måndag 2 april 2018

Jean-Marie Le Pen konfronterar minister
I det senaste avsnittet av France 2:s politiska program "L'inattendu" (Den oväntade) möter Frankrikes budgetminister Gérald Darmanin (En marche) Jean-Marie Le Pen, som alltså ska vara överraskningen. Att ministern i god tid blivit informerad om denna "oväntade" gäst råkar avslöjas direkt, men märks även sedan, då ministern rentav har tagit med sig en bild på sin farfar för att göra en sorts poäng.

Tack vare de nyligen utgivna memoarerna, blir Le Pen numera inbjuden till en mängd tv-program. Ur mängden har jag här valt detta framträdande, dels därför att diskussionen berör invandring, men också för att den visar hur några av de vanliga vänsterliberala flosklerna också kan bemötas.

Det är alltid lite roligt att se när dagens politiker konfronteras med just Jean-Marie Le Pen, eftersom de alla är yngre och denne man på något sätt har funnits i hela deras liv. När exempelvis tidigare presidenten Nicolas Sarkozy besökte Europaparlamentet, fick han med besvärad blick och ett antal suckar lyssna på Le Pens utskällning under flera minuter, levererad av den röst han hört i decennier. Varken Darmanin eller den nuvarande presidenten Emmanuel Macron var födda när Front National bildades. I detta program säger Darmanin att Le Pen har sagt samma sak så länge han kan minnas, men varför skulle det vara fel att vara konsekvent? Om man redan 1972 hade lyssnat till Le Pen, skulle landet i dag förstås se tämligen annorlunda ut.

Mayotte är en fransk ö i Indiska oceanen, dit en mängd personer från omgivande länder åker för att föda ett barn, som då blir fransk medborgare enligt den så kallade territorialprincipen. Det är naturligtvis endast en del av invandringsproblematiken, men används här som ett exempel.

För övrigt vill jag påstå att franska programledare generellt håller en högre klass än de svenska. Observera exempelvis hur Léa Salamé mot slutet avbryter ministern när han svävar ut i en personlig bitterhet, vilket i sin tur får Le Pen att skratta till.
3 kommentarer:

 1. Som boende i Frankrike sedan 1973 vill jag ge mina komplimanger till dina översättningar.

  Det är slående hur tafatta svenska debattörer är jämfört med kontinentala eller amerikanska sådana. Kanske är det en indikatör för svenska politikers kvalitet en général.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med. Det här är en helt annan nivå än vad vi ser i motsvarande svenska politiska diskussioner mellan meningsmotståndare. Jämför t.ex. några av våra nuvarande ministrar med denne uppenbart intelligente och vältalige franske budgetminister. Att hans argument sedan står sig slätt mot Le Pens är en helt annan sak.

   Radera
 2. Samma gamla klass- och svenskförakt...
  http://www.friatider.se/fem-miljarder-till-ensamkommande

  Miljonregnet över de överåriga pedofilerna från Afghanistan-Iran fortsätter med s-märket välsignelse och miljöpartistiskt gillande. Ett regn som kan pågå så länge det finns svenskar att plåga. Det emanerar ur ett urgammalt och sjukligt hat mot det svenska, det egna folket. Svenskföraktet från de övre samhällslagren har sina rötter långt bak i tiden. Ett hat som uppmuntras och belönas i de egna kretsarna. Vi finner dagens klapp på axeln på de främmande våldtäktsmännen från tredje världen vara av samma art som exempelvis:
  - Underlåtandet från maktens sida att transportera mat till de svältande i de norra delarna under hungeråren på 1860-talet.
  - Inkallandet av arméns kanonbåtar mot fattiga och hungrande arbetare 1879.
  - Rekryterandet av inhemska och utländska svartfötter under 1900-talet första decennier.

  Och så vidare fram till våra dagar då man äntligen oförställt kan kasta masken och komma ut som globalist med globalistiskt skalskydd. Nu kan man skratta åt det trilskande folket som hade mage att kräva bättre lönevillkor och välfärd under 1900-talet. Vilka ohyra! Pengarna tillhörde ju dom besuttna! De goda krafterna! Nu kan man flina åt dom löjliga, så kallade, svenskarna och deras "nationalstat". Vill en halvanalfabet som hazardrottningen Fatemeh Khavari bli statsminister? Vill Erdogan införliva Sverige i det ny-Ottomanska imperiet? Vill Israel starta genetisk krigsföring? Saudi vill bygga megamoské? Homolobbyn sprida HIV i blodbanken? No problem. Etablissemangets hat är en bakelse många får äta utav. Svenne betalar! Välkommen till det Nya Landet.

  SvaraRadera