fredag 10 augusti 2018

Anders Lindbergs panik tilltar
I åratal har politiker och medier talat om SD:s "nazistiska rötter". Så presenterar då SD genom Samtiden en lång dokumentär om Socialdemokraternas historia och rasbiologiska initiativ. Därefter rycker medierna ut för att förklara att det S har gjort och sagt inte är mycket att tala om, eftersom även det som skulle bli Moderaterna och Centerpartiet stödde politiken.

Vid det laget skulle man kunna tro att alla, inte minst Socialdemokraterna, skulle släppa bollandet av historieskrivning för att istället fokusera på dagspolitiken och kommande mandatperiod. Tjafset om vem som är mest nationalsocialistisk, när inget av partierna egentligen är det, är sedan länge överspelat och inte särskilt upplysande för väljarna.

En som tycker att det bästa draget nu är ytterligare fokus på SD:s "rötter" är Aftonbladets Anders Lindberg. På Twitter skickar han i dag ut länkar till egna ledartexter från förra året, i en sorts sista offensiv som slutligen ska knäcka SD. Det fungerade inte då, inte 2010 och inte 2014, men om Lindberg bara trycker på lite mer i augusti 2018 kommer kanske partiet att sänkas.

Paniken denna morgon verkar ha framkallats av Tobias Billströms (M) försiktiga öppning mot SD:Festligt nog är artikelns inledning, och det som syns direkt under Lindbergs tweet, följande:


LEDARE: LEDARE: SD har rötter i nazistgrupper
SS var det tyska nazistpartiets elit. 
Varje man svor en personlig trohetsed till Adolf Hitler.


Som vanligt måste dessa figurer ta i maximalt, eftersom hatobjektet tydligen inte är tillräckligt stötande som det är. Vi har hört detta många gånger förut och vi vet vad som komma skall:

"En av de svenskar som gick med i Waffen-SS var Gustaf Ekström. Han tjänstgjorde som Rottenführer, ungefär korpral, bland annat vid högkvarteret i Berlin."

Ständigt denne Gustaf Ekström. Det är nu över 20 år sedan han avled, men han utgör fortfarande vänsterns stora trumfkort. LO har gjort en film om SD:s historia, där flera minuter handlar om denne man, och Stefan Löfven drar sig aldrig för att föra in honom i vilken riksdagsdebatt som helt. Särskilt njuter Löfven av att säga "Rottenführer", troligen för att det känns särskilt nazistiskt och spännande för den oinsatte. 


2015 skapade LO en film som skulle få medlemmarna
att sluta rösta på SD. Det gick sådär, trots arkivbilder
och spännande ord.


Alltså, en av de svenskar som anmälde sig frivilligt till Tysklands krigföring kom senare att figurera vid SD:s bildande. Hur många, bortsett från de som lever för att hata detta parti, ser det som en viktig del av partivalet? För Anders Lindberg är inga kopplingar för långsökta:

"Den 27 januari, i fredags, var det 72 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av Röda armén. Det är en av mänsklighetens sorgligaste minnesdagar. Trots detta valde Anna Kinberg Batra just 27 januari för nyheten att Moderaterna och Sverigedemokraterna ska mötas för samtal."

Detta twittrar Anders Lindberg nu, trots att USA detta datum 1944 erövrade Guam från Japan. Nej, det har givetvis inte heller särskilt mycket att göra med det kommande valet i Sverige. Nu var ju den texten förstås inte den enda som Lindberg skrev på temat förra året, och i dag länkar han även till denna:


Den texten handlar enbart om 1940-talet, och det som är värre än Lindberg vetat är förstås:

"Där arbetade den frivillige SS-soldaten Gustaf Ekström från 1941 till 1943. Han var en intellektuell person men ingen stor ledare. Snarare en man i ledet - ett litet kugghjul i nazisternas stora maskineri av terror."

Den tredje artikeln som länkas handlar också om de där rötterna, men intressant nog ställs de i relation till ett parti som istället ska försvaras:Vi får här de sedvanliga epiteten, med kommentarer från Expo, och ett stycke försöker förklara rubrikens logik:

"Men i takt med tiden, med murens fall och kommunismens misslyckande, har Vänsterpartiet förändras. De kan aldrig fly undan sin kommunistiska historia men sedan många år är partiet inget hot mot demokratin. Det är däremot Sverigedemokraterna. På nätet försöker partiets moderna stormtrupper dagligen skrämma och tysta motståndare och journalister."

Jag tror inte heller att Vänsterpartiet utgör ett direkt hot mot statsskicket, men det beror främst på partiets blygsamma storlek. Bara under senaste veckan har vi dock sett hur svårt Ung Vänster har för demokrati och yttrandefrihet. De river ner Moderaternas affischer, vilket försvaras av förbundsordföranden, och de ska störa Jimmie Åkessons besök i Göteborg, vilket viftas bort av partiledare Jonas Sjöstedt. Så skulle knappast något annat parti agera och reagera, och inte heller SD.
Det är inte konstigt att Lindberg ofta kallas "SD:s främste valarbetare". Fixeringen blir inte sämre av att det främsta vapnet tydligen fortfarande är de där rötterna och en person som varit avliden sedan 1995. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar