' analysera
  -Vad är det som inte sägs?
  -Vad är det som inte kommer fram?

  SvaraRadera
 2. "Anderssons lucia ska stå för mångfald"

  Jag tycker det är så jäkla osmakligt att man använder svenska och kristna högtider till att föra fram politisk propaganda. Jag är uppvuxen i ett Sverige på 60- och 70-talet då lucia bara var lucia med lussekatter och sånger, jul var jul, påsk var påsk och ingenting annat. Tänk om SD med hela svansen av sverigevänner började svamla om att lucia ska stå för svenskhet oavsett hennes ursprung och sätta blå strutar med gula stjärnor på stjärngossarnas huvuden,
  påskärringar i blågula dräkter och jultomten insvept i svenska flaggan.

  Orden "mångfald", "blandkultur" och "allas värde" har bitit sig fast som en tvångstanke i vissa människors hjärnor på ett mycket neurotiskt sätt. De missar inte ett enda tillfälle, en enda högtid till att föra fram sitt "budskap" som en grammofonskiva som hakat upp sig.
  Varför gör inte t.ex. djurvänner och naturvänner om lucia till de utrotade djurens lucia & skyddshelgon och göra tomten till naturvän som bara delar ut miljävänliga julklappar - Miljötomten!

  SvaraRadera
 3. "Självklart är ramadan en svensk tradition"
  Om det vore självklart hade det inte funnits någon anledning att skriva om det och fråga politikerna vad de tycker. Vad anser de om midsommarfirande, är det svenskt? Vore det vettigt att diskutera det också?
  Om ramadan är en svensk tradition så är även sabbaten,  Diwali och Holi (hinduism), Bodhidagen och firandet av Mao Tse Tungs födelsedag svenska traditioner.
  Det är helt meningslöst att kalla någonting "svenskt" om allting är svenskt.
  Frågan är om dessa hjärntvättande och hjärntvättade (är de både offer och förövare?) politiker anser att ramadan även är en rysk högtid (finns mkt muslimer där också) och om midsommarfirande är en thailändsk högtid (många svenskar där). Och sabbaten kan mycket väl vara en afrikansk högtid om det finns en grupp judar i något afrikanskt land.

  "Hur mycket invandring tål Sverige" var en fråga som väckte mycket kritik för några år sedan. En minst lika aktuell fråga är: hur många idioter tål Sverige? (fr.a. i ledande positioner).

  SvaraRadera
 4. Som Nicolai Sennels säger borde vi sluta tala om invandrare om. Inv. Brottslingar och invandring.
  Istället kan vi tala om Muslimska brottslingar, Islam och muslimer då det till 90% är vad som gäller.

  SvaraRadera