lördag 2 december 2017

Ulf Kristersson (M) bjuder på floskelfest


Ulf Kristersson har funnits i politiken längre än SD
och hade inte några problem med Reinfeldts asylfanatism
när det gynnade karriären.


Det är som bekant ofta tröttsamt och inte minst frustrerande att lyssna på vissa politiker som har vigt sitt liv åt denna karriär sedan ungdomsåren. Inget svar kommer från hjärtat, utan utgår från en positionering och vad som skulle vara den perfekt avvägda formuleringen. Anna Kinberg Batra (M) kallades ofta för "robot", men frågan är om den relativt nye partiledaren Ulf Kristersson är så mycket mer levande.

I morse lyckades han i TV4 på 12 minuter trycka in ett imponerande antal floskler och beskrivningar som redan har varit patetiska i många år.
Efter fem minuter får vi det första riktiga guldkornet:

"Migrationspolitiken måste vara så öppen det går i öppen värld..."

Läs gärna dessa ord en gång till och fundera på om de betyder någonting alls. Ordet "öppenhet" har länge använts för att beskriva omfattande asylinvandring, men på vilket sätt är världen "öppen" och hur skulle den inte vara det? Varför måste migrationspolitiken vara så "öppen" det går, alltså genom ett maximerat asylinflöde, för att världen på något sätt kan kallas "öppen"? Även övriga EU-länder, liksom Japan, Sydkorea och en mängd andra länder, lever i samma värld, utan att dela Sveriges självdestruktiva mentalitet. Jag är tämligen övertygad om att Kristersson lät orden strömma utan någon som helst reflektion. 

Därefter får vi veta:

"Vi måste ta vår andel av ansvar för elände i världen."

Ordet "ansvar" är ännu ett av dessa missbrukade ord, liksom "utmaning", som man knappt längre kan se i andra sammanhang utan att rysa. Jag har dock aldrig hört någon förklara på vilket sätt den vanlige svensken, eller europén, har ett ansvar för elände i olika länder. 

Dessutom blir med detta tankesätt Sveriges ansvarstagande faktiskt tämligen blygsamt. Eftersom antalet flyktingar i världen beräknas uppgå till 50 - 60 miljoner, och vårt land under rekordåret 2015 tog emot 163 000 asylsökande, tog vi alltså när vi pressade systemen över deras kapacitet ansvar för runt 3 promille av dessa flyktingar. Siffran är egentligen ännu lägre, eftersom den inbegriper personer som inte ens är flyktingar, som exempelvis specialströmmen av afghanska män. Vi behöver knappast påpeka att de resurser som läggs i Sverige skulle räcka oerhört mycket längre om de spenderades på de flyktingar som befinner sig under erbarmliga omständigheter i flyktingläger. Slutligen bör det tilläggas att elände, ett tämligen svepande begrepp, drabbar många människor som inte befinner sig på flykt, inte minst de ytterst fattiga eller rentav svältande. Massinvandringen till Europa är ett projekt som inte har så mycket med utvecklingen i världen att göra. 

Föga förvånande, men lite ledsamt, är att Kristersson inte ens kan låta bli de mest pinsamma och utslitna uttrycken när han ska försöka förklara varför Sverigedemokraternas väljare egentligen inte gillar partiet:

"Jag tror ju att väldigt många väljare har röstat på Sverigedemokraterna, inte för att de gillar den syn på människor som de ibland uttrycker, inte för att de gillar idén med att Sverige ska vara en isolerad ö och inte ha kontakt med resten av världen..."

Tramset om "människosyn" har vi sett till leda, men att SD strävar efter att göra Sverige till en isolerad ö som inte ska ha kontakt med omvärlden kände jag inte till. Den isoleringen har inte ens Nordkorea lyckats uppnå, så det skulle vara ett mycket ambitiöst projekt. Självklart ska vi ha kontakt med omvärlden, bedriva handel, resa och ta emot turister, men det förutsätter inte på något sätt en omfattande asylinvandring. Det är tragiskt att en enkel människa som jag ska behöva påpeka det för en makthavare som Ulf Kristersson. Lite roligt är kanske ändå att han sedan använder ordet "realism", tidigare endast brukat av invandringskritiker, när han anklagas för att närma sig SD.

Därefter kan Kristersson endast erbjuda det vanliga nonsensresonemanget att vi nog ska ha en omfattande asylinvandring, men bara måste lösa detaljen med jobb och sysselsättning. Arbetslöshet är bara ett av problemen med inflödet, men inte ens det kan politikerna lösa genom ett trollslag. 

Nej, Moderaterna förblir ett omöjligt val för den verklige realisten.
5 kommentarer:

 1. "Öppen värld"... ser hela världen exakt likadan ut på alla håll? Saudiarabien tar inte ens emot sina muslimska bröder och systrar i Syrien som är på flykt. I Irak lär syriska flyktingar behandlas väldigt illa. Vår tids folkvandring sker bara åt ett väderstreck: norrut från Afrika och Mellanöstern mot Europa. Dessa världsdelar har inte ställts på prov om de skulle öppna famnen för hundratals miljoner europeiska migranter och lycksökare uppblandat med terrorister och kristna fanatiker, men man kan ju gissa hur generösa de skulle ha varit...

  "Ta vår andel av ansvar för elände i världen."

  Exakt hur stor är den delen? Räcker det inte med att Sverige har offrat en stor del av sin egen välfärd, medborgarnas rent fysiska trygghet och skänkt bort hundratals förorter till främmande folkslag som tackar med anlagda bränder, våldtäkter och organiserad kriminalitet?
  Med tanke på priset vi får betala verkar det som art det är det svenska folket som har startat inbördeskrigen i Syrien och Somalia, bombat Irak och utbildat och finansierat talibanerna i Afghanistan.

  Kristersson, Kinberg Batra och Reinfeldt är samma sorts bedrägliga skithögar och lömska folkmördare fast i olika skepnader.

  Stig

  SvaraRadera
 2. Västsvenska lantmän:
  Jag får en obehaglig déjà vu känsla av Vet Bästeberg när jag ser Kristersson. Samma sorts polerade kostymklädde karriärpolitiker i lagom ålder, svärmorsutseende och difusa (dolda) målsättningar

  Jorå, Bästeberg såg trivsam ut på sena 80-talet, när han lovade allt till pensionärerna. Sen kom strömmen från Balkan och vips så var det ansvar för världen och de facto flyktingar för hela slanten (förskönande omskrivning för personer utan juridiska flyktingskäl).

  Kristersson kan ju börja med att hänga av sin egen ytterdörr och visa Total Gränslöshet. Hoppas nån påläst utfrågare gör slarvsylta av honom!

  SvaraRadera
 3. Vi ska ha i minne att Moderaternas "strama" asylpolitik grundar sig på 2015 års kaos, till vilken man inte vill återgå.
  Istället är syftet att lägga sig på samma nivå som innan kaoset, dvs 30-35 000 asylsökande varje år, exklusive de 10 000-tals anhöriga vi får på köpet.

  Inte ett dugg märkligt att Ulf Kristersson inte nappar på Jimmie Åkessons invit om en debatt i ämnet.

  Moderaterna är inte längre ett trovärdigt parti.

  SvaraRadera
 4. Gammal mat i färsk förpackning, så att säga.

  Denne man väljs alltså som ny partiledare för moderaterna och opinionssiffrorna går uppåt åtminstone för en tid!

  "Västs minne är kort" var det visst en kinesisk partiledare sade, tyvärr stämmer detta sannolikt om en betydande del av svenska väljarkåren.

  SvaraRadera
 5. Lita aldrig på en allianspartist.

  "Tidigare kunde vi inte tänka och inse följderna av vårt poserande som Humanitär Stormakt™ men nu är det andra bullar. Vi kan nu tänka och vi begriper ordet konsekvensanalys och och är jättetaggade inför att få styra Sverige. Igen."

  Skulle inte tro det.

  Precis hela moderatgänget var med hela tiden när Reinfeldt mästrade svenska folket och de sa inte flaska då. De bara åkte med och var helt nöjda.

  Och nu har de vaknat?

  SvaraRadera